Wuduk atau wudhu adalah salah satu cara untuk menyucikan diri dari hadas kecil. Jika air tiada atau tidak mencukupi, maka wuduk boleh digantikan dengan tayammum.

Pengertian wuduk pada syarak adalah membasuh atau menyapu anggota tertentu yang dimulakan dengan niat.

Dalil Al-Quran tentang berwuduk.

Firman Allah S.W.T:-

“ Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali … “ – (Surah Al-Maa’idah: 6)

عَنْ عُثْمَانَ بْنَ عَفَّانَ دَعَا بِإِنَاءٍ فَأَفْرَغَ عَلَى كَفَّيْهِ ثَلَاثَ مِرَارٍ فَغَسَلَهُمَا ثُمَّ أَدْخَلَ يَمِينَهُ فِي الْإِنَاءِ فَمَضْمَضَ وَاسْتَنْشَقَ ثُمَّ غَسَلَ وَجْهَهُ ثَلَاثًا وَيَدَيْهِ إِلَى الْمِرْفَقَيْنِ ثَلَاثَ مِرَارٍ ثُمَّ مَسَحَ بِرَأْسِهِ ثُمَّ غَسَلَ رِجْلَيْهِ ثَلَاثَ مِرَارٍ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ثُمَّ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ تَوَضَّأَ نَحْوَ وُضُوئِي هَذَا ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ لَا يُحَدِّثُ فِيهِمَا نَفْسَهُ غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Dari Usman bin Affan, berwuduk itu ialah meletakkan air ke atas dua telapak tangan tiga kali, lalu membasuh keduanya, kemudian memasukan tangan kanannya di wadah, lalu berkumur, kemudian membasuh wajahnya 3 kali dan kedua tangannya beserta kedua sikunya 3 kali, kemudian mengusap kepalanya, kemudian membasuh kedua kakinya 3 kali beserta kedua mata kakinya, kemudian berkata:” Rasulullah SAW telah bersabda :” Barang siapa berwuduk seperti wudukku ini kemudian solat dua rakaat seraya tidak berkata-kata hatinya, maka diampuni dosa yang telah dilakukannya”. HR Bukhari no 158

Lalu apakah kesalahan umum dalam berwuduk?

Pertama, Tidak membaca “bismillah”

Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidak sempurna wuduk seseorang yang tidak membaca bismillah.” (HR. Ahmad)

Kedua, tidak sempurna membasuh anggota wuduk

Tidak sempurna dalam membasuh anggota wuduk akan mengakibatkan sebahagian anggota wuduk tidak terkena air. Imam al-Bukhari rahimahullah meriwayatkan:-
Dari Muhammad bin Ziyad, dia berkata:’Aku mendengar Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu -saat itu beliau melewati kami, dan orang-orang sedang berwuduk-: ”Sempurnakanlah wuduk kalian, sesungguhnya Abul Qosim (Rasulullah) shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “celakalah tumit-tumit (yang tidak terbasuh air ketika berwuduk) dari api neraka”

Dan dari Khalid bin Mi’dan dari sebahagian isteri-isteri Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam:

”Sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melihat seorang laki-laki yang solat sedangkan di belakang kakinya terdapat bahagian tidak terkena air sebesar ukuran wang dirham,maka Nabi menyuruhnya untuk mengulang wuduknya.” (HR. Imam Ahmad dan Abu Dawud menambahkan:” dan (mengulang) solat”)

IKLAN

Al-Atsram berkata: ”Aku bertanya kepada imam Ahmad: ’hadis ini sandanya jayyid (bagus)?’ Beliau menjawab: ’jayyid.’

Imam asy-Syaukani rahimahullah berkata tentang hadits ini: ”Hadis ini menunjukkan wajibnya mengulang wuduk dari awal, bagi orang yang yang meninggalkan membasuh anggota wuduknya sekalipun sekecil apa yang disebutkan dalam hadis.”

“Barang siapa yang menyempurnakan wuduk sebagaimana yang Allah perintahkan, maka solat-solat wajib (yang lima) adalah penghapus dosa (yang terjadi) di antaranya”

Ketiga, Membasuh anggota wudhu lebih dari 3 kali

Ini adalah was-was dari godaan syaitan kerana Nabi tidak pernah membasuh anggota lebih dari tiga kali sebagaimana dinyatakan dalam sohih Al-Bukhari kerana rasa was-was itu godaan syaitan.

Keempat, boros dalam penggunaan air

Sifat ini terlarang berdasarkan firman Allah Ta’ala-:

“Dan janganlah kalian berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan”. (QS. Al-An’am: 141 dan Al-A’raf: 31)

IKLAN

Rasulullah turut bersabda mengenainya:“Janganlah kalian boros dalam (penggunaan) air”, maka beliau (Sa’ad) berkata, “Apakah dalam (masalah) air ada pemborosan?”,
Baginda bersabda, “Iya, walaupun kamu berada di sungai yang banyak airnya”. Riwayat Ahmad.

Kelima, menyebut nama Allah di dalam tandas atau masuk ke dalamnya dengan membawa sesuatu yang di dalamnya terdapat zikir kepada Allah

Ini adalah hal yang makruh maka sebaiknya bagi seorang muslim untuk menjauhinya. Dari Ibnu ‘Umar -radhiallahu ‘anhuma- beliau berkata:

“Ada seorang lelaki yang berlalu sementara Rasulullah -Shallallahu ‘alaihi wasallam sedang membuang air kecil. Maka orang itu pun mengucapkan salam tapi Nabi tidak membalas salamnya”. Riwayat Muslim.

Hal ini kerana menjawab salam adalah termasuk zikir.

Keenam, beristinjak (mencuci dubur) setelah buang angin (kentut)

Tidak ada istinjak ketika kentut, istinjak hanya pada kencing dan buang air besar, maka tidak disyariatkan bagi orang yang kentut untuk beristinjak sebelum berwuduk sebagaimana yang dilakukan oleh sebahagian orang kerana dalil-dalil syariat tidak ada yang menjelaskan akan istinjak dari kentut. Yang ada hanyalah penjelasan bahwa kentut adalah hadas yang mengharuskan wuduk dan segala puji hanya milik Allah atas kemudahan dari-Nya.

Imam Ahmad -rahimahullah- berkata, “Tidak terdapat dalam Al-Kitab, tidak pula dalam sunnah Rasul-Nya adanya istinjak dalam kentut. Yang ada hanyalah wuduk”. [Al-Minzhar fi Bayan Al-Akhtha` Asy-Syai’ah karya Asy-Syaikh Saleh bin Abdil Aziz Alu Asy-Syaikh]

IKLAN

Ketujuh, tertidur kemudian tidak mengambil wuduk kembali

Sebahagian orang tertidur di masjid, kemudian apabila iqamat berkumandang, dirinya dibangunkan oleh orang di sebelahnya lalu terus bersolat tanpa berwuduk kembali. Hukumnya, orang yang tertidur perlu mengambul wuduk semula.

Kelapan, meninggalkan istinsyaq dan istintsar

Sebelum menunaikan solat, umat Islam perlu berwuduk terlebih dahulu.

Antara sunnah dalam berwuduk yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW ialah istinsyaq iaitu menyedut air ke dalam hidung bagi mencuci rongga hidung.

Sebagaimana yang kita perlu yakini, setiap sunnah Nabi Muhammad SAW adalah baik untuk kita, maka harus kita ikuti.

Daripada Abu Hurairah r. a., Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Jika salah seorang di antara kalian berwuduk, maka hendaklah ia menghirup air ke lubang hidungnya (intinsyaq), lalu ia keluarkan (istintsar).” (Riwayat Muslim, no. 237)

Kesembilan, membasuh leher dianggap wajib

Ia adalah kebiasaan dilakukan oleh kita semua sedangkan ia tidak diwajibkan atau disyariatkan.

Kesepuluh, berdoa pada saat membasuh anggota wuduk

Imam an-Nawawi berkata, “Doa-doa ini iaitu doa-doa pada saat membasuh anggota wuduk tidak disyariatkan”

Dalam fatwa Lajnah Daimah no. 2588 dikatakan, “Tidak ada doa dari Nabi SAW pada saat membasuh dan mengusap anggota wuduk. Cuma kita disarankan membawa Bismillah di awal wuduk dan di akhirnya ditambah dengan doa ini.

“Ya Allah jadikanlah aku termasuk orang-orang yang bertaubat dan jadikanlah aku termasuk orang-orang yang bersuci.”
Sumber : Ummi.Online

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI