Kita sering melihat wakaf air yang dijalankan di negara jiran, Kemboja. Ada ratusan nama dan pam air dibina untuk kegunaan penduduk dengan impian, pahalanya terus mengalir sampai kita meninggal.

Ternyata kebaikan hati budi rakyat Malaysia ada ketikanya “diambil kesempatan” oleh individu yang rakus melihat puluhan ribu masuk hingga sanggup menipu dengan membina replica pam. Ambil gambar sekeping dua dan dimasukkan ke media sosial. Tanda wakaf telah terlaksana. Ia seolah menjadi lubuk duit buat mereka yang tamak.

Dikongsi dari fb Peach Masri, individu ini berkongsikan kisah penipuan perigi wakaf di Kemboja yang harus diberi perhatian oleh rakyat Malaysia. Memang benar penipuan itu antara mereka dan Allah tetapi kita juga harus belajar sesuatu, scammer ada di mana-mana. Masa yang sama harus berusaha memastikan infak diberi tidak dieksploitasi mana-mana sindiket. Dan pastikan wakaf kita benar-benar sampai kepada Ngo yang layak dan diperakui buat kerja. Bukan melalui orang tengah agar ia menjadi pahala yang terus mengalir.

Baca perkongsian ini.

IKLAN

Penipuan Perigi Wakaf

Gambar diambil oleh proksi kami di sebuah kampung di Cambodia. Beliau mencari penerima yang layak di ceruk kampung untuk projek perigi sahabat kami dan terjumpa dengan senario ini.

Binaan batu tanpa pam yang telah dipecahkan.

IKLAN

Kemudian, letak baldi ada air dan panggil penduduk ambil gambar. Ada yang letak pam substandard yang tak berfungsi atau langsung tiada pam macam kes di atas. Orang kampung adu macam tu kepada proksi.

Al maklum projek wakaf perigi sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia yang pemurah.

IKLAN

Sebab itu saya sangat skeptikal dengan iklan berbayar di FB dan IG yang berkempen untuk wakaf perigi. Atau individu yang tak di kenali dari Cambodia request friend atau hantar mesej di messenger. Banyak kali hampir kena scam.

Kami pastikan kami bekerja dengan proksi yang terpercaya sahaja.

Ada sahabat kirim buat pam untuk ibunya di Vietnam. Siapa yang nak join sekali, satu perigi dan pam hanya RM1000.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI