Jadi perkara biasa ketika membeli sayur bendi, kita mematahkan bahagian hujungnya untuk memilih bendi yang muda.

Sudahnya tinggallah bendi yang tua dan rosak hingga menyebabkan peniaga pun rasa marah.

Tanpa sedar kita sebenarnya sudah pun merosakkan merosakkan harta orang lain yakni peniaga dan meninggalkannya tanpa membayar apa-apa.

Muharrik Daie berkongsi pengalamannya berdepan dalam situasi ini malah menegur pembeli tersebut. Walaupun perkara ini nampak remeh namun ia tetap ada kesan kepada penjual dan pembeli yang lain.

Rosakkan hak orang lain

“Maaf kak, kalau akak patah, akak wajib ambik sebab berdosa akak tak ambik. Sebab merosakan hak orang kak.” Tegur aku pada seorang kakak di pasar malam sebentar tadi. Sewaktu aku ingin membeli sayur sayuran.

Dia menjeling aku seolah olah marah teguran aku.
“Tokey pun tak marah, kau nak marah. Apa hal.” Balasnya kasar kerana tak puas hati dengan teguran aku.

“Maaflah kak. Tokey tu tak nampak kak. Saya cuma ingatkan saja. Saya pun nak beli juga. Jadi saya tak akan ambik yang dah patah. Saya rasa begitu jugak orang lain. Pastinya tokey akan rugi. Haram hukum nya kak. Maaf kak saya terpaksa tegur sebab depan mata saya. Kalau saya tak tegur saya pula yang berdosa.”

Hukum Patahkan Hujung Bendi Tapi Tak Beli. Ramai Buat & Tak Kisah

Berkali kali aku minta maaf supaya dia terima teguran aku dan berhenti mematah hujung bendi yang ingin di belinya dan sedar akan kesalahannya.

IKLAN

“Kalau tak patah macamana nak tahu tua atau muda bendi ni? Kau tahu ke nak pilih bendi muda kalau tak patah hujungnya?” Dia bertanya aku dalam nada yang agak kasar.

“Walau apa pun alasan akak, akak dah rosakkan harta orang. Itu yang salah. Saya pun tak tahu nak pilih yang muda atau tua bendi tu tapi biasanya saya ambik yang kecik kecik saja.

“Atau akak tanyalah tokeynya dulu, boleh ke patah patah. Kalau tokey nya kata ok, tak mengapa. Tapi kalau sebaliknya akak berdosa merosakan harta penjual. Tak apalah akak, saya panggil tokey nya. Kita minta izin,” ujar ku untuk mengertaknya.

“Tak apa tak apa, aku ambik semua yang aku patah tadi. Tak perlu panggil tokey nya. Terima kasih kerana bagi tahu,” ujar kakak itu walau pun nada suaranya masih tinggi walau pun dia mengalah.

Aku tahu dia malu dengan aku. Aku pun terus berlalu dan tak jadi untuk membeli bendi tersebut dan aku biarkan dia menunggu tokey sayur yang sibuk itu untuk membuat bayaran. Kalau aku tunggu pastinya dia rasa tidak selesa. Cukuplah sekadar itu tanggung jawab aku menegur supaya dia tidak terus membuat kesalahan.

IKLAN
Ramai yang buat tanpa rasa bersalah

Aku rasa dalam isu bendi ni, bukan saja kakak yang aku tegur itu saja yang melakukan, malah di luar sana masih ramai lagi wanita dan kaum ibu yang melakukan perbuatan mematah hujung bendi tersebut tanpa rasa berdosa dan bersalah.

Sebab itu bab feqah ni, bukan hanya kita belajar bab ibadat saja. Bab bermuamalat dan berjual beli ni pun kita kena belajar. Kalau tidak berdosa zalim kita dalam berjual beli.

Memanglah mematah hujung bendi itu nampak kecil tapi dosa merosakkan harta orang itu berat dosanya. Ubahlah sikap kita. Jangan sebab nak cari bendi muda kita rosak dan zalimi hak orang lain.

Rosakkan harta kena ganti dengan membelinya

Dalam pada itu memetik kepada penjelasan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohammad Al Bakri tentang isu merosakkan harta seseorang

Menurut beliau jika seseorang itu merosakkan barang orang lain, maka dia perlu menggantikan barang tersebut dengan membelinya (mengikut harga pasaran semasa) dan memberikan barang tersebut kepada pemiliknya, atau membayar semula kepada pemiliknya dengan nilai yang setara dengan nilai semasa barang tersebut di tempat berlakunya kerosakan tersebut.

IKLAN

Peristiwa begini juga pernah berlaku pada zaman Rasululllah SAW. Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan daripada Saidatina ‘Aisyah R.Anha, katanya:

“Aku belum pernah melihat orang yang pandai memasak makanan seperti Safiyyah. Dia memasakkan makanan untuk Rasulullah SAW dan hantarkan kepadanya. Lalu perasaan marah kerana cemburu menyelubungiku maka aku pecahkan bekas makanan tersebut.”

Apabila ‘Aisyah memohon maaf atas perbuatannya kepada Rasulullah SAW, beliau bertanya: “Apakah kafarah (ganti) bagi perbuatanku itu?”, Baginda SAW bersabda:

إِنَاءٌ مِثْلُ إِنَاءٍ وَطَعَامٌ مِثْلُ طَعَامٍ

Maksudnya: “Bekas bersamaan dengan bekas, makanan bersamaan dengan makanan.”
Riwayat Abu Dawud (3568), al-Nasa’ie (3957) dan Ahmad (25155)

Sumber: Muharrik Daie & Datuk Seri Dr Zulkifli Mohammad Al Bakri

Artikel Berkait: Cara pilih bendi muda tanpa patahkan hujung

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI