Urusan jodoh itu memang terletak di tangan Allah. Hanya Dia yang mengetahui siapa jodoh terbaik buat diri kita.

Dan sebagai hamnaNya jangan putus berdoa agar Tuhan mengurniakan Imam yang mampu bimbing diri kita hingga ke jannah.

Namun begitu, kita juga tidak terlepas dari menghadapi dugaan dalam setiap perkahwinan. Dan ujian yang datang ini menguji sejauh mana kita mampu menerima segala yang telah ditakdirkan.

Seperti perkongsian di laman sosial Facebook seorang pengguna yang juga bergelar doktor Ahmad Zakimi Abdullah yang menceritakan semula kisah seorang kenalannya telah melalui kehidupan sangat tidak dijangkakan.

Menurutnya kenalan yang juga merupakan kakak angkatnya itu telah mengahwini seorang lelaki yang dianggap sebagai ‘kutu jalanan’ dan berusia jauh lebih muda daripada wanita itu.

Tambahnya lagi ia merupakan perkahwinan kedua kakak angkatnya selepas gagal dalam perkahwinan pertama sebelum ini.

Wanita Ini Kahwin Kutu Jalanan Disangka Kena Guna-Guna, Tapi Rupanya Kehidupan Lepas Tu Berubah Jadi Lebih Baik
Gambar sekadar hiasan.

Walau bagaimanapun apa yang mengejutkan, selepas beberapa tahun mengahwini lelaki berkenaan yang dianggap sebagai ‘kutu jalanan’ kehidupan mereka mulai berubah malah ia juga sangat di luar jangkaan.

Ayuh ikuti perkongsiannya di sini.

Sebelum itu berkahwin dengan seorang ustaz dan mereka tinggal berjauhan. Perkahwinan ini diatur oleh keluarga. Namun jodoh mereka tak panjang.

Aku ada seorang kakak angkat. Dia seorang doktor pakar. Aku mengenali dia sejak aku di universiti lagi. Ketika itu dia tengah buat kepakaran.

Dia baru berkahwin dengan seorang ustaz. Suami kerja dan tinggal berjauhan. Perkahwinan jarak jauh ini diatur oleh keluarga tanpa kerelaan. Kira kahwin paksa.

Nasib tak menyebelahi mereka kerana jodoh mereka tak panjang. Akhirnya bercerai. Tak perlu aku ceritakan sebabnya.

Ada juga beberapa peristiwa pergaduhan antara dia dengan ibubapanya unjuran dari masalah rumahtangganya.

“Itulah ayah, mak! Dulu paksa Fizah (bukan nama sebenar) kahwin dengan si Khairul (bukan nama sebenar) tu. Konon ustaz ni baik dan anak orang kaya. Tengok apa dah jadi. Lepas ni biarkan Fizah dari calon suami sendiri.”

Sejak itu keluarganya risau dengan keadaan kakak angkatnya itu. Selalu pulang lewat dari kerja dan kena kacau dnegan budak-budak kutu jalanan.

Itu yang selalu dia diluahkan kepada ibubapanya, maksu dan paksu.

“Mie, nanti tengok kak Fizah tu ye. Takut pulak dia jumpa calon suami yang tak tentu. Risau maksu dan paksu ni,” ujar maksu.

“Baik maksu.”

Kak Fizah ni selalu balik kerja agak lambat. Setiap kali dia balik dari kerja mesti kena kacau dengan budak-budak kutu jalanan melepak. Budak-budak ni tak kira petang malam. Selalu melepak sambil berbusking. Masing-masing rokok di tangan.

Ada sekali aku bersama Kak Fizah. Mereka kacau, “Kaklong manis, baru balik kerja ka?”

Alah, biasalah. Kak Fizah ni janda. Janda berhias ni bukan biasa-biasa, dia seorang bakal doktor pakar.

IKLAN

Hari-hari kena kacau dan kami terpaksa menemani hingga ke rumah paksu dan  maksu. Budak-budak kutu jalanan memang selalu mengacaunya dan salah seorangnya bernama Ilham

Hari-hari Kak Fizah kena kacau dengan budak-budak muda tu.

Ada satu peristiwa. Semasa aku bersama-sama Kak Fizah dan seorang lagi kawan aku ikut balik ke rumah maksu dan paksu, sekali lagi Kak Fizah di usik.

“Hai Kaklong manis, lambat balik harini? Saya sakit ni kaklong. Bedahlah dada saya,” ujar salah seorang dari mereka. Budak ni namanya Ilham (bukan nama sebenar).

Budak Ilham ni sebaya aku saja. Berambut panjang. Pandai main gitar. Suara dia boleh tahan. Dia ni memang nombor satu suka usik Kak Fizah.

 

Satu hari kakak angkat panggil budak bernama Ilham dan tanpa disangka-sangka, kakak angkat ajak dia berkahwin

Sekali Kak Fizah berhenti dan panggil dia, “Dik ke sini jap.”

Lalu Ilham menghampiri Kak Fizah.

Tentu kena budak Ilham ni – aku bermonolog.

“Apa Kaklong?” Ilham kelihatan ketakutan.

Sekali tanpa diduga Kak Fizah bersuara, “siapa nama awak?”

“Saya Ilham Kak.”

“Kalau saya tanya sesuatu awak boleh jawab tak?” Tanya Kak Fizah.

“Boleh Kaklong. Apa dia.”

IKLAN

“Awak nak kawin dengan saya tak?”

Terkejut dengan permintaan kakak angkat dan Ilham seperti agak blur dan ketakutan serta kehairanan. Tapi tetap menjawa ya atas permintaan berkenaan.

Terkejut aku mendengar apa yang Kak Fizah lafazkan. Aku dan rakanku di sebelah Kak Fizah rasa sangat pelik. Biar betul kak Fizah ni.

“Awak dengar tak ni? Boleh awak kawin dengan saya?” Sekali lagi kak Fizah tanya si budak Ilham tu.

“Hmmm… tapi… hmmm” bergamam.

Aku lihat Ilham macam blurr. Mulut terkumat kamit seperti orang nak berkhatan. Ketakutan dan kehairanan.

Aku pasti dia terkejut dengan apa yang kak Fizah katakan. Apa taknya, Kak Fizah seorang doktor. Dia hanya kutu jalanan. Dah la jauh lagi muda dari kak Fizah.

“Ok kaklong,” balas Ilham. Muka kehairanan.

“Ok. Baik. Nanti bulan depan kita kawin. Esok saya kita jumpa sini. Kita bincang balik.”

Ya, aku terkejut.

Kemudian maksu dan paksu tahu tentang rancangan kakak angkat dan agak marah dengan keputusan berkenaan. Perkahwinan kemudiannya dilangsungkan

Selepas seminggu, maksu dan paksu tahu tentang hal ini. Mereka bertanya kepadaku untuk kepastian. Maksu dan paksu agak marah.

“Macamana si Fizah ni suka kat budak kutu tepi jalan tu. Pelik. Ni mesti budak Ilham pakai ayat guna-guna.” Itu yang paksu bagitau kepadaku.

Beberapa siri pertengkaran antara kak Fizah dengan paksu. Kak Fizah ada pernah ceritakan.

IKLAN

Akhirnya, mereka melangsungkan perkahwinan. Paksu dan maksu tak mampu menahan kemahuan kak Fizah. Itu pilihan dia setelah perkahwinan pertama dia gagal atas dasar pilihan keluarga. Bukan cinta. Paksu dan maksu akur.

Aku sendiri tak yakin Kak Fizah dan suami barunya mampu bertahan lama. Ia seolah-olah perkahwinan untuk balas dendam kepada ibubapanya. Atau dia sengaja nak sakitkan hati orang tuanya.

Aku sendiri pun tak faham. Biarlah.

Wanita Ini Kahwin Kutu Jalanan Disangka Kena Guna-Guna, Tapi Rupanya Kehidupan Lepas Tu Berubah Jadi Lebih Baik
Gambar sekadar hiasan.

Beberapa tahun kemudian, kedua-duanya  sudah bergelar doktor. Hubungan terputus. Tetapi satu hari dia menghubungi ajak datang rumah. Terkejut lihat ada seorang lelaki budiman

Setelah beberapa tahun lamanya. Aku pun dah jadi doktor. Kak Fizah pun dah jadi doktor pakar. Mereka pun dah berpindah. Kami lama tak jumpa. Hubungan terputus.

“Adik Mie, kak Fizah ni. Nanti datang rumah akak ye. Akak ada buat makan sikit.” Aneh. Sudah sekian lama kak Fizah menghilang, dia hubungi aku.

Aku pergi ke rumah kak Fizah dan ada seorang lelaki yang aku tak kenali mengangkat tangan untuk bersalaman dan menjemput aku masuk.

Lelaki itu segak. Kemas.

“Eh! Sapa ni? Takkan si Ilham kutu tu?” Bermain-main dalam fikiranku.

“Salam Mie. Masuk Mie. Jemput Mie.”

Eh siapalah ni agaknya. Suami baru Kak Fizah pula ke?

Ada seorang lagi tetamu masuk sambil berkata, “salam prof. Ilham.”

Terkejut aku. Adakah Prof Ilham yang aku kenali budak kutu dulu?

Rupa-rupanya budak kutu jalanan yang berkahwin dengan kakak angkat itu sudah jauh berubah menjadi insan lebih baik. Selepas berkahwin, mereka menyambung pengajian di luar negara dan kini bergelar dokor di sebuah universiti

Akhirnya aku bertanya kepada kak Fizah sendiri siapakah Prof Ilham. Prof Ilham itu sebenarnya budak kutu jalanan yang sering mengacau Kak Fizah. Kak Fizah bercerita panjang kepada aku.

Setelah mereka kahwin, Ilham menyambung pengajiannya di luar negara. Dia beroleh degree dan kemudian PhD. Kini Ilham bertugas sebagai pensyarah di sebuah Universiti terkemuka di Malaysia.

MasyaAllah.

Itulah kawan-kawan. Jangan memandang rendah kepada sesiapapun. Kejayaan, kebahagiaan itu hanya dari Allah. Yakinlah.

Dr Zek

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI