Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ramai yang pulang ke kampung dan terus berada di sana hinggalah PKP memasuki fasa ketiga ini.

Dan semalam kerajaan membenarkan pergerakan antara negeri dengan tujuan yang dibenarkan semasa PKP melalui permohonan aplikasi ‘Gerak Malaysia’ bemula semalam hingga 29 April.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, mereka yang layak boleh membuat permohonan secara dalam talian susulan kebenaran pergerakan itu selama tiga hari bermula 1 hingga 3 Mei ini.

Alhamdulillah Yang Terkandas Di Kampung Semasa PKP, Boleh Mohon Permit Rentas Negeri Melalui Aplikasi ‘Gerak Malaysia’
Gambar sekadar hiasan.

“Aplikasi ini dapat mengelakkan orang ramai daripada terpaksa keluar rumah untuk membuat permohonan di balai polis, sekali gus mengurangkan risiko jangkitan dan penularan wabak Covid-19.

“Melalui aplikasi ini, kod QR unik yang dijana akan diimbas dan diperiksa oleh anggota yang bertugas di sekatan jalan raya,” katanya melalui kenyataan media, semalam.

Huzir mengingatkan masyarakat bahawa permohonan permit pergerakan ini hanya bagi individu terkandas di kampung halaman sebaik PKP diumumkan yang mahu pulang ke kediaman masing-masing atau tempat bekerja.

“Aplikasi ini boleh dimuat turun melalui Google Store, Apple App Store dan Huawei App Gallery, semasa pendaftaran kali pertama selepas memuat turun aplikasi ini, pengguna perlu memasukkan butiran peribadi seperti nama, nombor Mykad/pasport, alamat, nombor telefon bimbit dan email,” katanya.

IKLAN

Huzir berkata, pengguna juga perlu memberi kebenaran kepada aplikasi itu untuk mengakses lokasi GPS bagi membolehkan sistem aplikasi ini mengesahkan lokasi semasa pemohon, seterusnya meluluskan permit pergerakan.

“Permohonan melalui aplikasi ini juga dapat membantu Polis Diraja Malaysia mengenal pasti jumlah mereka yang terlibat serta menyediakan jadual perjalanan untuk memastikan kelancaran operasi.

“Perjalanan perlu dilakukan ppada hari yang ditetapkan mengikut permit pergerakan yang diluluskan, maklumat lanjut berhubung jadual perjalanan ini dan garis panduan lain akan diumumkan pada 29 April ini,” katanya.

Alhamdulillah Yang Terkandas Di Kampung Semasa PKP, Boleh Mohon Permit Rentas Negeri Melalui Aplikasi ‘Gerak Malaysia’
Gambar sekadar hiasan.

Huzir berkata, selain daripada permohonan permit pergerakan rentas negeri, terdapat tatacara untuk memproses beberapa permohonan permit lain yang telah disediakan dalam aplikasi ini bagi tujuan pembelian barangan keperluan dalam lingkungan 10 kilometer dari kediaman.

IKLAN

“Aktiviti perlu seperti membaiki kerosakan kenderaan, membaikpulih kerosakan di dalam rumah, mendapatkan rawatan perubatan dan keadaan kecemasan contohnya kematian ahli keluarga terdekat,” katanya.

Beliau berkata, walaubagaimanapun hanya permohonan untuk mendapatkan permit pergerakan rentas negeri sahaja akan diiproses buat masa ini.

“Orang ramai diingatkan jangan menyalahgunakan kemudahan permit pergerakan melalui aplikasi ini,” katanya.

Info

IKLAN

Bagi memudahkan pergerakan pemohon, jadual perjalanan yang telah dirancangkan adalah:

Tarkih dari

1 Mei 2020 – Perak, Johor, Kelantan

2 Mei 2020 – Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang

3 Mei 2020 – Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu

SUMBER: SINAR HARIAN

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI