Setiap hari tanpa jemu duduk di rumah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kita akan mencuba resipi baru untuk disajikan kepada ahli keluarga.

Tidak kiralah sama ada sajian berat ataupun sekadar dessert. Banyak pahala jika kita ikhlas masak sendiri dengan air tangan kepada suami serta anak-anak.

Resipi yang dicuba tidak susah untuk membutanya dan bahan-bahannya juga senang untuk disediakan. Misalnya resipi membuat Kek Batik Viral yang sangat melting ini.

Perkongsian di laman sosial Facebook Tuan Adriana Arissa yang mana dia turut menjual kek batik viral ini dan wanita ini juga menghalalkan resipi ini dikongsi bersama.

Ayuh, kita lihat bahan dan cara membuatnya.

Alhamdulillah nampaknya dah ramai yg mencuba kek batik melting viral saya. Saya pon hari² order 7@8 biji sehari. Sampai tak menang tangan nak buat. Terpaksa tolak sbb byk lagi makanan lain nak buat. Video cara saya potong dan sy angkat kek dari loyang ada di fb saya.

Ok ni resepi sekali lagi saya share mana yang baru nak buat or terlepas post sebelum ni.

Resepi Kek Batik Melting versi Biskut Lembut macam kek

Bahan kek batik

600g bskt marie (patah2kan)

200g butter

IKLAN

1 cawan milo

1 cawan susu pekat

1/2 cawan serbuk koko

1/2 cawan air masak

2 biji telur

Esen vanila

Bahan2 topping@ganache

100g milk compound

IKLAN

100g dark compound

(sis guna beryls)

200ml whipping cream

1 sdb butter

1 sudu besar golden syrup (optional)

1sdk hazelnut paste (tips nak bagi choc sedap mcm cadbury)

– Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave. Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.

IKLAN

1. Masak butter smp cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau rata.

2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat2 tkt berketul.

3. Next masukkan telur, kacau dl bg rata dan baru masukkan air. Kacau sebati biar sekata.

4. Last skali masukkan biskut. Kacau rata bg smua bskt bersalut coklat.

Boleh tutup api.

5. Terus masukkan smua ke dalam loyang saiz 10inci (alas plastik bg bskt x melekat dan seng tarik keluar) dan tekan2 padat.

6. Tuang choc ganache melting dan simpan chiller selama 4jam atau lebih sebelum di potong.

7. Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi kek lembut sebelum senang untuk dipotong.

***Tips nak bagi potongan cantik. Pisau yang nak guna utk potong kek batik hendaklah dicelup air panas atau lap dengan tisu setiap kali nak potong. Barulah potongan cantik dan kemas. Tak comot. Nak makan pon sedap je kan

– Silakan share dan berniaga dengan resepi ni. InsyaAllah customer akan suka, manis pon just sweet. Tak minta banyak, doakan semoga kami dimurahkan rezeki dan sihat tubuh badan agar dapat membesarkan anak2 dgn sempurna. Amin