Kebelakangan ini ramai yang merungut dengan kenaikan harga barang, ditambah pula bermula 1 Mac akan berlaku kenaikan kadar cukai jualan dan perkhidmatan. Sudah tentu peningkatan ini bakal memberi kesan dalam banyak aspek.

Bagi yang tidak mengetahui, situasi kenaikan harga barang ini turut juga berlaku pada zaman sahabat Nabi iaitu sewaktu pemerintahan Saidina Umar AS. Perkara ini dikongsi oleh Prof Madya Dr Ahmad Sanusi Azmi dari Fakulti Pengajian Quran Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia.

Namun begitu apa yang menarik dalam perkongsian ini, beliau turut menceritakan bagaimana pihak pemerintah ketika itu bersikap selain tindakan Rasulullah ketika rakyat berdepan zaman kesusahan.

Beberapa kenaikan pada tahun ini

Beberapa pengumuman kenaikan barang diwar-warkan baru-baru ini. Sebagai rakyat kita hendaklah bersedia menghadapinya manakala sebagai pemimpin, mereka seharusnya membantu meringankan beban rakyat.

IKLAN

Menurut Saidina Anas bin Malik, ketika zaman pemerintahan Saidina Umar, harga barangan telah naik mendadak sehingga Umar sendiri membeli roti yang biasa dibeli oleh rakyat bagi menghayati kesusahan mereka.

Kata Anas:
غلا الطعام على عهد عمرَ بنِ الخطاب، فأكل عمر خبز الشعير، وكان قبل ذلك لا يأكله، فاستنكره بطنُه فصوَّت، فضربه بيده وقال: هو والله كما ترى؛ يوسع الله على المسلمين

“Harga barang telah menjadi mahal ketika zaman pemerintahan Umar bin al-Khattab. Lalu Umar hanya memakan roti yang diperbuat dari gandum gred rendah.

IKLAN

“Sebelum itu beliau tidak pernah makan makanan sedemikian sehingga menyebabkan perutnya sendiri berbunyi, lalu dia memukul perutnya dengan tangannya dan berkata: Demi Allah, ini semua adalah seperti yang kamu lihat, mudah-mudahan Allah melapangkan urusan kaum muslimin. (al-Tartushi, Siraj al-Muluk).

Sikap Rasulullah dan para pemimpin terdahulu

Perhatikan bagaimana sikap Rasulullah dan para pemimpin Muslim terdahulu menghayati kesusahan rakyat. Mereka tahu harga barangan naik lalu mereka sendiri mengubah aspek kehidupan mereka. Mereka tidak bermewahan bahkan mengurangkan perbelanjaan yang boleh membantu rakyat.

IKLAN

Mereka sendiri membantu rakyat yang memerlukan. Saidina Umar dikatakan akan pergi ke persisiran luar (perkampungan luar) dan memerhatikan andai ada golongan pekerja yang melakukan kerja yang berat agar beliau boleh memudahkan kerja tersebut.

Perkara ini direkodkan oleh al-Imam Malik yang menyebutkan:
أَنَّ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ كَانَ يَذْهَبُ إِلَى الْعَوَالِي كُلَّ يَوْمِ سَبْتٍ. فَإِذَا وَجَدَ عَبْداً فِي عَمَلٍ لاَ يُطِيقُهُ، وَضَعَ عَنْهُ مِنْهُ
“Sesungguhnya Umar bin al-Khattab akan pergi ke perkampungan luar Madinah pada setiap hari Sabtu. Beliau akan memerhatikan sekiranya ada hamba yang bekerja lebih dari kemampuannya, maka Umar akan mengurangkan bebanan kerja tersebut.” (al-Muwatta, no: 3594)

Sumber: Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI