Zakat mempunyai hikmah dan faedah yang banyak. Ia adalah untuk kebaikan pengeluar zakat dan juga penerimanya. Faedah zakat juga dapat dinikmati oleh individu dan masyarakat. Bahkan dengan berzakat juga tidak akan mengurangi harta pemberinya.

Ini ditegaskan oleh Rasulullah SAW yang bersabda,

مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ

Maksudnya: “Zakat itu tidak mengurangi harta.”

IKLAN

Antara hikmah berzakat boleh menguatkan hubungan persaudaraan dan kasih sayang antara pengeluar zakat dengan orang lain. Hikmah lain antaranya dapat membersihkan hati daripada sifat-sifat keji yang memberi kesan kepada masyarakat, iaitu sifat berdendam, iri hati dan hasad dengki.

Bahkan ia dapat membersihkan jiwa daripada sifat hasad dengki dan iri hati serta mengeratkan hubungan persaudaraan sekalipun mereka berbeza dari segi kemewahan dan kekayaan. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا

IKLAN

Maksudnya: “Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan menyucikan mereka (dari akhlak yang buruk). (Surah al-Taubah: 103).

Penghargaan diterima oleh usahawan dan juga selebriti Aeril Zafrel dari Lembaga Zakat Selangor kerana membayar zakat melebihi RM50,000 sewajarnya dijadikan contoh teladan yang baik.

IKLAN

Dalam satu perkongsiannya, Aeril memaklumkan dirinya menerima penghargaan ini.

“Alhamdulillah dapat penghargaan daripada pusat zakat selangor untuk tahun ni. Mari ramai-ramai kita tunaikan kewajipan.

Tindakannya jelas menerima pujian ramai dan ramai mengatakan founder-founder lain harus mengikut jejak langkahnya ini. Ini kerana ia memberikan tanggapan baik kepada umat Islam lain untuk mengikuti jejaknya dengan kelebihan rezeki yang Allah berikan. Nyata dirinya menerima doa dari orang ramai yang mendoakan rezekinya terus melimpah ruah. Sumber : IG Aeril Zafrel.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI