Saat ini negara jiran iaitu Indonesia dilanda gempa bumi. Dalam kejadian, awal pagi bermula jam 9.35 pagi, satu gempa sederhana berukuran 5.0 skala ritcher diikuti gempa kuat berskala 6.2 magnitud berlaku di Pekan Baru, Indonesia yang mengakibatkan gegaran kuat namun tidak sampai menghasilkan tsunami.

Hal ini disahkan oleh Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) Indonesia melalui satu ciapan di Twitter.

Gempa berlaku pada 17 kilometer (km) ke timur laut Pasaman Barat pada kedalaman 10 kilometer. Kesan dari gegaran ini lebih kurang 500 km dari lokasi kuat gempa, gegaran ini turut dirasai di beberapa kawasan di Lembah Klang termasuk Kuala Lumpur, Port Klang dan Cyberjaya.

Saat diuji dengan gempa bumi, apa perlu kita lakukan selain menyelamatkan diri?

Sebagai seorang muslim, Islam mengajarkan umatnya untuk memperbanyakkan zikir dan doa memohon perlindungan kepada Allah SWT saat gempa bumi tengah menimpa kita.

Sesuai dengan sabda Rasulullah yang diriwayatkan dalam hadits Imam An-Nasa'i dari Abu Al-Yasar.

Berikut adalah rangkuman doa boleh kita baca ketika gempa atau musibah lain yang berlaku.

IKLAN

ﺍَﻟﻠَّﻬُﻢّ ﺇِﻧّﻲْ ﺃَﺳْﺄَﻟُﻚَ ﺧَﻴْﺮَﻫَﺎ ﻭَﺧَﻴْﺮَ ﻣَﺎ ﻓِﻴْﻬَﺎ، ﻭَﺧَﻴْﺮَ ﻣَﺎ ﺃَﺭْﺳَﻠْﺖَ ﺑِﻪِ؛ ﻭَﺃَﻋُﻮْﺫُ ﺑِﻚَ ﻣِﻦْ ﺷَﺮِّﻫَﺎ، ﻭَﺷَﺮِّﻣَﺎﻓِﻴْﻬَﺎ ﻭَﺷَﺮِّﻣَﺎ ﺃَﺭْﺳَﻠْﺖَ ﺑِﻪِ

Bacaan rumi:- Allâhumma innî asaluka khairaha wa khaira mâ fîhâ, wa khaira mâ arsalta bihi, wa a'ûdzubika min syarrihâ, wa syarri mâ fîhâ wa syarri mâ arsalta bihi.

Ertinya:-"Ya Allah, aku memohon kehadratMu kebaikan atas apa yang terjadi, dan kebaikan apa yang di dalamnya, dan kebaikan atas apa yang Engkau kirimkan dengan kejadian ini. Dan aku memohon perlindungan kepadaMu dari keburukan atas apa yang terjadi dan keburukan atas apa yang terjadi di dalamnya, dan aku juga memohon perlindungan kepadaMu atas apa-apa yang Engkau kirimkan." (HR An Nasa'i)

Atau boleh juga membaca doa memohon perlindungan gempa bumi sesuai dengan sunnah berikut ini. Ia dibaca oleh Nabi Nuh saat memohon perlindungan dari Allah untuk diselamatkan dari bencana alam. Ini bacaan doanya.

IKLAN

قَالَ رَبِّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْأَلَكَ مَا لَيْسَ لِي بِهِ عِلْمٌ ۖ وَإِلَّا تَغْفِرْ لِي وَتَرْحَمْنِي أَكُنْ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Bacaan rumi:- Rabbi innii 'a'uu dubika ann as alaka maa laisa lii bihi 'ilmun wa illaa tag firlii wa tar ham nii akum minal khaa siriin

Ertinya: "Ya Tuhanku, sungguh aku berlindung kepadaMu dari memohon sesuatu yang aku tidak mengetahui hakikatnya. Sekiranya Engkau tidak memberi ampunan serta tidak menaruh belas kasihan kepadaku, nescaya aku akan termasuk golongan orang-orang yang merugi," (QS Hud: 47).

Doa ini pula boleh dibaca oleh mereka yang terkena gempa seperti diajar Rasulullah SAW diriwayatkan oleh Imam Muslim.

IKLAN

إنّاَ للهِ وإنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ اللَّهُمَّ أجِرْنِي فِي مُصِيبَتي وأَخْلِفْ لِي خَيْراً مِنْه

Bacaan rumi:- "Innalillahi wa inna ilaihi raji'un, Allahumma ajirhum fii mushibatihim, wa akhlif lahum khoiran minha".

Ertinya: "Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan sesungguhnya akan kembali kepada-Nya. Ya Allah, berilah mereka pahala dalam musibah mereka dan gantilah dengan yang lebih baik."

Saat gempa bumi atau bencana alam lain, yang boleh dilakukan oleh umat muslim hanyalah memohon dan meminta perlindungan pada Allah SWT melalui bacaan doa ketika gempa bumi sesuai sunnah di atas. Selain membaca doa, umat muslim juga bisa berzikir mengingat Allah SWT saat bencana tengah berlaku.

Semoga kita semua dalam lindungan Allah SWT.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI