Foto Sinar Harian

Semalam kita dikejutkan dengan berita dua helikopter jatuh terhempas di Lumut, Perak. Nahas tersebut meragut nyawa 10 perajurit Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Ramai yang meluahkan simpati pada keluarga mangsa yang terlibat memandangkan kebanyakannya masih muda. Dalam pada itu ada juga kalangan netizen yang berpendapat bahawa mangsa yang meninggal dunia ini tergolong dalam syahid akhirat. Benarkah sedemikian?

Perkara ini diulas oleh pendakwah terkenal Ustaz Azhar Idrus dalam sesi soal jawab menerusi ceramahnya di Masjid Al-Ikhlas, Masjid Lama Durian Burung, Kuala Terengganu, Terengganu semalam.

IKLAN

Jelas beliau terdapat dua kategori mati syahid iaitu syahid dunia dan syahid akhirat.

“Syahid ada dua keadaan, syahid dunia dan syahid akhirat. Syahid dunia adalah kematian dalam peperangan dengan tentera kafir. Ini jelas.

IKLAN

“Sementara syahid akhirat adalah seperti yang disebut dalam hadis adalah mati ketika melahirkan, mati lemas, mati terbakar, mati akibat wabak dalam perut dan mati akibat dihempap batu atau benda keras.

“Kalaulah mangsa tragedi tertindih dengan helikopter hingga menyebabkan kecederaan kepala, badan, perut maka ada ulamak kiaskan ini dengan mati tertindih dengan benda yang keras. Kematian dalam keadaan menyakitkan maka Allah beri pahala.

IKLAN

“Jadi terserah pada Allah SWT, siapa nak kata syahid akhirat ada kebenarannya,” demikian jelas Ustaz Azhar.

@uaitubeofficial Adakah Insiden Nahas Helikopter Syahid Akhirat? @Ustaz Azhar Idrus @Ustaz Azhar Idrus Official #ustazazharidrus #ustazazharidrusofficial #uaitube #ustazharidrus #uai #helicopter #tudm #malaysia ♬ Instrumen Sholawat Sedih – Yuda pratama

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI