“Bukan seorang, tapi 120 orang.’ Bawa staf tunai umrah, majikan kena mampu bukan sekadar marketing semata-mata kerana berita ini mendapat perhatian seluruh negara.

Kemurahan hati pengasas ini wajib dipuji dan ternyata dia mampu untuk menaja kesemua stafnya serta bukan sekadar omong kosong.

Bukan Seorang

Mampukah syarikat kita payung semua pekerja buat umrah?

Baru-baru ini, kecoh pasangan influencer yang jual produk kosmetik belanja semua staff pergi umrah. Bukan seorang, bukan dua orang, tapi kesemuanya 120 orang!

Even yang kerja tak sampai sebulan pun layak!

Tapi 120 Orang

Kagum jugak sebab tahu both of them umur masih muda (below 30) boleh bawa seramai itu memang sesuatu mengujakan.

Macam biasalah, saya ini kan pembeli SSM tegar, jadi belilah SSM syarikat mereka, just nak validate saja adakah ini marketing semata-mata sehingga buatkan company boleh bungkus ataupun memang company mereka layak dan mampu lakukan.

Bawa Staf Tunai Umrah

Anggapan saya ada 2 indikator kena lepas

1) Revenue mesti 7 juta setahun

IKLAN

+ 120 x RM6k sama dengan RM720k kos
+ Mereka jual kosmetik, margin besar jadi maybe ambil 10 peratus daripada nilai jualan untuk tujuan ini
+ 10 peratus daripada jualan mesti tak kurang daripada 7 juta

2) Retained earning mesti lebih 700k
+ Nak company sustain, retain earning juga mestilah lebih daripada 720k sebab ambil semua buat belanja pergi umrah nak rolling macam mana kan?

So benda ini terbukti company mereka layak memberi pakej umrah ini sebab 2 indikator tadi lepas (Revenue 12 juta, retained earning 900k)

“Bukan Seorang, Tapi 120 Orang.’ Bawa Staf Tunai Umrah, Majikan Kena Mampu Bukan Sekadar Marketing
Majikan Kena Mampu

Actually tak adalah perlu lepas pun, sudah company mereka, ikut suka hati merekalah nak belanja macam mana kan? Cuma saya kongsi as indikator kalau kita nak buat benda sama kepada syarikat kita boleh tengok dua faktor ni

Kelebihan?

IKLAN

Actually kita nampak saja company mereka spend banyak ini tapi kelebihan yang akan dapat sebenarnya lagi banyak. Antaranya

1) Tarik talent nak kerja dengan company mereka

Sekarang talent susah nak dapat. Bagi insentif macam ini for sure beratur orang nak kerja dengan mereka.

Bukan Sekadar Marketing

2) Marketing

Ini for surelah free marketing mereka akan dapat. Media for sure akan cover story mereka. Kalau tengok facebook mereka video tu sudah cecah 500k view dah. Ini akan menaikkan jualan secara langsung kepada mereka

IKLAN

3) Imej company

Saya ada jugak follow si suami dekat TikTok, memang suka dengan vibes positive dibawa. Daripada buat kontroversi entah apa-apa yang spend banyak juga duit, baiklah buat marketing cara ini yang jauh lagi baik dan akan memberi imej baik kepada company.

Keburukan?

Tak nampak keburukan cuma team account mereka kena get readylah sebab bila sudah dapat perhatian masyarakat awam ni lembaga yang suka kenakan cukai semua ni akan selalu intai-intai “Bukan Seorang, Tapi 120 Orang.’ Bawa Staf Tunai Umrah, Majikan Kena Mampu Bukan Sekadar Marketing

Good luck!

Kashoorga : Semoga kita dikurniakan bos yang baik hati dan pemurah. Insyallah.

Sumber : Faridzul Asyraf Mat Arifin

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.