Malam ini akan bermulalah solat sunat tarawih. Bagi pasangan suami isteri yang ada kekangan untuk menunaikan di masjid, boleh lakukan ini di rumah.

Jadi tanggungjawab suami ketika ini sangat penting dalam menjadi contoh sebagai seorang ketua yang baik dalam sesebuah keluarga.

Tidak payah untuk menjadi Imam kepada keluarga walaupun anda baru pertama kali melakukannya (terutama solat tarawih) kerana ada cara mudah untuk tujuan itu.

Sedikit perkongsian dari Ustaz Shahrizan Daud bagaimana tip dan cara menjadi Imam sewaktu Ramadan nanti.

Jadikanlah Ramadan tahun ini paling bermakna kerana anda berjaya membawa ahli keluarga menambah pahala dan menjadi contoh terbaik dalam keluarga.

Panduan Suami Pertama Kali Bergelar Imam, Untuk Kumpul Pahala Solat Berjemaah Ramadan Ini
Gambar sekadar hiasan.

TIPS DAN CARA MENJADI IMAM SEWAKTU RAMADHAN DI RUMAH

Pada tahun ini, kita akan beribadah dan menghidupkan Ramadhan di rumah. Solat wajib, solat sunat tarawih dan ibadat-ibadat lain di rumah bersama ahli keluarga sebaik-baiknya perlu dilaksanakan sepanjang tempoh ini.

Solat Fardhu 5 waktu dan Solat Sunat Terawih sempena Ramadhan kali ni ini mudah untuk dilaksanakan jika kena pada caranya. Saya kongsikan beberapa cara mudah untuk dilakukan seperti berikut :

Persediaan Emosi

1. Merasa teruja dan gembira dapat menghadapi Ramadhan kali ini walaupun terpaksa berada dirumah tanpa peluang ke masjid atau surau. Gembira dalam terharu dan sayu mendapat Ramadhan.

2. Menanamkan niat dan azam yang tinggi untuk memperbanyakkan semua jenis amalan-amalan wajib dan sunat bagi mendapatkan keampunan disamping meraih gandaan kelebihan pahala

3. Mengukuhkan perasaan dan emosi untuk memikirkan ibadah-ibadah lebih banyak berbanding memikirkan menu-menu utk berbuka dan sahur, rancangan di tv atau prog di media, melayari internet media sosial apatah lagi banyak tidur

4. Menginsafi dan mengenal semula diri sendiri sepanjang tempoh menyendiri di rumah ini agar lebih dekat pada Sang Pencipta Allah SWT.

Persediaan Fizikal Ruang dan Kelengkapan

1. Cari sudut atau ruang khas yang dikhususkan untuk aktiviti Ibadat dilaksanakan. Hias dan buatlah dekorasi khas untuk menaikkan mood dan semangat Ibadat seperti letak sejadah, rehal, quran, tasbih, telekung di kawasan tersebut jika boleh dan ruang tersebut tidak diganggu untuk aktiviti harian yang lain ( Bilik Khas Ibadah ) , Jika tiada ruang bilik yang khas, carilah ruang2 yang tiada gangguan laluan di depan, gambar2 atau perhiasan yang boleh mengganggu tumpuan di hadapan tempat solat

IKLAN

2. Gunakan sejadah yang elok dan baik atau pakaian khas solat seperti telekung baru dan bersih, kain sarung dan baju melayu/jubah serta wangian yang indah bagi menaikkan lagi semangat dan memberikan suasana ibadah yang tenang

3. Al Quran stand atau Rehal yang tinggi diperlukan bagi kegunaan bacaan Imam ketika solat yang ingin pembacaan yang agak Panjang. Boleh juga digunakan set audio dalam rumah (karaoke system) sebagai penambah keseronokan bagi bunyi yang lebih baik ketika bacaan yang boleh menambahkan semangat Ibadah jika sesuai.

4. Pilih dan dapatkan alatan kelengkapan Ibadah yang baik dan elok agar mampu menambah keseronokan dan mood ketika perlaksanaan seperti pakaian yg elok, al quran yang besar, cantik dan jelas tulisannya, tasbih yang cantik, sejadah yang agak tebal dan terurus tidak kusut dan tidak mudah tercabut rendanya sebagai contoh.

5. Kesihatan tubuh badan ahli ibadah juga perlu diambil penting bagi mendapatkan tumpuan dan khusyuk dalam solat dan ibadat-ibadat lain. Jika tidak larat berdiri untuk solat tarawih yang lama, boleh duduk sahaja . Jika perlukan kerusi untuk duduk ketika solat, gunalah kerusi yang minimum saiznya tanpa penyandar dan tidak mengganggu ahli keluarga yang turut berjemaah

6. Alihkan gangguan bunyi atau gangguan bayi kecil dgn persiapan mainan atau kelengkapan makanan bersama ketika ibadah

Panduan Suami Pertama Kali Bergelar Imam, Untuk Kumpul Pahala Solat Berjemaah Ramadan Ini
Gambar sekadar hiasan.

 

Persediaan Ilmu

Seorang suami atau ayah wajib mendalami selok belok hukum hakam dan ilmu berkaitan semua ibadah terutama ibadah di dalam Ramadhan. Fahami tentang keutamaan antara ibadah-ibadah yang dilakukan. Solat adalah tunggak dan tunjang Ibadah dalam semua ibadah Ramadhan termasuk puasa. Berapa ramai ibu ayah yang mengutamakan anak-anak utk sahur dan puasa tetapi mengabaikan kepentingan solat subuh dan solat-solat fardhu fardhu lain malah ada yang mengutamakan tarawih berbanding solat fardhu.

IKLAN

Ulangkaji pelbagai soal jawab persoalan ibadah Ramadhan seperti perkara yang membatalkan puasa dan perkara yang membatalkan pahala puasa yang sebenarnya lebih banyak dan utama untuk dijaga berbanding perkara yang membatalkan puasa. Dalami juga ilmu tentang Al Quran , zikir , sedekah dan semua ibadat-ibadat yang ingin dilaksanakan sepanjang Ramadhan supaya matlamat

ibadat itu benar-benar tercapai dan diterima oleh Allah swt.

Berikut adalah tips menjadi Imam solat fardhu atau tarawih bagi Ramadhan dalam tempoh PKP kali ini :

1. Imam WAJIB membaca Surah Al-Fatihah dan SUNAT membaca surah-surah lain selepas Al Fatihah.

Langkah paling asas dan mudah adalah membaca surah lazim daripada Surah Al-Dhuha hingga Surah

Al-Nas selepas Al Fatihah dan hendaklah mengikut turutan susunan surah dari awal hingg akhir. Jika tersilap susunan, solat masih sah tetapi hukumnya makruh. Jika tersilap rakaat pertama membaca surah An Nas maka ulangi surah yg sama pd rakaat kedua bg mengelakkan salah turutan surah.

2. Tidak menjadi masalah jika imam mahu membaca Surah Al-Kafirun dan Surah Al-Ikhlas sahaja sepanjang Solat Fardhu atau tarawih, tetapi digalakkan utk mempelbagaikan surah-surah yang dihafal dan dilazimi. Ketua keluarga ambillah peluang ketika PKP ni utk menghafal surah-surah baru sebagai koleksi surah lazim yang dihafal dan menambahkan kredibiliti sebagai seorang Imam yang baik.

IKLAN

3. Tidak menjadi masalah jika imam mahu membaca satu atau dua ayat Al-Quran bagi setiap rakaat namun lebih panjang lebih baik.

4. Jika ada imam yang mahu membaca surah atau ayat panjang untuk mengambil kelebihan tilawah al quran sepanjang ramadhan tetapi dia tidak hafal maka dia letakkan mashaf al quran di stand quran atau meja yang tinggi di hadapan Imam yang mudah untuk dibaca ketika solat. Boleh guna telefon bimbit untuk membaca bacaan surah dalam solat jika tidak mengganggu tumpuan dan pergerakan ketika solat namun digalakkan gunalah mashaf al quran dan diletakkan di hadapan untuk mengelakkan pergerakan dan menambah keselesaan dan tumpuan.

5. Pastikan ayat Al-Quran dibaca dengan tajwid yang betul dan solat dilakukan dengan tenang dan penuh tertib.

6. Berselawat di antara 2 rakaat tarawih dibenarkan sebagai rehat antara 2 rakaat namun ianya tidak wajib dan tiada masalah sebab ia bukan rukun Solat Terawih.Boleh juga diganti dengan zikir-zikir yang lain.

7. Pastikan rehat sebentar antara 4 rakaat Solat Terawih. Kalau agak sukar membaca selawat maka boleh baca Surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali. Boleh dilaksanakan tadabbur ayat-ayat yg telah dibaca sepanjang 4 rakaat awal tadi sebagai mengisi masa rehat antara 4 rakaat solat tarawih.

9. Apabila memasuki malam 16 Ramadhan dan seterusnya, maka disunatkan membaca Doa Qunut pada rakaat akhir Solat Witir.

10. Latih anak-anak terutamanya anak lelaki untuk menjadi bilal di rumah samaada azan atau iqomah sebagai latihan awal untuk mereka.

11. Pastikan susunan saf di atur dengan baik mengikut sususan yang betul jika keadaan ruang muat dan sesuai, jika tidak, memadai imam di depan, lelaki di belakang sedikit daripada imam dan wanita di belakang jemaah lelaki walaupun sususan agak jadi berat sebelah, kurang tepat teratur dan seumpamanya

12. Jika Imam dan makmum adalah semuanya wanita, seperti contoh hanya ada Ibu dan anak-anak perempuan, maka memadai dimulakan solat dengan Iqomah sahaja tanpa meninggi suara terlalu kuat ketika bacaan dalam solat. Manakala susunan saf solat perempuan berada dalam satu saf dan Ibu hanya perlu terkehadapan sedikit sahaja daripada anak-anak perempuan dalam solat tersebut

13. Jika ada anak lelaki yang sudah mumayyiz walaupun belum cukup umur baligh, dibolehkan untuk menjadi Imam bagi ibu atau ayah serta ahli keluarga lain yang mungkin tidak berkeupayaan sebab sakit dan seumpamanya dengan syarat, dia memahami semua hukum hakam solat, syarat sah dan rukun solat serta mempunya bacaan yang baik dan lancar. Sebaik-baiknya pilihlah yang telah balighdan jika tiada, anak yg mumayyiz dibenarkan dengan syarat-syarat tadi.

Semoga Allah menerima Ibadah-ibadah Ramadhan kita semua dengan sebanyak-banyaknya gandaan pahala, keampunan daripada segala dosa serta dimasukkan dikalangan golongan yang bertaqwa di sisi Allah SWT.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI