Ibu adalah insan yang perlu kita sayangi hingga ke akhir hayat. Selagi dia hidup, selagi itulah sebagai anak kita perlu membahagiakan dirinya.

Bukan hanya beri wang ringgit, sebaliknya cukuplah sekadar mencurahkan kasih sayang sewajarnya. Memastikan dirinya mempunyai tempat tinggal yang selamat, sempurna dan boleh didiami hingga hujung nyawanya.

Namun ada segelintir masyarakat hari ini sewenang-wenangnya membiarkan ibu mereka ini tanpa kasih sayang dan penjagaan secukupnya. Dalam usia masih tua sanggup membiarkan mereka bekerja tanpa ada rasa kasihan.

Mungkin ada sebab anak-anaknya memperlakukan ibu mereka begitu dan salah satunya disebabkan taraf kehidupan atau sebab lain.

Seperti perkongsian lelaki ini yang dilaman sosial twitter menggunakan akaun nama @AizatAzroy menceritakan kisahnya yang menolong seorang warga emas untuk pulang ke rumahnya.

Dari cerita makcik itu, dia mempunyai seorang anak perempuan tetapi tidak mahu menyusahkan mereka sekeluarga. Lalu mengambil keputusan hidup sendiri dengan kudrat yang dia ada bekerja untuk menampung hidup.

Aku terjumpa makcik ni dia mintak tumpangkan dia balik rumah. Apa yang aku nak cerita bukan nak tunjuk aku baik tpi nak share biar jadi pengajaran untuk semua.

Aku jumpa makcik dekat jalan besar menghala johbase. Dri jauh nampak dia nak pitam. Terhuyung hayang berjalan sambil bawak barang barang rumah. Dlam plastik tu aku nampak biskut kering dgan teh serbuk. So aku follow slow blakang dia tkut jadi apa apa.

Dalam otak nak biarkan je makcik ni. Bukan masalah aku kan. Tpi hati ni tk sampai hati nak biar. So aku stop aku tanya makcik nak pegi mana. Dia cakap dia nak balik rumah dekat yap tau sah. Aku tak cakap banyak suruh dia naik lori aku.

IKLAN

Dalam perjalanan tu makcik ni cerita lah kenapa apa terjadi. Makcik tu ckap dia tk sihat dah 2 hari tapi terpaksa jugak kerja. Makcik ni kerja basuh pinggan je dekat bandar dekat dgan flat. Gaji pon rm20 sehari. Aku nk hantar dia pergi hospital dia cakap taknak.

So dia mintak aku belikan minyak cap kapak je. Time nk turun pegi kedai dia hulur aku duit rm20 sekeping duit gaji dia harini. Ya Allah sedih. Aku ckap tkpe la makcik. Dia seboleh boleh nk bg aku duit tu. Lepas beli aku bg dia. Dia tk berhenti ckap trima kasih.

Dia cakap cukup lah dengan minyak kapak ni makcik berubat. Esok elok la ni. Aku tanya la kt makcik tu. Anak tkde ke makcik. Dia ckap ada sorang. Tpi perempuan. Dia mcm berat nak cerita kat aku. Aku pon diam jela. Tapi lama jugak dia diam. Bru dia start cerita.

Anak perempuan dia ni dah berkahwin. Tpi tk pernah tgok dia kt rumah. So basically makcik ni hidup sorang. Makcik tu ckap rumah anak dia dkt kluang jugak. Tpi dia tknak dtang sana sebab tknak kacau anak dia dgan suami dia.

Dia cerita yang bil air rumah dia duduk sekarang baru kena potong . Sampai roundabout yap tau sah aku tanya mana rumah makcik. Dia ckap rumah dia dekat jalan sawi tpi dekat hujung sungai. Dalam hati aku. Mana ada rumah dekat situ

IKLAN

So dia tunjuk la jalan rumah dia. Memang hujung sungai eh rumah dia. Jalan boleh muat 1 lori aku je ni haa. Makcik tu cakap ni rumah pprt. Sampai dekat jambatan je boleh muat lori aku. Aku tk dapat hantar makcik ni sampai rumah dia.

Makcik tu cakap tkpe. Smpai sini pon dah ckup. Dia berterima kasih dgan aku sepanjang perjalanan tu. Aku nak hulur duit dekat makcik ni. Dia tolak. Dia yg nk bg duit kat aku ada laa. Haha semoga dipermudahkan urusan ye makcik. Aminn

This is first time aku sendiri jumpa orang mcmni. Selalu aku tgok dalam drama tv je hidup mcm makcik ni. Tpi Allah nk tunjuk dekat aku. Aku bersyukur sebab walaupun aku dah tkde mak ayah. Dapat bantu makcik tu pon dah lega.

So hargailah mak ayah korang ye. Jangan time claim harta bru korang sibuk nak balik rumah tgok mereka. Doakan jugak dkat arwah mama dan pap aku. Al fatihah untuk semua. Yang baik datang dari Allah. Yang buruk datang dari manusia tu sendiri. Wallahualam.

SubhanaAllah. I dont expect this thread will blow up. Tkde ape nak promote. Just doakan aku dapat tunaikan impian solat di semua masjid di Johor. Aminn

IKLAN

Ternyata perkongsian ini mengundang simpati warganet. Posting ini telah diretweet hingga lebih 10 ribu dan 13 ribu butang like. Masing-masing memuji sikap lelaki ini yang membantu makcik berkenaan.

Tahniah bro, semoga murah rezeki

Yang ada mak, ayah, sayang & hargailah mereka

Semoga kehidupan Tuan dirahmati Allah

Hanya mampu berdoa

Sumber :Twitter Aizat Azroy