Sejak penularan kes COVID-19 ini pelbagai teori dan andaian yang dikongsikan di laman sosial oleh warganet.
Salah satunya adalah berkenaan tafsir ayat Al-quran yang dikatakan mempunyai maksud berkaitan penularan wabak ini.
Namun sebagai insan yang waras dan pecaya kepada Qada dan Qadar Tuhan, bermain difikiran adakah ia benar atau tidak.
Menurut laporan di Astro Awani memberitahu Jabatan Mufti Perak dalam satu kenyataan di Facebook berkata mereka yang membuat kenyataan itu telah melakukan pemesongan di luar konteks terhadap ayat-ayat kalam Allah SWT tanpa sandaran ilmu yang benar.
“Tular di media maya berkaitan perkara ini yang secara langsung mengaitkan nas al-Quran surah al-Ahzab ayat 33, seolah-olah menyebut tentang wabak COVID-19 ini dan kaitan dengan larangan keluar rumah.
Ads
“Dalam ayat 33 surah al-Ahzab yang disebut itu memperihalkan berkenaan akhlak para isteri Nabi SAW yang menunjukkan ketinggian status dan keunggulan mereka yang boleh menjadi teladan kepada seluruh wanita muslimah.
“Antaranya mengenai akhlak ketika berbicara, memelihara diri semasa keluar dari rumah yang hanya wujud keperluan syarak sahaja serta tegahan berhias diri seperti perempuan jahiliah,” katanya.
Ads
Kenyataan sama menyebut, masyarakat Muslim termasuk warganet sepatutnya tidak menularkan perkongsian seperti itu tanpa menyelidik kebenarannya kerana bimbang membawa kerosakan kepada masyarakat.
“Apabila diteliti maka didapati bahawa rata-rata lapisan masyarakat menyukai sesuatu yang ganjil dan menularkannya tanpa sebarang semakan dan penelitian terhadap kesahihannya.
“Sikap sebegini jelas akan membawa kepada fitnah dan kerosakan dalam masyarakat. Pendekatan terbaik adalah menyekat sesuatu maklumat yang tidak pasti apabila sampai kepada kita tanpa meluaskannya kepada orang lain,” tulis kenyataan itu lagi.
Ads
Pada 3 April lalu, Kementerian Kesihatan memaklumkan jumlah keseluruhan kes jangkitan COVID-19 di negara ini sebanyak 3,333.
Keadaan itu menjadikan ada pihak-pihak mengemukakan teori kononnya 3,333 jumlah jangkitan itu ada kaitan dengan tafsiran ayat 33 pada surah ke-33 iaitu surah al-Ahzab yang menyebut waqarna dan menyamakannya dengan korona kerana bunyinya yang mirip.
Ia kemudiannya menimbulkan persoalan hukum apakah pernyataan al-Quran dalam surah itu membuktikan kebenaran wabak COVID-19 termasuk larangan keluar rumah.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Kisahnya sangat memberi inspirasi. Ia mungkin dianggap kerja gila namun tekad seorang saudara seislam kita, Adam Muhammad atau mesra disapa Brother Adam berjalan kaki dari Wolverhamptom, Britain ke Makkah berakhir dengan suasana sangat mengharukan.
Ini kerana dirinya menempuh perjalanan 11 bulan dengan hanya berjalan kaki demi memastikan misinya menjadi tetamu Allah bagi musim haji ini terlaksana.
Dikongsi dari Tik Toknya @adam.to. mecca. by.foot, dirinya berkongsi suka duka perjalanannya yang memakan masa hampir setahun masanya. Dirinya menempuh 6500 km dengan menempuh banyak negara, antaranya ialah Belanda, Jerman, Serbia, Austria, Bulgari, Turki, Syria, Jordan sebelum memasuki Makkah. Ia satu perjalanan yang sangat mencabar namun diiringi doa dari orang ramai agar niatnya dapat menunaikan haji pada usianya kini iaitu 52 tahun.
Kata orang tiada halangan jika hati sudah nekad dan itulah dilakukannya. Bahkan dalam setiap persinggahan di negara ditempuhnya, dirinya ditemuramah hingga dirinya menjadi terkenal kerana tekadnya itu.
Kata Brother Adam, jika di awalnya, perjalanan ini adalah impiannya (dapat tunai haji) namun selepas menempuh banyak negara dan dikelilingi ramai orang baik-baik dirinya mengakui perjalanannya ini adalah “perjalanan ummah” buat semua iaitu melaksanakan rukan islam ke lima bagi yang mampu.
Cuaca buruk antara faktor menghalang perjalanannya, bahkan troli barang-barang yang dibawanya bersama untuk memudahkan dirinya memasak dan menyimpan barangan turut beberapa kali patah namun ia langsung tidak mematahkan semangatnya untuk melihat Kaabah di depan mata buat kali pertama. Alhamdulillah dengan irigan doa dari semua, dirinya telah pun sampai ke Makkah.
Ternyata semangatnya sangat luar biasa dari orang hanya biasa-biasa. Nak tengok perjalanannya boleh follow Youtube dan Tik Toknya.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Siapa di sini sebelum kahwin, pasang azam nak jadi bidadari syurga suami yang tak pernah si dia gambarkan? Pastinya akhlak para isteri Rasulullah ada dalam senarai. Kalau tak banyak pun sekurang-kurangnya majoritinya ada dari 14 senarai cara para isteri Rasulullah SAW muncul sebagai bidadari pujaan hati nabi kesayangan kita semua.
Sesungguhnya akhlak baik yang dimiliki para isteri Rasulullah SAW ini wajib ditiru kerana sudah tentu ia dibentuk, diajar serta direstui Baginda. Kalau nak tahu apakah caranya itu, kita lihat satu demi satu.
Bukan semua cekap urus hal ehwal rumahtangga. Tapi janji rajin belajar. Contoh terbaik ialah kerajinan Aisyah r.a apabila, ketika di rumah, Aisyah selalunya melaksanakan pekerjaan rumah tangga setiap paginya. Tanpa ada rasa mengeluh kepada Rasulullah SAW, Aisyah selalu berusaha menguruskan hal ehwal di rumah dengan baik dan tekun.
Aisyah istri Rasulullah juga ada sifat keras kepala, kuat cemburu dan susah mengalah tetapi beliau sangat adil. Sifat ini hanya dimiliki oleh orang-orang yang berakhlak tinggi dan perilaku baik. Salah satu peristiwa yang menunjukkan sifat keras kepala beliau adalah saat Aisyah berpegang teguh dengan pendirian beliau ketika difitnah dan kemudian Allah menurunkan ayat yang membebaskan beliau dari tuduhan fitnah tersebut.
Sikap yang ditujukkan berikutnya kepada Rasulullah SAW sebagai kunci rumah tangga bahagia adalah sifat setia. Ketika itu Nabi SAW memberikan Aisyah sebuah pilihan, apakah beliau ingin tetap bersama Rasulullah dengan kehidupan yang sederhana atau bercerai dan mendapatkan dunia. Maka jawapan Aisyah r.a adalah beliau memilih setia bersama Rasulullah SAW apapun keadaannya.
Saat Rasulullah SAW sedang sakit, Baginda memilih rumah Aisyah r.a untuk menetap hingga wafat. Sebagai seorang isteri, sudah tentu menjaga Rasulullah SAW Dengan Baik Dan Merawatnya Hingga Sembuh.
Aisyah r.a memiliki hati yang lembut, penuh cinta, hangat dan setia kepada suaminya. Selain itu, Aisyah selalu memberikan kedamaian, kasih sayang dan cinta sekalipun saat Aisyah sedang marah kepada Rasulullah SAW. Rasulullah mengatakan kepada Aisyah, “Sungguh aku mengetahui marah dan lapangmu saat kamu tenang”
6. Berkongsi Ilmu Dengan Suami
Selain hatinya yang lembut, Aisyah adalah wanita yang cerdas. Beliau selalu membagikan ilmunya dengan Rasulullah SAW. Bahkan ribuan hadis Rasulullah yang tentang hukum, wahyu, perilaku dan lainnya banyak bersumber dari Aisyah sendiri. Urwah bin Zubair pernah mengatakan, “Aku tidak pernah melihat seseorang pun yang pandai tentang ilmu fekah, kedoktoran melebihi Aisyah.”
Kecerdasan Aisyahadalah bagaikan span yang mampu menyerap ilmu daripada Rasulullah SAW dan para sahabat.
Aisyah merupakan istri yang memiliki sikap quwwah atau keteguhan jiwa yang sangat besar dalam membela kebenaran. Hal ini dapat kita lihat saat masyarakat berani menyakan kesucian Aisyah saat Bgainda pulang dari Perang Bani Musthaliq.
Hal ini menggugat kepercayaan Rasulullah kepada Aisyah, namun sikapAisyah kepada suaminya adalah tetap berpegang teguh dengan kebenaran.
Allah SWT kemudian membenarkan kesucian Aisyah dalam Al-Quran surah An-Nur ayat 12. Aisyah istri Rasulullah berkata, “Sesungguhnya sesuatu yang menimpaku lebih hina bila sampai Allah SWT berfirman tentangku melalui wahyu yang akan dibaca” (HR. Bukhari 4141)
Sikap keteguhan Aisyah inilah yang kemudian kembali memperkuat kepercayaan Rasulullah SAW terhadap beliau.
Ummul Mu’minin Aisyah r.a mempunyai sifat manja dan rasa cemburu kepada suami. Bukan kerana beliau satu-satunya yang dinikahi Rasulullah SAW ketika masih belia, namun karena Rasulullah SAW juga suka jika isterinya bersikap manja dan suka mencemburui beliau.
Aisyah memiliki sifat keibuan yang tinggi. Maka tidak hairan, walaupun dinikahi Rasulullah SAW di usia muda, namun Aisyah menjadi tempat yang nyaman dan dakapan yang hangat bagi suaminya. Selain sifat keibuan ini, Aisyah juga sering mengasuh, mendidik dan mengajar ilmu Allah kepada anak-anak kecil di sekitarrumah beliau.
Selain kecerdasan Aisyah yang luar biasa, beliau juga memiliki rasa cinta yang tulus dan begitu mendalam kepada Rasulullah SAW. Cinta yang kuat ini kemudian beliau wujudkan dengan selalu mengikuti dan menerapkan sunnah-sunnah yang dikerjakan oleh Nabi dalam kehidupan beliau seperti misalnya penjagaan kesihatan, amalam Rasulullah sebelum tidur dan lain-lain.
Aisyah tidak pernah sekali pun menentang perintah Rasulullah SAW selama sembilan tahun mereka melayari rumah tangga. Seperti halnya ketika ada sesuatu yang menganggu perasaan Rasulullah SAW, maka dengan menggunakan isyarat sahaja, Aisyah akan menghindari dan meyingkirkannya.
Di masa hidupnya Khadijah r.a dikenali sebagai seorang wanita yang begitu jujur (Syidiq). Bahkan daripada kejujuran yang dimilikinya, ia mendapatkan sanjungan yang luar biasa daripada Rasulullah SAW hingga Baginda tidak pernah sedikit pun melupakan apa yang telah diperbuat Khadijah semasa hidupnya. Dan hal ini yang selalu diceritakan Baginda kepada para sahabat-sahabatnya.
Daripada para Rasulullah SAW hanya Khadijah dan Maria Al-Qibtiyalah yang memberikan keturunan kepadanya. Namun dari keturunan Khadijah, anak-anak Rasulullah terus tumbuh hingga dewasa. Dan yang berasal dari keturunan Maria Al-Qibtiyah hanya seorang putra yang bernama Ibrahim dan dia wafat sewaktu masih kecil.
Sedangkan dari Khadijah istri Rasulullah, Rasulullah mendapatkan 2 putra dan 4 putri yang mana dua diantara putra Rasulullah dan Khadijah juga meninggal di waktu kecilnya. Dan lainnya adalah Zainab, Ummu Kultsum, Ruqayyah, dan Fatimah dan kesemuanya menjadi pembela agama Allah SWT.
Khadijah adalah seorang wanita yang sabar dalam membantu Rasulullah saat menerima wahyu pertama di Gua Hira. Dia menguatkan dan memberikan ketenangan ketika Rasulullah ketika mendapat mimpi yang memberatkan dan juga solat bersama Rasulullah ketika Islam masih disyariatkan secara sembunyi sembunyi.
Khadijah selalu setia dan menemani Rasulullah dalam menjalani hari-hari sukar Baginda walau pun beliau adalah seorang wanita daripada keluarga berada dan terhormat. Khadijah menerima Rasulullah seadanya dan tidak pernah mengeluh. Di sini keutamaan iman dalam Islam sangat diperlihatkan oleh Khadijah.
Demikian sikap para isteri Rasulullah kepada Baginda yang dipenuhi dengan rasa cinta, kasih sayang dan kesetiaan meskipun saat itu keadaan kewangan mereka sangat sukar. Tetapi keadaan sukar itu menumbuhkan keikhlasan dan rasa saying dan cinta mendalam serta kesetiaan.
Apabila sudah berkahwin, kita sebagai isteri perlu patuh pada setiap arahan suami.
Menjadi tanggunjawab kita untuk mendengar cakap mereka yang dianggap sebagai Imam membimbing kita hingga ke jannah.
Kita memang tidak boleh menderhakan pada suami, tetapi ada yang bertanya bagaimana jika suami derhaka pada isteri.
Perkongsian di laman sosial Facebook oleh Aini Eiyra ini boleh dijadikan panduan dalam menjawan persoalan ini.
SUAMI DERHAKA PADA ISTERI
======================•
Kalau isteri sakitkan hati suami, tandanya derhaka kat suami, tapi hukum kalau suami menyakiti hati isteri? Jeng jeng jeng!
Ustaz gitau :
Berdosa jugak lah, cuma takde istilah suami derhaka pada isteri, tapi suami akan di mark oleh malaikat sebagai derhaka pada Allah SWT.
– Kerana isteri, rezeki suami bertambah melimpah ruah.
– Kerana isteri, maka lahirlah team soccer suami.
– Kerana isteri, makan pakai tido suami di jaga.
– Kerana isteri, peace tenang ajer hati suami.
– Kerana isteri, lembut kuyu ajer pandangan mata suami.
– Kerana isteri ni sajer orang yang boleh melihat kudis panau suami yang tersembunyi dari pandangan mata suami dan masih still poreber laf suami seadanya.
Janganlah sakiti hati isteri, ingatlah setiap pengorbanan mereka walaupun kecil di mata suami tapi cukup besar untuk dirinya.
Bagi isteri, Biar keluar peluh jantan pun, Biar tak tidur malam pun, Biar diri tak makan pun, Janji suami dan anak-anak cukup segalanya.
Kenapa kaum hawa selalu menangis?
Allah berfirman :
Kerana kaum hawa itu unik. Aku ciptakan mereka sebagai makhluk yang sangat istimewa.
Aku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya.
Aku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman.
Aku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia.
Aku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang saat yang lain menyerah.
Aku beri dia naluri untuk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh teman, walau disakiti oleh orang yang disayangi.
Wanita ni makhluk yang tabah dan kuat. Tapi saat dia mengalir air mata ia mampu membaiki duka lara, juga kekuatan untuk buka buku baru.
Wanita itu tersangatlah istimewa.
Dan agar suami tahu bahawa wanita itu adalah ciptaan Allah yang paling istimewa.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Hong Leong Islamic Bank memperkenalkan halatuju baharu berasaskan prinsip Syariah, memfokuskan pengurusan kekayaan holistik dan nilai berteraskan amanah. Ketahui lima tonggak utama dan inisiatif terkini HLISB.