‘Setiap negeri, miliki resipi bubur asyura yang berbeza.’ Betul ke asal-usulnya daripada kisah Nabi Nuh AS. Boleh dikatakan setiap negeri ada resipi dan rasa yang berbeza bubur asyuranya.

Adakah amalam memasak memasak bubur asyura di bulan Muharam hanyalah sekadar adat atau budaya? Atau adakah ia bertentangan dengan syariat Islam. Kongsi Dr Abdel Rahmanov:

Artikel Berkaitan: Kelebihan Puasa Sunat Hari Asyura (10 Muharram), Dosa Kita Diampunkan Setahun

Setiap Negeri

1. Apabila masuk sahaja bulan Muharam, amalan masyarakat Melayu ialah masak Bubur Asyura. Orang Kelantan memanggilnya Bubur Sugho. Benarkah asal-usul Bubur Asyura daripada kisah Nabi Nuh AS?

2. Setiap negeri mempunyai resepi Bubur Asyura yang berbeza-beza. Bubur Asyura di Kodiang tidak sama dengan bubur Asyura di Kota Bharu.

Miliki Resipi

3. Bubur Asyura dikaitkan dengan kisah bahtera Nabi Nuh AS yang berlabuh di atas Bukit Judiy pada Hari Asyura’. Maka berkata Nabi Nuh AS kepada kaumnya:
“Himpunkan apa yang kamu miliki daripada makanan yang lebih-lebih”

4. Maka dibawalah satu genggam daripada kacang Baqila’ iaitu kacang ful dan satu genggam kacang Adas (macam kacang dhal), Ba’ruz dan hinthoh dan tepung sehingga menjadi tujuh jenis biji-bijian yang dimasak.

Bubur Asyura Yang Berbeza

5. Kemudian Nabi Nuh AS berkata, “Masaklah sekaliannya kerana kamu sudah mendapat kesenangan sekarang”.

6. Kisah ini diriwayatkan dalam kitab Nihayatuz Zain karangan Syeikh Nawawi Al-Bantani, kitab Nuzhatul Majalis karangan Syeikh Abdul Rahman Al-Ushfuri dan kitab Jam’ul Fawaid karangan Syeikh Daud Al-Fathani.

IKLAN

Syeikh Nawawi Al-Bantani dan Syeikh Daud Al-Fathani adalah ulama Nusantara yang terkenal dan masyhur pada masa dahulu.

7. Kisah di atas diriwayatkan tanpa rantaian sanad. Dengan itu, kisah Nabi Nuh AS ini berstatus kisah atau cerita dan tidak boleh dijadikan sandaran hukum. Bubur Asyura juga tidak sepatutnya dikaitkan dengan kisah Nabi Nuh AS Walaupun kisah itu yang popular dalam masyarakat.

Betul Ke Asal-Usulnya

8. Bubur Asyura juga dikaitkan dengan hadith Nabi SAW daripada Abu hurairah RA dan Abu Said Al- Khudri RA seperti berikut:
مَنْ وَسَّعَ عَلَى أَهْلِهِ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَسَّعَ اللهُ عَلَيْهِ سَائِرَ سَنَتِهِ

“Sesiapa memberi keluasan kepada keluarganya pada hari Asyura maka Allah akan memberi keluasan kepadanya sepanjang tahun itu”.

“Memberi keluasan” dalam hadith ini ialah Tausi’ah iaitu bersedekah atau berbelanja. Masak Bubur Asyura termasuk dalam pengertian Tausi’ah.

10. Ulama menjelaskan darjat hadith ini iaitu palsu atau dhaif sebagaimana disebut oleh Ibnu Jauzi, Ibnu Qayyim dan Imam Al-Syaukani.

IKLAN

10. Walaubagaimanapun Imam Baihaqi menyebut, “Sanad-sanad hadith ini meskipun lemah namun jika digabungkan menjadi kuat.” Mulla Al-Qari dan Hafiz Al-Iraqi turut berpandangan demikian.

10. Mungkin sebab itu, Majoriti ulama daripada mazhab Hanafi, Maliki, Syafie dan Hanbali dan sepakat mengatakan bahawa disunatkan Tausi’ah pada Hari Asyura. Sila rujuk kitab Al-Mausu’ah Al-Fiqhiah Al-Kuwaitiah.

11. Pada hemat saya, masak Bubur Asyura boleh dilakukan dengan syarat dan pemahaman seperti berikut:

13. Kita perlu fahami bahawa Bubur Asyura tiada kaitan dengan kisah Nabi Nuh AS. Bubur Asyura bukan perkara wajib. Ia adalah amalan budaya masyarakat Melayu dan mungkin masyarakat lain dalam bulan Muharram yang dianggap sebagai bulan yang mulia dalam Islam.

Baca Juga Di Sini : 

Hadis Palsu Tentang Pakai Celak Pada Hari Asyura,’ Tidak Akan Sakit Mata Buat Selama-lamanya

IKLAN

Kisah Bersejarah 7 Nabi Terjadi Dalam Bulan Muharram Diabadikan Dalam Al-Quran

Daripada Kisah Nabi Nuh

14. Masak Bubur Asyura tidak semestinya dalam bulan Muharram.Bahkan dalam bulan lain pun boleh masak Bubur Asyura. Sebab itu, kita dapat melihat program “Kacau Bubur Sugho” dilakukan dalam bulan lain.

15. Masak Bubur Asyura dilihat sebagai program kemasyarakatan yang mengeratkan hubungan persaudaraan.

16. Di Kelantan, biasanya Bubur Asyura yang telah siap dimasak akan dipotong bentuk empat segi dan ditutup dengan daun pisang. Kemudian Bubur Asyura berkenaan akan diberi kepada jiran-jiran dan rakan taulan. Ini adalah tanda bersyukur kepada Allah atas nikmat-Nya.

17. Jika ada orang mendakwa Bubur Asyura ada kaitan dengan Syiah. Sebenarnya amalan masyarakat Melayu berbeza dengan orang Syiah yang meratapi dan menyiksa diri kerana memperingati kematian Saidina Husain RA.

18. Adapun masyarakat Melayu masak Bubur Asyura kerana gembira dengan kedatangan bulan Muharram dan peristiwa Hijrah.

19. Justeru, masak Bubur Asyura adalah amalan orang Melayu yang tidak bertentangan dengan agama. Bahkan ada pandangan dalam fiqh empat mazhab. Salam hormat.

Dr. Abdél Rahmanov
9 Ogos 2022

Sumber : Dr Abdel Rahmanov

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI