Kredit Foto Nadma

Selepas anggota bomba laung azan, mangsa ke-26 insiden tanah runtuh Batang Kali ditemui. Alhamdulillah syukur Allah permudahkan urusan pencarian.

Sudah tentu operasi pencarian yan g telah berlalu hampir seminggu bukanlan sesuatu yang mudah. Apatah lagi dengan keadaan kawasan yang dilanda bencana tanah runtuh.

Bukan mudah, namun atas dasar tugas dan tanggungjawab pihak berkaitan tidak menyerah kalah dan melakukan pelbagai usaha untuk menemukan mangsa yang masih lagi hilang termasuklah dengan melaungkan azan.

Artikel Berkaitan

Pemuda Lembam Tak Kisah Ulang Alik 15 KM Sehari, Semata-Mata Nak Laung Azan 5 Waktu

Selepas Anggota Bomba

Operasi mencari mangsa insiden tanah runtuh di Father’s Organic Farm (FoF) tidak pernah berhenti malah pelbagai usaha dilakukan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) sejak hari pertama sehingga hari ke enam operasi.

Terbaharu Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengambil inisiatif dengan melaungkan azan dilokasi pencarian sebagai alternatif memohon urusan pencarian dipermudahkan.

Bagi, Mohd. Iqmal Kamaruddin, 29, ini merupakan pengalaman pertamanya melaungkan azan di lokasi bencana sepanjang bergelar anggota JBPM.

IKLAN

Laung Azan

Mohd. Iqmal yang bertugas di cawangan pendakwaan JBPM Selangor, tidak menyangka bahawa dia diberikan tugasan untuk melaungkan azan selepas tiga jam operasi SAR pada hari keenam diteruskan hari ini.

Katanya, alternatif melaungkan azan berkenaan merupakan hasil perbincangan dengan pegawai kanan dalam pos kawalan hadapan (PKH) di mana mereka merasakan keperluan untuk melaungkan azan di lokasi.

Mangsa ke-26 Insiden Tanah Runtuh

“Kita tidak pernah lagi azan di lapangan dan mereka merasakan mungkin ini salah satu cara kerana kita tahu azan ini bukan panggil orang solat sahaja tetapi untuk cari orang hilang kalau sesat.

“Jadi pegawai PKH kata kenapa tidak hari ini kita azan di lapangan, untuk mudahkan lagi urusan kita doa dulu kemudian azan,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian di Jalan Batang Kali-Genting Highlands, di sini, petang tadi.

Tambahnya, selepas azan dilaungkan sekitar pukul 11 pagi, pasukan SAR kemudiannya menjumpai mayat mangsa ke-26 di sektor B (Farmside).

IKLAN

Terdahulu media melaporkan mayat mangsa ke-26 yang merupakan lelaki dewasa ditemui pasukan SAR pada pukul 11.19 pagi berpelukan dengan salah seekor anjing dipercayai miliknya.

Batang Kali Ditemui

Mayat mangsa kemudiannya dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk proses bedah siasat, bagaimanapun operasi SAR terpaksa dihentikan sekitar pukul 2.30 petang tadi ekoran hujan lebat.

Jumaat lalu, media melaporkan tragedi tanah runtuh melibatkan tapak perkemahan FOF melibatkan 94 mangsa sekitar pukul 2.42 pagi.

Sehingga kini, 61 mangsa dilaporkan selamat manakala 26 lagi disahkan terkorban dan tujuh lagi masih hilang.

Baca Di Sini

IKLAN

Lepas Laung Azan Sedap Dari Kebiasaan, Bilal Ini Rebah. Matinya Dalam Husnul Khatimah Di Malam Jumaat!

Tak Lupa Ibadah Walau Kena Kuarantin. Jemaah Tabligh Laung Azan Di Wad & Solat Jemaah Sama-Sama

Kashoorga : Alhamdulillah dan semoga hari ini akan ada lagi mangsa akan ditemui. Semoga Allah permudahkan urusan mereka.

Sumber : Utusan

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI