‘Mutawwif ini nyaris terlepas flight, gara-gara passport nak mati lagi 3 bulan.’ Check betul-betul sebelum terbang atau tunai umrah kerana dek kesilapan kecil ini, anda pasti menanggung kerugian besar.

Menunaikan umrah menjadi impian semua orang dan bila berkesempatan ke sana, pasti peluang ini tidak dilepaskan. Oleh itu elakkanlah berlaku kesilapan kecil agar perjalanan umrah kita ke Tanah Suci berjalan lancar.

Selain mempersiapkan diri, anda juga disarankan untuk lebih peka dengan dokumen untuk ke sana terutamanya passport.

Artikel Berkaitan

Shuib Sepahtu Ketagih Jejak Kaki Ke Tanah Suci Makkah, Siap Tawar Diri Jadi Pembantu Mutawwif

Mutawwif Ini

Mutawwif, Ahmad Isa berkongsi pengalaman yang tidak mungkin dia lupakan sampai bila-bila apabila dirinya hampir terlepas penerbangan ke Tanah Suci gara-gara passportnya hampir tamat tempoh.

Perkongsian santai ini menerusi Facebook Live bertujuan untuk memberi peringatan kepada bakal jemaah umrah yang bakal menunaikan umrah agar tak terlepas pandang berkaitan isu ini.

Perkara ini adalah pengalaman mutawif ini sendiri yang sudah tentu memberi pengalaman dan pengajaran yang berharga buat dirinya. Jauh di sudut hati, dia tidak ingin membuka aib sendiri namun dia rasakan kesilapan yang telah dia lakukan dapat diambil pengajaran oleh orang lain supaya perkara ini tak berulang.

Nyaris Terlepas Flight

Apatah lagi menunaikan umrah bukan sesuatu yang mudah, setelah sekian lama kita kumpul duit yang banyak dengan menggunakan tenaga dan kudrat, namun tiba-tiba perancangan untuk kita tunaikan umrah terhalang di saat-saat pasti itu adalah masalah besar.

“Itulah yang berlaku pada saya, saya hampir-hampir tidak sampai ke Mekah hari ini disebabkan kesilapan saya sendiri. Bila sampai di airport, saya dari awal sudah prepare document untuk ke sana.

IKLAN

“Apa yang berlaku ketika nak daftar untuk check in beg, masa itu lebih kurang dalam jam 11 pagi. Kami memang digalakkan untuk check in 4 hingga 5 jam lebih awal sebelum penerbangan bagi semua jemaah umrah.

“Tiba-tiba pegawai yang bertugas minta maaf dan katakan saya tak boleh terbang pada hari itu. Saya terus blank dan terus saya kata saya ni mutawwif, saya bawa jemaah 42 orang untuk ke sana. Jadi kalau saya tak pergi, apa yan g berlaku pada mereka. Ibarat anak ayam hilang maklah,”ungkapnya satu persatu.

Gara-Gara Passport

Menurutnya, apa yang membuatkan dia terkejut adalah passport nya berbaki tiga bulan lagi untuk tamat tempoh. Sebenarya dari awal dia menyedari situasi ini, namun disebabkan permohonan visanya “lepas”, maka di fikirannya mesti passport pun boleh.

Rupa-rupanya sebaliknya, oleh itu jadi pengajaran buat semua jemaah yang akan menunaikan umrah pastikan passport kalian genap enam bulan dan ke atas sebelum tamat tempoh. Dibawah enam bulan consider kita tiada passport.

Bayangkan ketika itu flight ke Mekah adalah 3.50 petang, last check in adalah 2.30 petang. Walaupun ‘blur’, dirinya mesti lakukan sesuatu lakukan dalam tempoh masa yang singkat untuk hidupkan passport.

Setelah menerangkan keadaan sebenar pada keluarga, Ahmad Isa terus bergegas ke Jabatan Imigresen terdekat iaitu Putrajaya.

Nak Mati Lagi 3 Bulan

Tetapi dalam masa yang sama dia sempat berpesan kepada mutawwif lain untuk tengok-tengokkan jemaahnya kerana dia mungkin tak dapat terbang ke sana seperti yang dijadualkan.

IKLAN

Dalam melawan debaran, mutawwif ini tetap ke imigresen untuk renew passport. Bayangkan bila sampai di situ, nombor untuk pendaftaran passport habis. Allahuakbar! Dirinya cuba terangkan situasi sebenar yang dialami pada pegawai bertugas.

Dalam keadaan serba salah, atas dasar ehsan sebagai manusia, pegawai tersebut cuba membantu sedaya mungkin dengan memberi nombor giliran dan dia juga tak mampu beri jaminan passport mampu disiapkan segera kerana memang ramai orang.

Check Betul-Betul

Bila dapat nombor, dia terus ke kaunter khas. Pegawai yang bertugas minta maaf awal-awal kerana tidak dapat bantu kerana isu nombor ini sangat sensitif, kerana semua orang mengikut iliran. Tetapi dia tetap cuba merayu di kaunter lain dan mengakui kesilapan sendiri.

‘Setelah berkali-kali merayu dan menjelaskan situasi dan kesannya jika saya tak dapat terbang hari ini, membuatkan pegawai imegresen yang berada di kaunter serba salah dan akhirnya mereka cuba juga untuk membantu walaupun pada jangkaan mereka paling cepat akan siap pada jam 2 petang. Hati mula pasrah dan terfikir untuk tukar flight esok.

‘Tapi bila tengok harga tiket kapal terbang, maklumlah tiket last minit harganya dalam RM 4K ke atas. Tapi mengenangkan keadaan terdesak, saya akur dan redha kena habiskan duit untuk beli tiket baru akibat kesilapan sedniri tak check passport awal-awal.

Sebelum Tunai Umrah!

‘Allah Maha Baik, tak lama kemudian, pegawai imigresen maklumkan passport sudah siap. Masyallah tak sangka sempat, dapat passport terus berlari ke airport dan akhirnya saya berjaya juga ke Tanah Suci. Ahamdulillah syukur pada Allah.’

IKLAN

‘Sampai di bumi Madinah, saya memang menangis bila terkenankan apa yang berlaku. Jadi sekali la gi saya nak remind dan share pada sahabat-sahabat yang nak pergi umrah check betul-betul tarik tamat tempoh passport lebih dari enam bulan.

‘Sudah tentu pihak travel aency tak akan refund duit. Tapi kalu nak per gi ju ga, terpaksa keluarkan kos untuk beli tiket baru yan g ternyata lebih mahal. Disebabkan dengan sedikit kesalahan, kita akan menanggung kerugian pula.’ Katanya sebelum mengakhiri live.

Baca Di Sini

‘Hari-Hari Menangis Cari Orang Malaysia.’ 10 Hari Pak Ibrahim Hilang Di Tanah Suci, Akhirnya Ditemui Selamat

Impian Wanita Ini Buat Umrah Akhirnya Tercapai, Sedekah RM14 Tapi ‘Dibalas Tunai RM14,290

Kashoorga : Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat buat kita dan saling ingat-mengingati.

Sumber: Ahmad Isa

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI