Innalilahiwainilahirojiun.

Daripada Allah kita datang dan kepada Dia kita pergi.

Negara menerima berita duka semalam apabila dimaklumkan pemergian ulama tertua Malaysia, Tuan Guru Tok Ayah Haji Isa selepas Asar semalam. Pada usia 106 tahun, allahyarham yang sebelum ini kelihatan uzur pergi menemui pencipta-Nya.

Pernah mengijazahkan satu doa iaitu Allahummagh”firli ummati muhammadin warhamhum rahmatan ‘ammah” yang sentiasa diamalkan semasa hayatnya, tuan guru disayangi ramai ini menyuruh kita mengamalkannya untuk keberkatan hidup dunia dan akhirat.

Doa ini hendaklah dibaca 10 kali selepas solat Subuh dan Maghrib dalam sujud akhir kita manakala bagi solat fardu yang lain, dibaca sekali sahaja.

Dari penerangan doa diijazahkan oleh ulama tertua ini ialah, sesiapa yang mengamalkannya keluar daripada dosanya seperti pada hari dia diberanakkan oleh ibunya. Sesiapa yang mengamalkannya juga pahala yang diperolehi adalah sebanyak ummat Nabi Muhammd SAW, jika ia dibaca 10 kali, pahalanya sangat besar. Allahuakbar.

IKLAN

Ulama Tertua Tok Ayah Isa Meninggal Dunia, Ini Doa Yang Diijazahkannya Untuk Kita AmalkanBerikut adalah latar belakang ulama tertua ini.

Al Allamah Tuan Guru Haji Isa Gerik ( 1925 – 2022 )
Nama penuhnya ialah Tuan Guru Haji Ahmad Isa Bin Haji Yahya . Beliau menetap di Gerik , Perak . Tahun ini beliau sudah pun berusia 106 tahun.

Salah seorang anak murid Pak Daeil Mekah.

IKLAN

Mendapat pendidikan awal di pondok sekitar Patani diantaranya Pondok Dala sebelum berangkat ke Mekah . Diantara gurunya ialah :-

1. Tok Dala
2. Tok Moggoi
3. Pak Da Eil Mekah
4. Syeikh Abdul Qadir al Mandili
5. Sayyid Alwi Bin Abbas al Maliki
6. Sayyid Amin al Kutbi
7. Tuan Guru Haji Yahya Kupang

Beliau pernah berbaiah Tariqat Syatariyyah dan menerima amalan dalam Kitab Dala’il Khoirot dengan Pak Da Eil Mekah.
Tuan Guru Haji Isa Gerik merupakan di antara orang yang terawal ke Makkah. Tuan guru ini dengan Tuan Guru Haji Salleh Musa Sik.

IKLAN

Banyak puji pujian yang beliau katakan buat sahabatnya tersebut . Di antaranya ialah Tuan Guru Haji Salleh Musa ini ialah seorang yang rajin mengaji di Makkah.

Sentiasa duduk di hadapan halaqah-halaqah ilmu serta amat meneliti pengajian kitab Bakuroh Amani daripada guru mereka Pak Da Eil Mekah.

Beliau seorang yang kuat beribadah. Ketika bulan Ramadhan, solat Terawihnya sentiasa 20 rakaat dan beliau sentiasa melazimi solat berjemaah di Masjid Daerah Gerik.

Sumber:-Mujahid Perak Tengku Yusuf

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI