Viral di media sosial tindakan Raja Bomoh, Mahaguru Ibrahim Mat Zin yang dilihat melakukan satu ritual menolak musibah banjir yang dilakukan di Dataran JPS di Teluk Intan semalam.

Dipenuhi tumbuh-tumbuhan selain sayur-sayuran dilihat Raja Bomoh ini dan sepupunya, Wan Zaleha bertindak melakukan ritual di tebing sungai tersebut. Ramai mengecam tindakan dilakukan olehnya dan beranggapan ia menjurus kepada perkara bidaah dan syirik.

Ekoran kejadian viral ini, memetik laporan Astro Awani, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) membuka kertas siasatan terhadap Ibrahim Mat Zin atau gelarannya Raja Bomoh berhubung ritual menolak musibah banjir yang dilakukan di Dataran JPS di Teluk Intan seperti yang tular di media sosial pada Rabu.

Pengarahnya, Datuk Mohd Yusop Husin berkata, kertas siasatan dibuka mengikut Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam.

IKLAN

“JAIPk membuka kertas siasatan berhubung perkara ini. Orang ramai dinasihatkan agar tidak terpengaruh dengan perkara-perkara seumpama ini dan menjauhi apa juga amalan yang menjurus kepada khurafat,” katanya hari ini.

Dalam pada itu menyedari upacara tersebut viral di media sosial, Raja Bomoh berkenaan telah mengadakan siaran langsung di fbnya bagi menjelaskan tindakannya. Menolak ianya perkara syirik, jelasnya, upacara itu dilakukan bertujuan untuk menyelamatkan pusara ibu bapa dan keturunannya daripada tenggelam jika banjir melanda ke beberapa daerah di negeri Perak.

IKLAN

“Saya datang bukan dijemput sesiapa. Datang dengan sukarela. Lagi pun saya bukan puja air. Saya hanya melakukan adat apa pernah dilakukan pada zaman dahulu bahkan ia dilakukan untuk menyelamatkan pusara ibu ayah saya yang berketurunan Dato Maharajalela dari tenggelam.

“Usaha ini hanya ikhtiar saja dan mengikut adat istiadat raja-raja Melayu,” katanya yang menolak ia perbuatan syirik kerana dia hanya melindungi keturunannya dan mendakwa banyak kubur-kubur raja Melayu yang dikebumikan di tepi sungai.

IKLAN

Jauhi perbuatan syirik kerana merupakan dosa yang amat besar di sisi Allah SWT.

Firman Allah: (Maksudnya): “Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apa jua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI