Hidup di dunia semua akan dihisab. Jangan ingat di alam maya Allah tak hitung, sekecil kuman pun Allah hisab. Jangan sampai yang halal menjadi haram.

Setiap perkara akan dituntut di akhirat kelak, memanglah mulut katakan halal dan tak kisah, tapi di sana akan saling menuntut.

Artikel Berkaitan: Tiada Istilah Duit Kita Hobi Kita Di Akhirat, Semua Yang Disimpan Akan Dihisab Di Hadapan Allah Kelak

Hidup Di Dunia

Kongsi Warong Chekgu Genting,

Yang halal menjadi haram.

Saya pernah dengar satu pesanan seseorang, ketika itu kami di Ladang Kurma di Madinah,

“Kamu boleh makan sebanyak mana kurma yang kamu mahu di sini, ia halal, namun sebiji yang kamu masukkan dalam poket, dengan niat hendak makan nanti di atas bas, ia jadi haram.”

Semua Akan Dihisab

Dengan kata lain jika kita pergi ke mana-mana majlis, jika makanan dihidangkan di situ, kita cuma boleh makan di situ.

Tidak boleh bungkus dalam tisu seketul, dua pun dan masukkan dalam poket dengan tujuan nak beri orang yang tak datang rasa tanpa minta izin dengan tuan majlis…

Yang kita bawa balik tu telah jadi haram sekiranya kita tidak minta halal dengan tuan majlis.

Maka berhati-hatilah dengan haram halal yang kita hendak anak-anak makan.

IKLAN

Walaupun asalnya halal, makanan halal , jadi haram apabila kita tak berilmu dan amanah menjaganya.

Jangan Ingat Di Alam Maya

Di akhirat nanti, semua dari kita akan saling tuntut menuntut. Tiada seorang pun yang terlepas. Di dunia ini kita boleh cakap kita halalkan semuanya dan tak akan saling menuntut di akhirat tapi bila di Padang Mahsyar.

Bau neraka pun kita sudah tercium walaupun jaraknya 500 perjalanan lagi, semua orang dalam ketakutan dan semua orang takkan terlepas dari tuntut menuntut.

Orang lelaki paling banyak dituntut di akhirat. Isterinya, anaknya, mak ayah, mertuanya dan adik beradiknya (walaupun sudah berkahwin).

Jika ramai isterinya, maka ramailah isterinya yang akan menuntut segala pahala darinya. Jika ramai anaknya, maka ramailah anaknya yang akan menuntut pahalanya di akhirat.

Allah Tak Hitung

Begitu juga ibu bapa yang sakit, walaupun di dunia ni tidak menjaga ibu bapa yang sakit, mak ayah kata dia redha tetapi di akhirat nanti semuanya akan dituntut.

IKLAN

Jika ada mertua tetapi tidak menjaga hak mertua, di akhirat juga akan dituntut kelak.

Jika punya adik beradik perempuan, mereka juga akan menuntut pahala darinya, sampai habis dan tidak cukuplah pahala orang lelaki, lalu berpindahlah dosa-dosa orang yang menuntut itu pada orang lelaki itu.

Di dunia ini semuanya nampak simple dan ramai yang ambil mudah. Contoh suami sedang tidur walaupun sudah masuk waktu solat. Isteri kena kejutkan suami bangun dan solat sebab akhirat nanti, suami akan tuntut kenapa isteri tidak kejutkan suami yang sedang tidur.

Baca Juga Di Sini:

Di Dunia Berpeluh Baik Untuk Kesihatan, Namun Di Akhirat Manusia Akan Berendam Dalam Peluh Sebelum Dihisab

Allah Janjikan 6 Azab Bagi Orang Yang Berzina, 3 Di Dunia & 3 Lagi Di Akhirat

IKLAN

Sekecil Kuman Pun Allah Hisab

Di dunia ini kita nampak kecil sahaja benda ni tapi di akhirat nanti sebesar-besar kuman pun suami akan tuntut pada isteri.

Adakala, di dunia ini jika suami membiarkan isteri-isteri dan anak-anak mereka tidak menutup aurat, tidak solat, tidak berpuasa dan sebagainya.

Di akhirat nanti para isteri dan anak-anak akan saling menuntut pada suami sebab tidak menegur dan melarang dari melakukan dosa. Benda ini mungkin, nampak mudah di dunia tapi di akhirat, sebesar-besar kuman pun mereka akan tuntut.

Itu belum lagi bab dalam berkawan. Jika kita ada ilmu agama, kita tidak sampaikan pada kawan-kawan, kita biarkan kawan-kawan kita dalam kealpaan dunia, kita tidak melunaskan tanggungjawab sebagai kawan. Maka di akhirat nanti kawan-kawan akan datang menuntut hak kepada kita.

Hidup kita di dunia ni semuanya akan dihisab walaupun dalam Facebook. Jangat ingat di alam maya ni, Allah tak hitung amalan kita. Apa saja walaupun sekecil kuman Allah akan hisab.

Seorang perempuan beragama Islam yang mendedahkan aurat jika tiada satu pun kawan-kawan yang menegur dia untuk menutup aurat.

Di akhirat nanti semua kawan-kawannya akan ditanya Allah kenapa tidak menegur kawan itu supaya menutup aurat dan kawan yang tidak menutup aurat itu akan menuntut semua pahala dari kawan-kawan yang tidak menegurnya.

Kashoorga : Berhati-hatilah dalam bab halal haram ini, jangan ambil mudah kerana di sana nanti semuanya akan disoal.

Sumber: Warong Chekgu Genting

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI