Solat Subuh mempunyai banyak kelebihan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya yang berjaya menunaikannya dengan sebaiknya. Disebabkan itu, di dalam sebuah hadith yang sahih dinyatakan bahawa solat Subuh merupakan salah satu solat yang berat untuk dilaksanakan buat orang munafiq.

Ini kerana, ia memerlukan usaha dan keazaman yang tinggi kerana ketika itu manusia baru sahaja bangun daripada tidur mereka. Hal ini disebutkan oleh junjungan besar kita Rasulullah SAW di dalam sebuah hadith:

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ أَثْقَلَ صَلَاةٍ عَلَى الْمُنَافِقِينَ صَلَاةُ الْعِشَاءِ، وَصَلَاةُ الْفَجْرِ، وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا

Maksudnya: “Seseungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafiq adalah solat isyak dan solat al-Fajar (subuh). Sekiranya mereka mengetahui (pahala) apa yang terdapat pada keduanya, nescaya mereka akan mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak.” [Riwayat Muslim (651)].

Dalam satu video perkongsian dari akaun Tik Tok @buayainsaf98, dapat dilihat sekumpulan anak dari sebuah pesantren didenda merangkak kerana tidak bangun solat Subuh. Kejadian ini dikatakan berlaku di sebuah pesantren negara jiran tetapi tidak dinyatakan lokasi sebenar.

IKLAN

Ada melihat “hukuman”ini bersifat mendidik kerana berdasarkan hadith sahih di atas, andai manusia tahu kelebihan solat Subuh berjemaah, maka mereka akan datang merangkak-rangkak.

Ada yang memaklumkan bahawa dengan tahap disiplin sebegini, ia akan memberi pengajaran berguna buat anak-anak untuk bersama-sama solat Subuh berjemaah tanpa meninggalkannya.

Begitu pentingnya solat Subuh ini terutama solat berjemaah, Nabi Muhammad SAW bersabda, “Berilah khabar gembira kepada orang yang berjalan ke masjid pada waktu gelap bahawa dia akan mendapat cahaya yang sempurna di akhirat kelak.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmidzi).

IKLAN

Nabi yang maksum setiap hari berdoa kepada Allah ketika hendak keluar melaksanakan solat Subuh seperti yang telah diriwayatkan daripada Abdullah bin Abbas.

Antara doanya, Ya Allah berikanlah cahaya pada hati, lisan, telinga dan mata hamba. Jadikanlah cahaya dari belakang, depan dan di bawah hamba, dan sebelah kanan dan kiri hamba berikanlah cahaya. Ya Allah berikanlah kepada hamba cahaya.

Inilah pentingnya solat Subuh terutama berjemaah.

IKLAN

Daripada Uthman bin al-Affan RA, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ فِي جَمَاعَةٍ فَكَأَنَّمَا قَامَ نِصْفَ اللَّيْلِ، وَمَنْ صَلَّى الصُّبْحَ فِي جَمَاعَةٍ فَكَأَنَّمَا صَلَّى اللَّيْلَ كُلَّهُ

Maksudnya: “Sesiapa yang solat Isyak secara berjemaah, seumpama dia telah solat separuh daripada malam dan sesiapa yang solat subuh secara berjemaah, seumpama dia telah solat sepanjang malam.” [Riwayat Muslim (656)].

Moga kita diberikan masa untuk dapat solat Subuh berjemaah setiap hari. Aamiin.

https://www.tiktok.com/@buaya_insaf98/video/7064543774348725531?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI