Haram sambut Valentine’s Day, tiada hari tertentu dalam islam untuk zahirkan kasih sayang,’ jelas Ustazah Asma’ Harun.

14 Februari ialah tarikh yang cukup sinonim dengan Hari Kekasih. Namun, kita dilarang untuk menyambutnya kerana ia ditegah di sisi agama Islam tidak kiralah apa jua alasannya.

Oleh itu, semoga tiada lagi umat islam yang menyambut Valentine’s Day setiap tahun.

Artikel Berkaitan:

“Anakku, Ini Wanita Paling Baik Buat Ayah Jatuh Cinta Setiap Hari”, Bersemut Ustaz Ebit Buat Isteri

Haram Sambut Valentine’s Day

Dulu hari kekasih atau “Valentine’s Day” selalu disambut oleh remaja melayu Islam dan perkara ini sangat membimbangkan kerana maksiat amat berleluasa pada hari tersebut.

Namun alhamdulillah semakin ramai yang faham dan sedar bahawa hari kekasih ini tiada manfaat untuk diraikan bahkan hanya mengundang kerosakan kepada generasi muda.

Maka kita mengharapkan agar sambutan ini langsung tidak disambut oleh umat Islam, Insyallah.

Tiada Hari Tertentu Dalam Islam

Kebiasaannya, pada setiap 14 Februari ramai pasangan kekasih akan menyambut hari Valentine dengan keluar bersama, sama ada pergi tengok wayang, makan malam, membuat kejutan hadiah dan lain-lain. Namun di sisi Islam hukum meraikan hari kekasih adalah haram walau dengan apa jua cara sekali pun.

Dari sudut fiqh ia haram kerana berlaku percampuran antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim, sama ada di tempat terbuka mahupun tertutup dan saling bermesraan antara satu sama lain.

Ia merupakan budaya bukan Islam yang menyimpang jauh dari landasan sebenar sehingga menjadi sebab berlakunya zina dengan banyak.

Haram Sambut Valentine’s Day, Tiada Hari Tertentu Dalam Islam Untuk Zahirkan Kasih Sayang – Ustazah Asma’ Harun
Definisi Zina:

Zina merupakan perbuatan keji dan terkutuk di dalam Islam kerana ia merosakkan kehidupan dari sudut keturunan, menjatuhkan maruah dan mendorong kepada gejala sosial yang buruk. Allah SWT berfirman:

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Maksudnya: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).”

IKLAN

(Surah al-Isra’: 32)

Perbuatan zina termasuk dalam kategori dosa besar seperti yang disebutkan di dalam sebuat hadis daripada Abdullah r.a., beliau berkata:

قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَيُّ الذَّنْبِ أَعْظَمُ قَالَ أَنْ تَجْعَلَ لِلَّهِ نِدًّا وَهُوَ خَلَقَكَ قُلْتُ ثُمَّ أَيٌّ قَالَ أَنْ تَقْتُلَ وَلَدَكَ مِنْ أَجْلِ أَنْ يَطْعَمَ مَعَكَ قُلْتُ ثُمَّ أَيٌّ قَالَ أَنْ تُزَانِيَ حَلِيلَةَ جَارِكَ

Maksudnya:
“Aku telah bertanya kepada Rasulullah SAW: Dosa apakah yang paling besar? Baginda menjawab: Engkau menjadikan tandingan atau sekutu bagi Allah, sedangkan Dia telah menciptakanmu.

Aku bertanya lagi: “Kemudian apa?” Baginda menjawab: Membunuh anakmu kerana takut dia akan makan bersamamu.” Aku bertanya lagi: Kemudian apa? Baginda menjawab lagi: Kamu berzina dengan isteri jiranmu.”
(HR Bukhari, hadis sahih)

Untuk Zahirkan Kasih Sayang

Bagi mengetahui lebih lanjut tentang apa itu Valentine’s Day, mari sama-sama kita bacakan asal-usul sambutan ini dalam masyarakat bukan Islam.

SEJARAH VALENTINE DAY ATAU HARI KEKASIH

Santo Valentine ialah nama seorang paderi yang dianggap pelindung bagi golongan yang sedang mabuk bercinta. Maharaja Claudius melarang pemuda-pemuda bujang dari berkahwin.

IKLAN

Dia menganggap tentera yang masih bujang jauh lebih berprestasi berbanding yang sudah berkahwin. Perkara ini ditentang oleh Valentino dan tanpa pengetahuan Maharaja Clausdius, beliau telah mengahwinkan pasangan pemuda-pemudi.

Valentino telah dihukum pancung di Rome pada 14 Februari 270M dan dikebumikan di tepi jalan Flaminia. Dia dihukum mati kerana melanggar perintah yang dibuat oleh Maharaja Claudius II Gothicus.

Pada tahun 496M, pihak Vatican yang diketuai oleh Paus Glasisus I telah menjadikan kisah ini sebagai satu perayaan dengan nama St.Valentine’s Day sebagai menghormati Santo Valentino yang dirayakan pada setiap 14 Februari.

Baca Di Sini:

Syurgalah Tempatmu Wahai Bidadari-Bidadariku, Ashraf Muslim Malu Terima Kejutan Hari Lahir, Titip Doa Buat Dua Isterinya

Larangan menyerupai agama selain Islam

Daripada Ibnu Umar r.anhuma, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ ‏

Maksudnya: “Siapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia adalah dalam kalangan mereka.”

IKLAN

(HR Abu Daud, hadis sahih)

Dalam Islam setiap hari adalah hari kasih sayang buat kita semua, sama ada suami isteri, ibu bapa kepada anak, anak kepada ibu bapa, saudara mara, jiran tetangga dan seluruh manusia secara amnya kerana tidak ada hari-hari tertentu untuk berkasih sayang.

Islam sama sekali tidak melarang kita semua untuk menzahirkan kasih sayang, namun tidak ada jalan yang terbaik untuk ia direalisasikan kecuali melalui perkahwinan sepertimana yang diriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.anhuma dia berkata, Rasulullah SAW bersabda:

لَمْ نَرَ لِلْمُتَحَابَّيْنِ مِثْلَ النِّكَاحِ

Maksudnya: “Kami belum pernah melihat dua orang yang bercinta sebagaimana orang yang menikah.”

(HR Ibnu Majah, hadis sahih)

Kesimpulan:

Haram bagi umat Islam menyambut “Valentine’s Day” atau hari kekasih kerana ia merupakan budaya bukan Islam yang mengundang maksiat zina.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 pada 22-24 November 2005 menyatakan bahawa hukum orang Islam menyambut Valentine’s Day adalah haram kerana tidak ada hari tertentu di dalam Islam untuk menzahirkan kasih sayang dan memutuskan bahawa Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

Semoga bermanfaat buat semua.
Asma’ binti Harun & Tim Penyelidikan
#UAHSahabatDuniaAkhirat

Kashoorga: Setiap hari adalah hari kita berkasih sayang, jadi tak perlulah nak sambut Valentine’s Day.

Sumber: Ustazah Asma’ Harun

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI