Susah atau senang hidup kita, mengadulah pada Allah Yang Maha Esa.

Adakala waktu paling tepat berdoa adalah ketika hati paling berat untuk berdoa, di mana di saat hati kita sakit, kecewa dan merana seperti Allah tidak adil menurunkan satu-persatu ujian.

Sesungguhnya umat Islam sangat disarankan untuk berdoa kepada Allah SWT kerana doa inilah yang menjadi pengikat ikatan kita dengan Nya.

Tidak kiralah di waktu susah atau senang, mohonlah doa pada Allah. Namun begitu, dapat berdoa pada waktu doa mustajab adalah saat istimewa bagi setiap orang.

Artikel Berkaitan:

Sembilan Waktu Terbaik Dan Mustajab Untuk Berdoa

Adakala Waktu Paling Tepat

Sebenarnya, Allah mengurniakan waktu doa mustajab kepada semua hamba-hamba Nya agar dimanfaatkan dengan taat supaya segala permintaan dan kemahuan yang dijahati itu termakbul.

Antara contoh-contoh waktu doa mustajab adalah waktu antara azan dan iqamah, sewaktu turunnya hujan, doa di waktu hari jumaat, di waktu sepertiga malam, di hari Arafah di musim haji, ketika waktu sahur dan berbuka serta di waktu sujud.

Doa belum dimakbulkan tanda Allah tidak sayang?

IKLAN

Tidak semua doa yang kita pinta kepada Allah SWT itu akan termakbul dengan segera. Ada kalanya doa itu ditahan “nanti” untuk terkabul pada saat dan masa yang tepat.

Berdoa Adalah Ketika

Namun sebagai seorang manusia pasti kita kadang kala tertanya-tanya mengapa Allah tidak mengabulkan doa kita ini. Sehingga timbul rasa berputus asa dan merasakan diri tidak disayangi oleh Nya.

Menurut Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, adakalanya waktu yang paling tepat untuk berdoa ialah pada ketika hati paling berat untuk berdoa.

Benar, ada masa kita terlalu ‘down’ hingga segala-galanya mati dan terhenti. Rasa dan fikir kita mati. Langkah dan upaya kita seakan terhenti.

IKLAN

Masjid tempat paling tenang itupun terasa berat untuk dijejaki. Solat seakan-akan terawang-awang hingga segalanya terasa berlalu begitu kontang… gersang.

Pada waktu itu, istighfar dan berselawatlah. Duduk, pejamkan mata, tarik, simpan dan hembuskan nafas dengan perlahan-lahan. Katakan pada diri, aku tidak punya apa-apa, segalanya milik Mu ya Allah.

Hati Paling Berat Untuk Berdoa

Jika segalanya berpunca daripada dirimu sendiri, istighfar… pasti itu daripada dosa. Manakala jika pada orang lain, lepaskan… biar Allah yang membalas.

Jika memaafkan terlalu sukar, jangan dipaksakan. Tetapi terimalah itu sebagai takdir yang tidak mungkin dapat ditangkis. Memaafkan itu satu rasa. Rasa tidak mungkin dapat dipaksa.

IKLAN

Hanya katakan pada diri, biarlah Allah yang membalas. Allah sentiasa berada di pihak hamba yang dizalimi. Biarkanlah sumber kesakitan itu tertawa semahu-mahunya, tetapi yakinlah air mata mu lebih berbisa.

Baca Di Sini:
Kenapa Doa Tak Dikabulkan Walaupun Diminta Pada Waktu Mustajab?
Ayam Berkokok Tanda Melihat Malaikat, Kita Disarankan Berdoa Baik-Baik Saat Terdengarnya

Selagi kau tidak melakukan dosa, itulah modal mu untuk bahagia. Bersedia berperang bukan bererti tidak berani untuk berdamai. Jangan dihunus belati kemarahan, sebaliknya simpan, pendam dan tahan… itu petanda taqwa yang ada di dalam dada.

Jangan sekali-kali mengundang perang, namun jika diri mu telah diserang, lawanlah dan patahkan tengkuk kezaliman dan pengkhianatan itu habis-habisan!

Kashoorga: Susah atau senang hidup kita, mengadulah pada Allah Yang Maha Esa.

Sumber: Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, taqwa.my

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI