Hebatnya cara dididikan ibu ini. Enam orang anaknya berjaya bergelar hafiz 30 juzuk al-Quran. Nor Latifah Abdul Rahman, 50 dari Telok Kalong, Kemaman berkata selain menjadikan al-Quran amalan harian, pemakanan anak-anaknya juga sentiasa dijaga rapi.

JAGA PEMAKANAN ANAK-ANAK

“Saya akan pastikan anak-anak saya minum susu kambing dan makan kurma. Badam juga baik untuk daya ingatan anak-anak. Saya juga akan pastikan mereka makan makanan yang saya dimasak. Kalau pergi mana-mana memang saya bawa bekal dari rumah.

Selain menjaga pemakanan anak-anaknya, Nor Latifah juga memperdengarkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran kepada anak-anaknya sejak dari dalam kandungan. Wanita ini cukup bertuah kerana enam daripada lapan orang anaknya bergelar hafiz 30 juzuk al-Quran.

IKLAN

Pada majlis bersempena Haflah Takrimi Akademi Al-Quran Amalillah kali pertama di Taman Tamadun Islam (TTI), anaknya Engku Sofiah Engku Saharuumnizam, 14 telah dinobatkan sebagai pelajar cemerlang. Engku Sofiah telah berjaya menguasai 30 juzuk al-Quran dalam tempoh lima bulan 10 hari di Akademi Al-Quran Amalillah (AKMAL) yang beroperasi di Bukit Payong, Marang.

Enam Anak Hafaz Al-Quran, Ibu Perdengarkan Ayat Al-Quran Sejak Dalam Kandungan
TAK KISAH BERBELANJA BESAR UNTUK PENDIDIKAN ANAK-ANAK

IKLAN

Selain Engku Sofiah, lima lagi anaknya yang telah berjaya menyempurnakan hafalan 30 juzuk al-Quran ialah Solehah Radhiah 25, Engku Mahmud Nasri 23, Engku Muhammad Luthfi 20, Engku Ahmad Syafiq 17, dan Engku Daud Shauqi 12.

“Disebabkan memilih hantar anak-anak ke pusat pengajian swasta, secara kasar belanja sekolah ke lima-lima mereka dalam RM3,000 setiap sebulan.

IKLAN

Enam Anak Hafaz Al-Quran, Ibu Perdengarkan Ayat Al-Quran Sejak Dalam Kandungan

“Suami saya tidak kisah anak-anak nak ambil jurusan apa sekalipun, asalkan ayat-ayat al-Quran tersemat di dada.”

Menurut Latifah dia dan suami yang merupakan seorang pesara, Engku Saharuumnizam Engku Abdul Aziz 57, tidak kisah berbelanja besar demi untuk pendidikan anak-anak.

KASHOORGA: Moga tip yang dikongsikan bermanfaat kepada ibu bapa bagi melahirkan generasi yang cemerlang.
Sumber kredit: Sinar Harian
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=qDXb7brNhCQ&t=44s

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI