Sejak penularan kes COVID-19 ini pelbagai teori dan andaian yang dikongsikan di laman sosial oleh warganet.

Salah satunya adalah berkenaan tafsir ayat Al-quran yang dikatakan mempunyai maksud berkaitan penularan wabak ini.

Namun sebagai insan yang waras dan pecaya kepada Qada dan Qadar Tuhan, bermain difikiran adakah ia benar atau tidak.

Menurut laporan di Astro Awani memberitahu Jabatan Mufti Perak dalam satu kenyataan di Facebook berkata mereka yang membuat  kenyataan itu telah melakukan pemesongan di luar konteks terhadap ayat-ayat kalam Allah SWT tanpa sandaran ilmu yang benar.

“Tular di media maya berkaitan perkara ini yang secara langsung mengaitkan nas al-Quran surah al-Ahzab ayat 33, seolah-olah menyebut tentang wabak COVID-19 ini dan kaitan dengan larangan keluar rumah.

IKLAN

“Dalam ayat 33 surah al-Ahzab yang disebut itu memperihalkan berkenaan akhlak para isteri Nabi SAW yang menunjukkan ketinggian status dan keunggulan mereka yang boleh menjadi teladan kepada seluruh wanita muslimah.

“Antaranya mengenai akhlak ketika berbicara, memelihara diri semasa keluar dari rumah yang hanya wujud keperluan syarak sahaja serta tegahan berhias diri seperti perempuan jahiliah,” katanya.

Viral Tafsir Surah 33:33 Dikaitkan Dengan Isu COVID-19, Rupanya Perbuatan Itu Terpesong & Boleh Bawa Fitnah – Jabatan Mufti Perak

IKLAN

Kenyataan sama menyebut, masyarakat Muslim termasuk warganet sepatutnya tidak menularkan perkongsian seperti itu tanpa menyelidik kebenarannya kerana bimbang membawa kerosakan kepada masyarakat.

“Apabila diteliti maka didapati bahawa rata-rata lapisan masyarakat menyukai sesuatu yang ganjil dan menularkannya tanpa sebarang semakan dan penelitian terhadap kesahihannya.

“Sikap sebegini jelas akan membawa kepada fitnah dan kerosakan dalam masyarakat. Pendekatan terbaik adalah menyekat sesuatu maklumat yang tidak pasti apabila sampai kepada kita tanpa meluaskannya kepada orang lain,” tulis kenyataan itu lagi.

IKLAN

Pada 3 April lalu, Kementerian Kesihatan memaklumkan jumlah keseluruhan kes jangkitan COVID-19 di negara ini sebanyak 3,333.

Viral Tafsir Surah 33:33 Dikaitkan Dengan Isu COVID-19, Rupanya Perbuatan Itu Terpesong & Boleh Bawa Fitnah – Jabatan Mufti Perak

Keadaan itu menjadikan ada pihak-pihak mengemukakan teori kononnya 3,333 jumlah jangkitan itu ada kaitan dengan tafsiran ayat 33 pada surah ke-33 iaitu surah al-Ahzab yang menyebut waqarna dan menyamakannya dengan korona kerana bunyinya yang mirip.

Ia kemudiannya menimbulkan persoalan hukum apakah pernyataan al-Quran dalam surah itu membuktikan kebenaran wabak COVID-19 termasuk larangan keluar rumah.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI