Menyimpan rambut panjang dan lelaki bertocang bukanlah sesuatu yang pelik. Cuba lihat sekeliling kita. Di tempat kerja, restoran, di pasaraya, pusat beli belah, taman atau di mana sahaja, pasti akan nampak lelaki yang menyimpan rambut panjang. 

Tiada kesalahan atas perbuatan itu. Walaubagaimanapun, sebagai orang Islam, kita terikat dengan hukum syariah dan ia harus dipatuhi.

Rasulullah SAW juga memiliki rambut panjang tetapi bukanlah panjang mengurai sehingga melepasi bahu seperti ahli-ahli kumpulan rock kapak yang popular suatu ketika dahulu. Rambut panjang di kalangan lelaki akan menjadi isu apabila tiba waktu hendak mendirikan solat.

Artikel berkaitan: Betapa Allah Jaga Aib Wanita, Rambut Yang Dipotong Tetap Dianggap Aurat

Artikel berkaitan: Hukum Solat Dengan Mengikat Rambut

Kepada kaum lelaki sila baca persoalan berkaitan lelaki berambut panjang yang mengikat atau menocang rambut. Mungkin jawapan ini dapat menjawab persoalan apa hukumnya lelaki bertocang dalam Islam.

Lelaki Tidak Boleh Bertocang, Lepaskan Segera Ikatan

Soalan : Saya berambut panjang paras bahu. Baru-baru ini saya mengerjakan umrah. Saya mengikat rambut supaya ia kelihatan lebih kemas. Ketika berjalan bersama rakan di Masjid Nabawi, saya dimarahi oleh pegawai yang bertugas kerana mengikat rambut dan mengarahkan saya melepaskan ikatan. Bolehkah ustaz jelaskan kenapa saya disuruh berbuat demikian.

Jawapan : Dalam Kitab Mukhtasar Shamail Tirmizi ada membincangkan tentang rambut Rasullullah SAW. Dalam kitab tersebut ada menyebutkan bahawa Rasullullah biasanya berambut panjang dan adalah haram bagi orang lelaki untuk memakai tocang (mengikat rambut) seperti orang perempuan.

Rasullullah SAW telah melaknat orang lelaki yang melakukannya iaitu cuba menyerupai wanita. Jadi, tidak dibenarkan bagi orang lelaki untuk memakai tocang (mengikat rambut) seperti orang perempuan.

Maka, di sini jelas bahawa pegawai di Masjid Nabawi itu melarang anda melakukan perbuatan haram tersebut. Moga di sini sidang pembaca dapat memahami dengan jelas tentang persoalan ini.

 

Soalan : Berapa panjang kesesuaian rambut lelaki yang dibolehkan ?

IKLAN

Jawapan:  Daripada Anas yang menceritakan :
“Rambut Rasullulah mencecah dua bahunya” (Sahih al Bukhari)

Tetapi, hendaklah dipastikan gaya rambut tidak menyerupai orang kafir atau orang-orang fasik.

Nabi SAW bersabda ;
“Sesiapa menyerupai suatu kaum, ia dari kalangan mereka” (Riwayat Imam Abu Daud)

Lelaki Tidak Boleh Bertocang, Lepaskan Segera Ikatan

 

Soalan : Bolehkah lelaki mengikat rambut atau tocang atau menyanggul rambut ketika solat ?

Jawapan: Daripada Ibnu ‘Abbas bahawasanya sabda Rasullulah SAW :

“Aku telah diperintahkan(oleh Allah) untuk sujud tujuh anggota tubuh yang utama termasuk dahi. Dan beliau pada masa yang sama menunjukkan ke arah hidung, tapak tangan, kaki dan jari jemari kaki. Serta (diperintahkan) untuk tidak mengikat rambut serta tidak mengumpulkannya (menggulung atau melipat) pakaian.” (Riwayat Muslim)

IKLAN

 

Soalan : Kenapa tidak boleh tocang atau menyanggul atau mengikat rambut?

Jawapan: Rasullulah bersabda : “Itu (ikatan rambut) adalah tempat syaitan.” (Hadis riwayat Abu Dawud)

Imam Tirmidzi berkata : “Inilah yang berlaku di kalangan ahli ilmu, mereka membenci kalau lelaki bersolat dengan rambut terikat”.

Sesiapa yang solat dengan rambut terurai ke lantai ketika sujud, ia akan dapat pahala sujud dengan rambut terurai ke lantai. Ini disebabkan dia merendahkan kedudukan rambutnya dalam beribadah kepada Allah.

 

Soalan : Bolehkah kalau saya tolong bukakan ikatan lelaki yang bertocang semasa dia sedang solat ?

Jawapan: Diriwayatkan dari Abdullah bin Abbas r.a bahawasanya dia melihat ‘Abdullah bin al-Harits sedang mengerjakan solat sementara rambutnya terikat kebelakang. Segera Ibnu Abbas bangkit dan menguraikan ikatan rambutnya.

IKLAN

Lepas solat Abdullah pergi ke Ibnu Abbas dan berkata; “Ada apa dengan rambutku ?”
Ibnu Abbas berkata sesungguhnya aku mendengar Rasullulah bersabda, ” Sesungguhnya perumpamaanya adalah seperti orang yang solat dengan tangan terikat”. (Riwayat Muslim, Abu Daud, an Nasai’e)
hukumnya makruh bagi lelaki mengikat rambut ketika solat.

 

Soalan : Sah atau tidak solat lelaki yang berambut panjang melepasi bahu ke pinggang ?

Jawapan: Solat tetap sah, tetapi haram penampilan menyerupai wanita.

Lelaki Tidak Boleh Bertocang, Lepaskan Segera Ikatan

 

Soalan : Apakah hukum mengikut rambut ketika solat dan di luar solat.

Jawapan: Disebutkan dalam kitab-kitab fekah, sunat untuk melepaskan rambut di dalam dan di luar solat.

Ketika sujud, rambut-rambut tersebut akan turut sama bersujud. Jika rambut terikat, rambut tersebut tidak sujud. Menyalahi melebihi utama jika ikat rambut.

Kepanjangan rambut lelaki setakat bahu sahaja dan jangan merupai perempuan.

Wallahua’lam

Kashoorga : Ini merupakan kompilasi beberapa soalan berkaitan lelaki bertocang. Semoga bermanfaat dan sebarkanlah ilmu ini.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI