Ada yang berpendapat wang dan belanja dulang hantaran sebenarnya adalah hadiah kepada pasangan, tapi ada juga yang berpendapat ianya terpulang kepada keikhlasan pihak bakal suami untuk membantu mengurangkan belanja majlis perkahwinan di pihak perempuan. Tak kurang juga yang berpendapat ia penting utnuk menjaga status terutamanya jika calon isteri datangnya daripada golongan berada dan berpendidikan tinggit atau bakal suami pula berkedudukan tinggi dan berduit.

Begitu pentingkah status hingga ia boleh mempengaruhi sesuatu hubungan, mengubah pandangan, mengeruh keadaan dan meyakinan keyakinan seseorang? Persoalan ini sering dibangkitkan ketika ingin berkahwin. Islam sendiri menggalakkan penganutnya berkahwin sekufu yang membawa maksud setaraf. Bukannya apa, perkahwinan yang sama taraf atau status akan dapat mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingin berlaku dalam sesebuah rumahtangga.

Hari ini status selalu dikaitkan dengan kaum wanita, seiring dengan peningkatan jumlah wanita yang berpendidikan tinggi, berjawatan besar dan kadang-kala berpendapatan yang lebih lumayan dari lelaki. Ini boleh membuatkan lelaki yang tidak setaraf takut untuk mendekati mereka apatah lagi memperisterikan wanita yang lebih tinggi darjat mereka.

Tapi kenapa masih ramai pasangan yang kahwin tak sekufu? Tak terfikirkah mereka apa yang bakal terjadi di masa depan? Mungkin di awal perkahwinan, suami atau isteri tak kisah kerana perasaan cinta mengusai segalanya.

Nilai Wang Hantaran, Usah Terikut Trend Hantaran Tinggi Sampai Sulitkan Urusan Perkahwinan

Sebenarnya tak salah meletakkan jumlah hantaran yang tinggi kalau lelaki tu mampu dan tak membebankan baginya. Tak perlu ikut status, kerana ianya akan membebankan pengantin lelaki dan seterusnya mebuatkan proses perkahwinan itu sendiri menjadi susah. Ramai anak muda menanggunhkan majlis kerana tak cukup wang hantaran. Belum lagi dikira belanja kenduri, pelamin dan sebagainya.

TAK JADI KAHWIN

IKLAN

Macam mana nak galakkan pasangan berkahwin muda kalau wang hantaran ditetapkan begitu tinggi hingga di luar batas kemampuan? Akhirnya perkara yang baik dan digalakkan Islam ditangguhkan semata-mata kerana tak mampu menyediakan belanja untuk sesuatu yang tak perlu. Sedangkan semua orang tahu yang nak kahwin tu anak-anak, bukan ibu bapa.

Ada anak lelaki yang sanggup menarik diri daripada sebuah perkahwinan semata-mata kerana tak mampu menyediakan jumlah hantaran yang diminta. Daripada maruah tercemar, rasa terhina kerana tak mampu menyediakan wang hantaran, maka undur diri adalah lebih baik. Jika sudah sedar yang diri tak mampu, dan tak mampu terbeban hutang selepas berkahwin, apa lagi yang mampu dibuat?

Seharusnya orang tua gembira dan lega kerana anak mereka akan disunting menjadi isteri dan dapat mengelakkan berlaku perkara-perkara tidak baik seperti maksiat.

Perkahwinan adalah benteng untuk memelihara maruah dan harga diri. Rumahtangga yang didiami bukan sekadar tempat berlindung, bahkan tempat berehat, membina kasih sayang dan mencari keredaan Allah.

IKLAN

MANGSA KEADAAN

Yang selalunya jadi mangsa, anak gadis. Tak kahwin kerana terpaksa menurut kehendak ibu bapa. Sedangkan dalam hati dah bersedia nak jadi isteri dan ibu. Kesian anak yang tersepit dalam keadaan ini.

Anak-anak gadis perlulah berbincang dari hati ke hati dengan ibu bapa. Luahkan apa yang tersirat di hati. Berterus teranglah dengan ibu bapa mengenai semua yang terbuku di hati kerana mungkin ada benda yang ibu bapa kurang fahami. Lakukan dengan berhemah dan bukan bertujuan untuk melawan. Kalau risau ibu bapa tersinggung, minta bantuan datuk atau nenek untuk menasihatkan ibu bapa dalam hal ini.

Carilah masa yang sesuai untuk berbincang perkara ini dengan lebih mendalam dengan ibu bapa.

IKLAN

KONON IKUT TREND SEMASA

Jangan kita wujudkan peraturan yang tak wujud dalam Islam, apatah lagi jika ia menimbulkan pelbagai masalah. Seperkara lagi, jangan mudah buruk sangka terhadap ibu bapa. Mungkin mereka tersilap dalam hal ni, tapi niat mereka baik iaitu ingin melihat anak mereka bahagia selepas kahwin. Tiada ibu bapa yang ingin menghancurkan hati anak-anak sendiri. Dalam hal ini, kadangkala mereka cuma nak pastikan calon suami mampu, rajin dan bertanggungjawab.

Sekiranya permintaan mereka tidak munasabah, sebagai anak, jalan terbaik adalah dengan berbincang secara lembut dan berhemah. Berilah masa untuk mereka fikirkan kembali keputusan mereka agar dapat memuaskan hati semua orang.

Akhir sekali, jangan lupa berdoa dan solat hajat, mohon agar Allah SWT lembutkan hati ibu bapa. InshaAllah, niat yang baik pasti akan direstuiNya.

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=7Nfw7jxG6CY

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI