Saya ingin bertanya tentang status pernyataan ini “Tengok video lucah 44 hari Allah gelapkan hati dan tidak mendapat cahaya hidayah darinya. Betulkah begini?
Merujuk kepada persoalan saudara, pertama pernyataan tersebut sekadar peringatan/ nasihat yang boleh diambil pengajaran. Perbuatan melihat video lucah adalah haram dan berdosa serta merosakkan akhlak sebagai seorang muslim.
Ads
Firman Allah SWT; Maksudnya : “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. (an-Nuur : 30)
Pelakunya hendaklah bertaubat dan tidak mengulangi perbuatan tersebut.
Ads
Kedua, apa-apa dosa yang dilakukan oleh setiap muslim sama ada di internet atau di mana-mana jua, pelakunya hendaklah segera bertaubat sebelum terlambat.
Berusaha untuk menjadi seorang mukmin yang bertaqwa dan berakhlak dalam menjalani kehidupan mengikut garis panduan Islam. Sentiasa bermuhasabah dan jauhkan dari melakukan dosa.
Ads
Begitu juga apa-apa posting, share yang dilakukan di media seperti Facebook, WhatsApp, Twitter dan seumpamanya hendaklah segera dipadam dan mohon maaf pada semua pihak, sebaiknya tutup akaun tersebut agar tidak menjadi fitnah ke atas mereka yang telah bertaubat.
Seterusnya jangan mudah menyebarkan apa-apa pernyataan yang tidak pasti kesahihannya. Ia juga boleh mengundang dosa dan menjadi kesalahan di sisi undang-undang komunikasi di media. والله أعلم بالصواب Sekian, terima kasih.
Maksudnya: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara dan kamu tidak akan sesat selagimana kamu berpegang dengannya iaitu kitab Allah (al-Qur’an) dan sunnah Nabi-Nya (Sunnah Nabi SAW).” (Hadis Riwayat Imam Malik)
Begitu juga dinyatakan dalam surah An-Nisa ayat 136:
Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan Rasul-Nya dan kepada kitab al-Qur’an yang telah diturunkan kepada Rasul-Nya (Muhammad, SAW) dan juga kepada kitab-kitab suci yang telah diturunkan dahulu sebelum daripada itu.” [al-Nisa’:136]
Tidak hairanlah sempena hari kemerdekaan yang bakal disambut esok orang ramai diajak menghayati surah Al-Mulk yang akan bergema serentak di seluruh negara sebentar lagi menerusi Malaysia#Quran Hour.
Menjadi jenama terkenal yang berjaya mempromosikan budaya membaca al-Quran dalam umat Islam daripada pelbagai lapisan masyarakat, rentas budaya dan negara membudayakan al-Quran dilihat dapat menyatu padukan seluruh umat ummah.
Ketua Pegawai Eksekutif WUIF Marhaini Yusoff berkata Surah Al-Mulk yang bermaksud kerajaan, menjadi surah pilihan bagi #QuranHour pada tahun ini, dalam membina kerangka fikir dan karakter orang berjaya di dunia dan akhirat.
“Surah ini mengandungi tiga motivasi diri, enam pertanyaan dan enam jawapan, yang boleh dijadikan panduan untuk mewujudkan keharmonian sejagat di Malaysia dan peringkat global,” katanya.
Katanya lagi, Malaysia #QuranHour mengajak orang ramai untuk membaca dan mendalami tujuh formula kejayaan dari surah Musabbihat dan tiga motivasi dari surah Al-Mulk untuk difahami dan diamal bersama di lokasi masing-masing.
Insya-Allah bermula jam 12 tengah bersiaran langsung dari TV AlHijrah.
Dan baru-baru ini, Istana Negara mencatat peristiwa bersejarah apabila Kundang (Pembantu) Peribadi Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah memeluk Islam di Surau Utama Istana Negara pada 13 Mac lalu.
Majlis Pengislaman Kundang (Pembantu) Peribadi, Cik Cristine atau nama Islamnya Nur Shakira itu berlangsung dalam suasana ringkas.
Proses pengislaman itu disaksikan anakanda Raja Permaisuri Agong, Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatulla, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan pegawai istana.
Sebaik Cristine mengucapkan kalimah dua syahadah, Tunku Azizah dilihat menitis air mata.
Peristiwa itu dikongsi Dr. Zulkifli di Facebooknya yang memberitahu majlis itu berlangsung dalam suasana yang ringkas dan penuh kesyahduan.
“Menjunjung kasih Tuanku atas usaha dakwah yang dilakukan di dalam Istana. Dirgahayu Tuanku,” katanya.
Sumber: Google
Begitu juga posting di laman sosial Facebook House Of Pahang yang turut mendoakan agar Cik Nur Shakira terus istiqamah mendalami agama Islam dan berusaha menjadi muslimah yang kukuh akidah dan teguh peribadi.
Pengislaman Cik Nur Shakira juga turut mendapat respon baik dari warganet. Masing-masing turut menitiskan air mata sambil mendoakan saudara baru ini mendapat bimbingan berterusan dan terus dilindungi dalam rahmat Allah.
Faziah JaafarAlhamdulillah. Diharap usah ditinggalkan saudara baru kita, biar dapat bimbingan berterusan agar dengannya layaklah menjadi Muslim yang Mukmin. Aamiiinnn.
Wan JefryAllahuakbar..
Alhamdulillah syukur kepada Allah swt terbaik tuanku permaisuri..besar ganjarannya..semoga kesemuanya di limpahi rahmatnya dan semoga saudara baru dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat juga dilindungi dlm rahmat Allah swt..Aamiin
Cikama Rama MelatiAllahuakhbar….air mata sis pun ikut mengalir…Alhamdulillah semoga saudara baru ni terus dibimbing dan terus istiqomah dlm menjalani agama islam …bertuahnya apabila permaisuri agong sendri yg mengislamkannya…
Aminah Binte Abdul SamadAlhamdullillah Pelihara Tuanku dan mereka semua hingga ke Jannah. Cik Christine bertuah kamu dunia Akhirat.Aaamiin
Iena AzlinaAlhamdulillah.. Sungguh hidayah itu milik Allah.. Tahniah tuanku mengislamkan seorg lg umat Muhammad SAW disaksikan para ulama
Bie LebiyanaAlhamdulillah hidayah itu milik Allah..semuga terus istiqamah..n semuga mnjadi seorang mukmin yg sejati
Budin MD IsaKita sama2 mendoakan semoga Cik Shakira saudara baru kita terus diberikan hidayah dan keberkatan atas jalan kebenaran yang dipilihnya. Tahniah juga kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agung yang mengendalikan upacara pengislaman ini. Lebih jauh dari itu telah mengembalikan semula institusi istana saperti mana yang diamalkan dizaman dulu kala sebagai pusat penyebaran ugama lslam.Semoga ada ramai lagi yang kembali ke jalan Allah.
Sumber: Google
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Tidak lama lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha dan seperti biasa akan melakukan ibadah korban.
Namun tular baru-baru ini mengenai korban daging lembu wagyu yang mencecah RM30,000 bagi satu bahagian.
Biarpun ia tidak menjadi satu kesalahan, namun nilainya sama bagi enam lembu biasa yang mana manfaatnya lebih luas dan ramai orang miskin boleh merasai daging korban ini.
Nilai daging wagyu cecah RM30,000 seekor.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, selaras konsep korban mengikut keutamaan berdasarkan situasi semasa penularan pandemik wabak Covid-19, maka ia perlulah diteliti dengan sebaiknya.
Beliau berkata, mengikut pengamatan, terlalu ramai individu yang memerlukan bantuan terutama untuk merasai daging yang nilainya sekarang ini melebihi RM30 sekilogram.
“Jika dilihat, dengan nilai RM30,000 itu, sekiranya dihitung menggunakan jumlah nilai semasa lembu iaitu kira-kira RM5,000 bagi seekor lembu, maka kita dapat memperoleh sekitar enam ekor lembu biasa.
“Daripada jumlah enam ekor lembu ini, sudah tentu ia dapat memberikan manfaat yang lebih besar dan ramai orang miskin akan dapat merasainya.
“Justeru, tidak salah untuk melakukan ibadah korban dengan lembu wagyu. Tetapi dari sudut perolehan manfaat yang lebih ramai dan besar, maka sudah tentu melakukan ibadah korban dengan lembu biasa adalah lebih utama dalam situasi seperti ini,” katanya menerusi Al-Bayan Siri 11 bertajuk Ibadah Korban Dengan Lembu Wagyu di Facebook (FB) beliau, hari ini.
Beliau difahamkan harga satu bahagian korban lembu wagyu baka Jepun itu boleh mencecah sehingga RM30,000 yang mana dagingnya bergred A5 dan berat hidup sekitar 800 kilogram (kg).
Menurutnya, manakala setiap peserta akan menerima 50 kg daging apabila selesai proses sembelihan dan justeru setiap peserta akan membayar dengan harga RM600 bagi satu kilogram daging wagyu.
“Adalah ditegaskan bahawa lebih aula (utama) dari sudut Fiqh Aulawiyyatnya untuk memberi makan seramai mungkin kepada golongan asnaf dan yang memerlukan.
“Dengan cara ini (korban lembu biasa), jelas kita akan dapat membantu golongan masyarakat dalam bilangan yang lebih ramai. Faedah merasa daging lembu dan korban juga dapat dikongsi bersama dengan lebih meluas,” katanya lagi.
Korban daging lembu biasa lebih diutamakan.
Takrif Lembu Wagyu
Istilah Wagyu berasal dari dua perkataan iaitu “Wa” bermakna Jepun dan “gyu” bermakna “daging lembu.” Justeru secara ringkasnya daging Wagyu bermaksud daging lembu Jepun. Di Jepun, terdapat empat jenis baka lembu yang menghasilkan daging wagyu iaitu Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Shorthorn dan Japanese Polled.
Salah satu jenis wagyu yang paling mahal adalah daging Kobe. Ia merujuk kepada daging lembu Jepun yang datang dari wilayah Hyogo yang mana ibu negerinya adalah Kobe. Daging jenis ini berasal daripada baka lembu Japanese Black, dilahirkan dan dibesarkan di wilayah Hyogo, Jepun.
Untuk layak mendapat label Wagyu, lembu-lembu perlu dibesarkan dan diberikan makanan berdasarkan garis-garis panduan terperinci. Mana-mana lembu yang sudah bersedia untuk diproses akan dipastikan mempunyai berat keseluruhan 780 hingga 800 kg dengan berat rangkanya selepas dilapah, kurang daripada 470kg.
Setelah dilapah, daging yang ada akan digredkan mengikut tahap kualiti kandungan lemak itu. Ada empat kategori diambil kira iaitu tahap lemak, warna, kepejalan dan kualiti lemak dalam daging itu. Semua daging akan diberikan gred A, B dan C, dengan markah 1 ke 5 akan menentukan tahap kualiti daging itu mengikut gred.
Selain itu, semua daging turut sama akan dinilai tahap yang digelarkan ‘Beef Marbling Score’ (BMS), yang akan menentukan tahap kecairan daging itu ketika dimakan, dengan skor 1 hingga 12. Kebanyakan daging Wagyu mempunyai pencapaian sekitar A4 – A5.[1]
Rasanya yang enak menjadikan daging ini lain dari daging lembu biasa.
Malam Lailatul Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil di bulan Ramadan sebagaimana sabda Rasulullah yang bermaksud: “Carilah Lailatulqadar pada sepuluh akhir bulan...