Masitah buta mata selepas kemalangan. ‘Bukan bala atau musibah, tapi ini hadiah dari Allah.’ Ternyata apa yang dilalui wanita hebat ini bukan sesuatu yang mudah ditelan.

Semangatnya sangat kuat. Walaupun kini dirinya tak mampu melihat, Masitah tidak pernah mengalah malah terus positif meneruskan hidup di sisi suami tercinta.

Artikel Berkaitan:

‘Walau Buta Mata, Tapi Tak Buta Al-Quran.’ Aisyah Humairah Cancer Survivor Cekal, Tak Pernah Jadikan Kekurangan Diri Sebagai Halangan

Masitah Buta Mata

“Saya tak anggap ujian ini sebagai bala atau musibah tetapi hadiah daripada Allah SWT dan tanda sayang-Nya dengan cara yang berbeza,” kata usahawan, Masitah Mohd Affandy.

Sebenarnya, dahulunya Masitah, 32, normal namun buta kedua matanya selepas terbabit dalam kemalangan jalan raya pada 21 Mac lalu iaitu dua hari sebelum Ramadan.

Masitah Buta Mata Selepas Kemalangan. ‘Bukan Bala Atau Musibah, Tapi Ini Hadiah Dari Allah.’
Sedari dulu, Masitah sememangnya seorang yang positif.

Kejadian yang meragut penglihatannya membuatkan Masitah dirawat selama 24 hari di wad hospital namun apa yang berlaku tidak menyebabkannya dia bersedih lama-lama sebaliknya bertambah kuat menjalani hidup.

Malah, aura positifnya dapat dilihat menerusi perkongsian video di TikTok. Dalam masa yang sama, rata-rata netizen kagum dan memuji Masitah yang nampak tenang walaupun selepas berdepan ujian hebat.

Selepas Kemalangan

Mengimbas kembali tragedi tersebut, di hari kemalangan Masitah menaiki kereta dipandu oleh kakitangannya dan suaminya, Nik Nazri Abidin, 36, tiada bersama kerana ada urusan di Batu Pahat, Johor.

“Kejadian berlaku ketika saya dalam perjalanan pulang dari Sabak Bernam, Selangor ke Johor Bahru, Johor selepas kereta dinaiki saya hilang kawalan sebelum terbabas ke lori di laluan bersebelahan.

“Saya sedar selepas kemalangan cuma serta merta buta dan berulang kali tanya kepada kakitangan apa yang berlaku.

IKLAN

“Di hospital, doktor beritahu suami ada kebarangkalian untuk saya melihat tetapi 20 peratus saja dan peratusan semakin menurun hingga disahkan buta sepenuhnya.

“Selepas dapat tahu, saya beritahu suami yang saya okay saja, malah selama 24 hari di wad, hanya 12 hari saja saya berehat.

“Selebihnya, saya buat kerja macam biasa walaupun tak berada di pejabat,” katanya.

@n.mashyaircondMasih ada beberapa rakan tertanya-tanya keadaan aku sekarang ? nak lagi best? ada yang tertinggal kereta api tak tahu hujung pangkal apa yang berlaku, yang menyebabkan aku join kelab Orang Kelainan Upaya. so here’s my story Mashy Usahanita Aircond Kebangsaan♬ original sound – N.Mashy

Bukan Bala Atau Musibah

Tidak dinafikan, seperti mana orang lain, Masitah tutur sedih dengan apa yang berlaku namun menganggap ia bukan pengakhiran buatnya, malah bersyukur kerana diberi peluang kedua untuk terus hidup.

“Tipu kalau saya katakan tak sedih langsung namun hidup perlu diteruskan dan saya percaya Allah SWT tak ambil nyawa saya kerana ada tugas besar menanti buat saya di hadapan.

“Ikutkan, saya memang tak dapat dibantu kerana masalah membabitkan saraf mata jadi saya reda dan selepas buta, saya pernah mimpi dapat melihat tetapi anggap ia rezeki yang Allah SWT beri walaupun bukan dalam dunia nyata.

IKLAN

“Alhamdulillah, suami sentiasa ada di sisi malah dia kini yang memasak dan buat kerja rumah jadi saya berdoa semoga Allah beri ganjaran baik buatnya,” katanya.

Masitah Buta Mata Selepas Kemalangan. ‘Bukan Bala Atau Musibah, Tapi Ini Hadiah Dari Allah.’
Tapi Ini Hadiah

Berhubung kisahnya yang mendapat perhatian ramai, Masitah tidak menyangka video dimuat naik di TikTok membuka mata banyak pihak terhadapnya.

“Sebelum ini, saya lebih aktif di Facebook (FB) namun kakitangan yang syorkan muat naik di TikTok sebagai tanda kemunculan semula.

“Terkejut juga apabila video saya meraih tontonan tinggi bukan hanya dalam kalangan netizen tetapi juga pihak media kerana jujurnya pernah impikan untuk ditemubual cuma sedar diri tak hebat mana.

“Kini, Allah SWT kabulkan doa saya walaupun selepas saya sudah tidak dapat melihat.

“Jadi, bagi mereka yang senasib, marilah kita sangka baik dengan Allah SWT kerana ujianNya adalah untuk melihat bagaimana kita menerimanya sama ada suka, berlapang dada atau sebaliknya,” katanya.

IKLAN

Baca Di Sini:

Bantu Golongan Buta Huruf Kenal Kalam Allah, Ustazah Aisyah Baaín Kongsi Keberkatan Al-Quran

Dari Allah

Sementara itu, suaminya, Nik Nazri berkata, apa yang berlaku tidak mengubah perasaan cintanya terhadap isteri malah menambah rasa sayang.

“Kehidupan perlu diteruskan dan saya tak pernah terlintas untuk cari wanita lain hanya kerana keadaannya (isteri) begitu atau putus asa.

“Bagi saya, dia (isteri) masih orang yang sama, tiada kekurangan pun cuma tak dapat melihat, itu saja.

“Jadi, biar saya menjaganya dan memang itu yang dilakukan daripada awal dia bangun hingga tidur,” katanya.

Kashoorga : Allah menguji manusia mengikut kemampuan seseorang, insyallah besar ganjaran pahala buat Masitah.

Sumber: myMetro, Facebook Masitah Mohd Afandy

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI