NALURI

‘Wanita boleh tangguh keinginan, suami tak mampu.’ Ini sebabnya rasulullah suruh isteri tunaikan ‘tanggungjawab’ cepat-cepat.

Sememangnya bila dibicarakan soal hubugan intim pasti berbeza antara suami dan isteri. Sejak azali, lelaki atau suami ini tidak mampu disekat nafsunya apatah lagi setelah mendirikan rumah tangga.

Mungkin sesetengah lelaki mampu mengawal emosi dan tak kisah bila sesekali ditolak isteri, namun ramai yang sebaliknya pabila permintaan untuk bersama isteri tak tertunai. Mood jadi swing dan segala benda tak jadi.

Artikel Berkaitan

Bolehkah Suami Isteri Menonton Video Intim Untuk Menambah Pengetahuan Dalam Hubungan?

Ikuti perkongsian video daripada Imam Muda Hassan ini dan ingat pesan yang disampaikan.

Wanita Boleh Tangguh Keinginan

Naluri seorang suami itu tak sama dengan naluri isteri dalam bab hubungan kelamin. Suami mungkin lebih tinggi dalam syahwatnya berbanding dengan isteri dan suami itu tak boleh ditunda, tidak boleh ditangguhkan bila dia berkeinginan.

Tapi situasi ini berbeza dengan isteri, dia boleh tangguhkan sebab syahwat isteri ini, dia akan ghairah bila mana ia diransang. Ada pun lelaki atau suami dia tidak diransang pun, tapi tatkala keinginan itu datang, dia perlu ditunaikan dengan cepat.

IKLAN

Ada hadis menceritakan yang mana bila suami hendak menjalinkan hubungan kelamin maka isteri perlu cepat-cepat menunaikan permintaan suami. Tinggalkan pekerjaan lain, basuh baju ke atau memasak sekalipun, kena tinggalkan.

Suami Tak Mampu

Ini kerana jika isteri tidak tunaikan permintaan suami, maka dia akan memberi kesan kepada emosi suami. Dia akan jadi cepat marah, mudah stres. Dan kemudian bila dia pergi kerja dalam keadaan tuntutan dia tidak ditunaikan, dia akan jadi marah pada pekerja dan kawan-kawan di sekelilingnya. Semuanya jadi serba tak kena.

Oleh hal demikian, Nabi Muhammad saw meminta setiap isteri tunaikan cepat-cepat permintaan suami untuk “bersama’. Sebaliknya berbeza dengan orang perempuan, dia tak sama.

Ini Sebabnya Rasulullah

Seperti mana yang berlaku zaman Khalifah Saidina Umar Al-Khatab r.a. Pada suatu ketika Saidina Umar melintasi satu rumah dan ketika itu baginda mendengar seorang wanita sedang merintih.

‘Kalaulah bukan kerana aku takut dan malu pada Allah SWT serta mahu menjaga maruah sendiri terhadap suami ku. Mungkin nescaya aku akan melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Seperti melakukan zina dan sebagainya.’

Maka Umar jadi pelik, kenapa perempuan ini berkata sedemikian? Jadi Saidina Umar mengambil keputusan untuk menghantar orang untuk menyiasat apa yang berlaku dan bertanya apakah masalah sebenar wanita tersebut.

IKLAN

Baca Di Sini

‘Nak Halalkan Hubungan, Saya Dan Suami Kahwin Awal.’ Ingatkan Belum Berpunya, Rupanya Ibu Beranak Tujuh

Hubungan Intim Suami Isteri Adalah Sedekah

Suruh Isteri Tunaikan

Lalu wanita itu jelaskan bahawa sudah lama suaminya tak pulang kerana menyertai satu peperangan. Jadi isteri ini sudah tidak tahan untuk mengawal syahwatnya.

Setelah mendengar perkhabaran itu, Saidina Umar pun bertanya kepada Saidatina Habsah iaitu anaknya yan merupakan salah seorang isteri Nabi Muhammad saw. Berapa lama seorang wanita mampu mengawal perasaannya dan bertahan apabila tak ‘bersama’ dengan suaminya?

Jawab Habsah, seseorang wanita mampu bertahan dalam tempoh empat bulan. Jadi di sini secara jelaskan seorang wanita mampu menangguhkan kehendak sehingga empat bulan lamanya. Sebaliknya bagi orang lelaki, mereka tak mampu.

IKLAN

‘Tanggunjawab’ Cepat-Cepat

Oleh hal demikian, perkara ini perlu dijaa dengan baik-baik. Isteri kena faham suami, kalau suami berkeinginan, cepat-cepat supaya sang suami tak marah dan tak stres.

Jika isteri menjadi seorang yang memahami, insyallah isteri mahukan apa-apa pasti ditunaikan kerana permintaan suami sudah dilunaskan.

Insyallah suami akan menjadi lebih tenang dan keadaan menjadi lebih baik.

Kashoorga : Semoga kita menjadi pasangan yang memahami. Insyallah.

Sumber : Imam Muda Hassan

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI