Sebagaimana Rasulullah yang tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadis yang berbunyi:

“Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi”

Maka dari hadis tersebut, mereka yang bangun pagi akan dimurahkan rezekinya,

Berikut rutin waktu pagi yang menjemput rezeki dan kebahagiaan

1 – Bangun awal pagi

Waktu pagi adalah waktu di mana rezeki sedang berkeliaran dari rumah ke rumah untuk mencari pemiliknya. Rugi kalau masa ni kita tak bangun dan menjemput rezeki masuk.

Bangun sekali dengan pasangan dan solat berjemaah sama-sama, insyaallah murah rezeki dan bahagia suami isteri.

IKLAN

2 – Kemas katil

Bangun tidur kemas katil dahulu. Lipat selimut, susun bantal dan betulkan cadar yang senget. Kalau di biar katil semberono begitu lepas bangun nanti ada yang sambung tidur balik.

Lagipun katil yang tak berkemas tu tanda orang yang malas. Rezeki susah nak melekat pada orang malas tau..

3 – Sediakan sarapan

IKLAN

Sarapan tak boleh tinggal, nanti pagi itu jadi lemau dan lemah. Nak buat apa pun tak bersemangat. Rezeki cuma rapat dengan orang yang sentiasa bersemangat je.

Sebelum bersiap untuk keluar kerja sediakan sarapan dahulu, lepas tu makan bersama anak isteri.. lebih afdal macam tu.

4 – Pastikan sinki kosong

IKLAN

Seeloknya jangan ada tinggal pinggan mangkuk kotor dalam sinki sebelum tidur, tapi kalau ada silakan tolong isteri basuh di awal pagi.

Bukan sahaja berisiko kuman dan bakteria melekat pada pinggan tapi ia mengajar anak-anak untuk jadi pengotor. Rezeki tak bersih jika kita sendiri tak amalkan kebersihan.

5 – Kemas baju untuk di basuh

Longokkan setempat baju kotor, masuk dalam satu bakul supaya mudah isteri nak masuk mesin basuh nanti. Mudahkan dulu kerja isteri barulah kerja kita nanti dipermudahkan.

Lagipun jika isteri rasa tenang, tak stress buat kerja rumah, suasana rumah pun jadi baik. Rezeki suka bertandang ke rumah yang tenang dan gembira.

Sumber kredit: FB: Mohd Fhais

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI