Masing-masing punya pilihan, namun rasanya biarlah rupa kurang tapi perangai tidak menyakitkan hati.

Lebih baik pilih pasangan yang cantik walaupun perangai nauzubillah. ‘Sikap boleh diubah, rupa tak boleh.’ Sakitlah kalau ramai yang beranggapan sebegini.

Biarpun rupa itu penting, namun perkahwinan bukanlah sekadar bersandar pada rupa paras. Rupa paras yang cantik lama-lama akan berkedut juga.

Tetapi begitulah realitinya apabila sesetengah lelaki meletakkan rupa paras yang cantik sebagai kriteria utama dalam memilih pasangan hidup.

Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Puan Suzana Ghazali yang menjelaskan bahawa cantik atau handsome pasangan kita bukanlah penentu kebahagiaan dalam rumah tangga.

Artikel Berkaitan:

Pilih Pasangan Hidup, Selain Beragama, Si Dia Penyokong Kuat Cita-Cita Dan Impian Kita

Lebih Baik Pilih Pasangan

SETIA LELAKI vs SETIA WANITA:
“Saya ni tak cantik macam wanita-waita yang dia puja tu…”

Ini adalah luahan seorang isteri menerusi temujanji menerusi telefon terakhir minggu lalu. Ternyata dia sudah penat layan kerenah suaminya yang tak boleh hendak layan dia dengan baik.

Tetapi boleh pula layan wanita-wanita lain termasuk isteri orang dengan terbaik. Wanita cantik… memang idaman ramai lelaki.

IKLAN

Masih ingat kes yang pernah saya kongsikan tentang isteri cantik, diberikan layanan terbaik oleh si suami tetapi akhirnya failkan cerai fasakh bila suami enggan ceraikan walau isteri sudah hampir setahun keluar dari rumah kerana punyai cinta baru.

Yang Cantik Walaupun Perangai Nauzubillah

Kes lain dengan fakta serupa – isteri cantik, dilayan si suami bagaikan permaisuri, suami yang urus rumah tangga dan anak-anak. Malah, bersabar melayan kerenah isteri walau isteri berkasar dan mencederakan suami.

Dalam masa yang sama, isteri pernah sabotaj perniagaan suami. Terkini, suami kantoikan isteri punyai hubungan terlarang, telah buat aduan ke Jabatan Agama Islam tapi tarik balik sehari selepasnya. Alasan diberi – tak sampai hati. Tanda cinta masih beraja di hati, biar sikap isteri tidak terpuji.

Ada wajarnya empat kriteria pasangan pilihan bermula dengan rupa, sebab rupa menjadi tatapan mula si mata terus menerjah hati. Isteri melawan, ada isteri jatuhkan harga diri suami, isteri jadikan suami bak pembantu rumah dan pembantu taska.

Sikap Boleh Diubah

Tidak kurang juga, isteri buat macam-macam hal yang biasanya dalam kes-kes serupa, si isteri sudah ditangankan si suami atau ditinggalkan. Tapi suami si isteri yang cantik jelita ini kekal reda, setia merayu dan memujuk dan berlapang dada kerana ‘dia tetap tercinta.’

IKLAN

Allahuakbar! Sungguhlah lelaki paling lemah dengan wanita apatah lagi wanita yang jelita dan agak malang bila kriteria utama ‘beragama’ dianggap biasa-biasa sahaja.

Teringat satu pengakuan, pilih yang cantik lebih baik walau sikap kurang baik sebab rupa tak boleh ubah, perangai boleh diubah. Persoalannya, siapa yang ubah siapa?

Rupa Tak Boleh

Ujian cinta bagi lelaki – bila beristeri cantik bagaikan bidadari, sukar uruskan ego sendiri lantaran taat dan setia kepada isteri. Ujian cinta bagi wanita – rela dipinggirkan hak sendiri kerana terlalu kasihkan suami biar suami kurang rupa dan kurang harta asalkan suami setia.

Walau bukan semuanya sama tapi ramai yang serupa, setia hingga sanggup butakan mata!

Sedang cinta dalam hubungan suami isteri bukan semata-mata satu perasaan untuk hidup bersama tetapi untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang telah ditetapkan-Nya dan amanah paling nyata.

IKLAN

Pastikan diri sendiri dan pasangan serta ‘hasil’ hubungan kekal dalam reda-Nya.

Jom sama-sama koreksi diri…

Baca Di Sini:

Untung Mereka Yang Sudah Berkahwin, Ini Kelebihannya Bila Anda Sudah Ada Pasangan Hidup

Kashoorga: Masing-masing punya pilihan, namun rasanya biarlah rupa kurang tapi perangai tidak menyakitkan hati.

Sumber: Peguam Syarie, Puan Suzana Ghazali

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI