Soalan

Saya ingin bertanya tentang status pernyataan ini “Tengok video lucah 44 hari Allah gelapkan hati dan tidak mendapat cahaya hidayah darinya. Betulkah begini?

Jawapan dari Mufti Selangor

Merujuk kepada persoalan saudara, pertama pernyataan tersebut sekadar peringatan/ nasihat yang boleh diambil pengajaran. Perbuatan melihat video lucah adalah haram dan berdosa serta merosakkan akhlak sebagai seorang muslim.

IKLAN

Firman Allah SWT; Maksudnya : “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. (an-Nuur : 30)

Pelakunya hendaklah bertaubat dan tidak mengulangi perbuatan tersebut.

IKLAN

Kedua, apa-apa dosa yang dilakukan oleh setiap muslim sama ada di internet atau di mana-mana jua, pelakunya hendaklah segera bertaubat sebelum terlambat.

Berusaha untuk menjadi seorang mukmin yang bertaqwa dan berakhlak dalam menjalani kehidupan mengikut garis panduan Islam. Sentiasa bermuhasabah dan jauhkan dari melakukan dosa.

IKLAN

Begitu juga apa-apa posting, share yang dilakukan di media seperti Facebook, WhatsApp, Twitter dan seumpamanya hendaklah segera dipadam dan mohon maaf pada semua pihak, sebaiknya tutup akaun tersebut agar tidak menjadi fitnah ke atas mereka yang telah bertaubat.

Seterusnya jangan mudah menyebarkan apa-apa pernyataan yang tidak pasti kesahihannya. Ia juga boleh mengundang dosa dan menjadi kesalahan di sisi undang-undang komunikasi di media. والله أعلم بالصواب Sekian, terima kasih.

Sumber: Mufti Selangor

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI