Ketika ini ramai terutama kaum wanita yang sedang gigih menggantikan puasa memandangkan kita akan memasuki bulan Ramadan tak sampai tiga minggu lagi.

Waktu inilah akan banyak timbul persoalan tentang qadha puasa. Antara persoalan tersebut dimuat naik oleh Ustaz Ahmad Dasuki dalam akaun Facebook beliau.

“Ustaz, saya tinggal puasa dah banyak tahun dan tak pernah ganti. Macam mana nak tentukan jumlah ganti dan fidyah?”

Pasti ada kalangan kita yang turut berada dalam situasi ini, mungkin sebab sakit, melahirkan anak dan sebagainya.

Cara tentukan jumlah hari untuk ganti puasa jika banyak sangat tinggal

Persoalan tersebut dijawab oleh Ustaz Ahmad Dasuki. Menurut beliau bagi yang terlupa bilangan hari yang perlu ganti puasa, ulama menyarankan mengambil kaedah seperti solat.

IKLAN

Ia berdasarkan hadith :
‎إذَا شَكَّ أَحَدُكُمْ فِي صَلَاتِهِ فَلْيُلْقِ الشَّكَّ وَلْيَبْنِ عَلَى الْيَقِينِ
Maksudnya:
“Apabila ragu salah seorang dari kamu dalam solat, hendaknya dia buang keraguannya dan dia ambil yang lebih meyakinkan.” (Riwayat Abu Dawud dan disahihkan oleh al-Albani)

Orang yang sedang solat Asar lalu terlupa adakah dia sedang di rakaat kedua atau ketiga, dia wajib pilih rakaat kedua kerana itu akan menghapuskan keraguan rakaat ketiga.

IKLAN

Demikian dengan puasa, jika terlupa bilangan hari tertinggal puasa, maka wajib untuk mengambil bilangan yang banyak sehingga ia meyakinkan.

Berkata Ibnu Qudamah dalam kitabnya al-Mughni:
‎إذا كَثرَت الْفوائتُ عليهِ يتشاغلُ بالقضَاء فَإِنْ لَمْ يَعْلَمْ قَدْرَ مَا عَلَيْهِ فَإِنَّهُ يُعِيدُ حَتَّى يَتَيَقَّنَ بَرَاءَةَ ذِمَّتِهِ
Maksudnya:
“Apabila tanggungan puasa sangat banyak, dia wajib terus-menerus melakukan qada’. Jika dia tidak tahu berapa jumlah hari yang menjadi kewajipan puasanya, maka dia wajib mengulang-ulang qada’ puasa sampai dia yakin telah menggugurkan seluruh tanggungannya.”

IKLAN

Sebagai contoh, jika terlupa tertinggal puasa tahun-tahun lepas, samada 10 hari atau 15 hari, maka pilihlah 15 hari agar terhapus keraguan.

Mengenai fidyah pula, wajib untuk kita hitung dahulu jumlah yang perlu diganti puasa kemudian barulah mengeluarkan fidyah.

Ada dua kaedah kiraan fidyah iaitu dengan menggandakan fidyah setiap tahun atau jika terlalu banyak dan tidak berkemampuan untuk membayar dengan jumlah gandaan, maka harus juga untuk tidak menggandakan.

Sumber: Ustaz Ahmad Dasuki

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI