Jika nak beri sedekah, sebaiknya berilah yang terbaik atau apa yang kita sayang. Pemberian sebegitu lebih bermakna.

Malah siapa sangka asbab beri sedekah barang yang kita sayang dibalas dengan rezeki yang tak disangka. Demikian jugalah pengalaman Myra Fida sewaktu menunaikan umrah tidak lama dulu.

Sedekah sejadah kesayangan, diganti dengan rezeki berganda

Satu perkongsian cerita di Madinah. Ketika saya selesai solat Subuh, ada seorang makcik ni ambil sejadah saya dan bercakap dia nak pinjam untuk solat (dalam bahasa dia).

Sedangkan kita atas karpet. Saya pun tunggu lah makcik tu solat. Lepas solat, makcik tu solat lagi. Terlintas di hati, “eh, bagi je la makcik ni sejadah ni, nampak dia suka sangat. Tapi sejadah tu saya suka.. Sayang. Tak pe la.. Korban”.

Asbab Ikhlas Sedekah Sejadah Kesayangan Untuk Wanita Solat, Dibalas Rezeki Berganda!

Selepas makcik tu solat, saya cakap bahasa ayam itik. Minta pinjam sekejap. Saya solat sunat, then saya bagi makcik tu balik sebagai hadiah. Makcik tu punya suka, cium tangan saya.

IKLAN

Dapat rezeki dari peniaga 

Lepas tu saja lah jalan-jalan dan carikan baju untuk anak. Sedangkan saya hanya bawa duit 90 Rial dan RM50 duit Malaysia (malas nak tukar sebab hari terakhir di Madinah) Kalau convert dan campur lebih kurang 130 riyal.

Saya beli satu baju Abaya dan baju untuk anak satu. Tapi orang kedai minta saya pilih lagi mana yang cantik. Semua yang saya ambil dia bagi PERCUMA. Padahal harga satu jubah Abaya dalam RM140 ke atas.

Alasan dia bagi percuma kerana saya orang Arab yang comel. Dia lipatkan dan beri plastik baju.

Asbab Ikhlas Sedekah Sejadah Kesayangan Untuk Wanita Solat, Dibalas Rezeki Berganda!

IKLAN

 

Saya pun berfikir sambil menuju ke hotel. Masa nak kemas baju teringat sejadah tadi. Ok, faham. Nampak tak, satu sejadah yang kita sayang bagi pada orang supaya dia gembira tadi, maka Allah gantikan dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Begitulah.

Keberkatan & pahala

Barang-barang yang saya bawa untuk mengerjakan umrah kebanyakan permberian sahabat, adik ipar dan mama bagi. Saya tak guna barang sendiri supaya sahabat dapat keberkatan dan pahala selama saya guna. Semoga sahabat dapat juga doa yang saya kirim.

IKLAN

Kadang-kadang ada orang yang diuji dengan perjalanan duit yang bemasalah. Hadkan sedekah kerana masalah, salah itu. Bila masala itulah kita kena lebihkan sedekah. Yakinlah Allah Maha Pemberi, Maha Pemurah.

Perkongsian ini bukan nak menceritakan sedekah sejadah tadi, tapi nak berkongsi balasan di sebalik sedekah yang tidak seberapa itu. Tapi ikhlasnya.

7 item (3 Abaya, 1 jubah, 2 kurta, 1 jubah ranieya) Alhamdulillah.
Kadang-kadang Allah utus untuk menguji kita sahaja. Rajin-rajinlah bersedekah.

Sumber: Myra Fida

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI