Layanan terbaik untuk isteri kesayangan. Junjungan besar kita, nabi Muhammad SAW adalah contoh insan paling sempurna dalam apa sahaja aspek kehidupan. Terbaik sebagai seorang anak, lelaki, suami, sahabat, pemimpin dan hamba kepada Allah SWT.

Baginda bertindak sesuai dengan situasi dan dengan siapa dia berurusan. Semua dihadapi dengan ketelitian, kerana apa yang dilakukannya adalah gambaran keindahan Islam. Subhanallah.

Artikel berkaitan: Check List Do’s & Don’ts 16 Cara Rasulullah Makan

Artikel berkaitan: Ikut 10 Cara Romantik Rasulullah Layan Isteri, Confirm Falling In Love Berkali-kali

Ada sisi menarik yang para suami perlu take note tentang betapa sayangnya Rasulullah dengan para isterinya. Baginda tampilkan sisi seorang lelaki yang gagah di medan perang kepada seorang suami yang super penyayang.

Tiada lelaki di dunia ini boleh menandingi keupayaan Rasulullah SAW memikat dan menjaga hati sang isteri.

Artikel ini sangat bermanfaat buat suami yang begitu prihatin dalam menjaga hak isteri dalam rumahtangga berdasarkan amalan Rasulullah.

1. Layanan romantis first class

Semua isteri mahukan layanan romantis dan penuh kasih sayang first class sebagaimana Rasulullah.

Rasulullah sering mencium Aisyah dan itu tidak membatalkan puasa”. (HR Nasai).

Penjelasan dari hadis tersebut ialah Rasulullah SAW mencium isterinya kerana ingin memberikan kesenangan dan kebahagiaan, bukan semata kerana hawa nafsu.

So Sweet! Enggan Ganggu Lena Isteri, Rasulullah Sanggup Tidur Depan Pintu Rumah

2. Tutur kata lembut

RasulullahSAW sangat menjaga adab tutur kata dengan sesiapa pun. Dalam meluahkan rasa kasih, baginda menzahirkannya secara sederhana dan bersahaja.

Baginda pernah bersabda “Aku diberi rezeki berupa rasa cinta kepada engkau wahai isteriku”. (HR Muslim).

Kalimat tersebut sederhana sahaja tanpa pujian berlebihan, tetapi sangat mendalam? Seorang isteri tentu akan bahagia jika mendengar kalimat tersebut daripada suaminya. Jika bahasa millennial sekarang ia dikenali sebagai pick-up line.

3. Menggunakan panggilan indah

Rasulullah SAW selalu memanggil isterinya dengan panggilan indah yang disukai. Aisyah dipanggil dengan panggilan “Ya Humaira” (Wahai wanita yang pipinya kemerah merahan) isteri mana yang tak seronok kan?

4. Memanjakan

Dari Anas berkata :

IKLAN

Kemudian kami pergi menuju Madinah. Aku lihat Rasulullah menyediakan tempat duduk yang empuk dari kain di belakang beliau untuk Shafiyyah (salah satu isteri Rasulullah) kemudian beliau duduk di samping untanya sambil menegakkan lutut beliau dan Shafiyyah meletakkan kakinya di atas lutut beliau sehingga dia berjaya menaiki unta tersebut”. (HR Bukhari).

Hadis tersebut menceritakan bahwa Rasulullah SAW memanjakan isteri dengan memberi layanan dan keselesaan untuk isterinya.

5. Memberi hadiah

Rasulullah SAW ingin semua isterinya bahagia dan salah satu cara untuk tackle mereka ialah dengan memberikan hadiah.

Rasulullah memberi kepada masing masing isterinya sebotol minyak kasturi”. (HR Ahmad).

Hadiah tersebut bukan sesuatu yang bertujuan untuk berlebihan atau bermewah-mewahan, tetapi sebagai tanda ingatan selain bermanfaat untuk mereka.

6. Waktu makan sebagai ‘dating’ berdua

Saat menikmati makanan bersama, Rasulullah SAW sentiasa bersikap menyenangkan sehingga gelas dan bekas makanan dikongsi bersama.
Dari Aisyah r.a “Aku biasa makan bubur bersama Rasulullah dalam bekas yang sama, aku minum air dengan gelas dan beliau meletakkan mulut beliau di gelas tersebut lalu beliau minum”. (HR Abdurrozaq dan Said bin Manshur)

7. Memujuk lembut ketika marah

Selisih faham dalam kehidupan berumahtangga adalah perkara biasa. Tetapi jangan dibiarkan lama.

Ketika isteri Rasulullah marah atau merasa dukadi hati, Rasulullah tidak pernah membalas dengan kata-kata kasar atau membatu kan diri. Baginda akan menyejukkan hati isteri dengan cara yang manis dan lembut.

Rasulullah memicit hidung Aisyah jika dia marah dan berkata : Ya Humaira, bacalah doa : Wahai Tuhanku, ampunlah dosa-dosa ku, hilangkanlah kekerasan hatiku, dan lindunglah aku dari fitnah yang menyesatkan”. (HR Ibnu Sunni)
Rasulullah tidak pernah melepaskan kemarahan pada isterinya jauh sekali memukulnya.

Diriwayatkan oleh Aisyah, “Rasulullah tidak pernah memukul isterinya walau sekalipun”. (HR Muslim).

8. Beri kucupan sebelum keluar rumah

Dari Aisyah r.a “Rasulullah selalu mencium isterinya sebelum keluar untuk solat, kemudian keluar menunaikan solat tanpa berwuduk dahulu”. (HR Ahmad).

Cara ini memang boleh buat hati isteri berbunga-bunga. Nyata Rasulullah berusaha memberikan ketenangan pada isterinya selama beliau berpergian dengan cara menciumnya terlebih dahulu agar tidak timbul prasangka buruk pada hati isteri sebab suami telah meminta izin dengan baik.

IKLAN

9. Layanan penuh kelembutan

Ini menunjukkan Rasulullah SAW amat menyayangi dan memerlukan isteri. Rasulullah, pernah berbaring di pangkuan isterinya dengan tujuan saling berkasih sayang.

Beliau (Rasulullah mendekati isterinya (Aisyah) dan dia ada di biliknya, lalu menyisir rambut beliau, padahal iserinya sedang haid”. (HR Muslim)

10. Bersama-sama menguruskan rumahtangga

Dalam sebuah riwayat Rasulullah SAW mandi bersama Aisyah dalam satu bilik mandi dengan kolah yang sama “Aku (Aisyah) pernah mandi dari jinabat bersama Rasulullah dengan satu tempat air, tangan kami selalu bergantian mengambil air, dan tangan kami bersentuhan”. (HRMutafaqun ‘Alaih)

Mandi bersama isteri bukanlah tindakan tercela atau sesuatu yang dilarang dalam Islam, sepasang suami isteri memiliki hak sepenuhnya dalam kasih sayang dan melayani satu sama lain.

Rasulullah melakukan hal tersebut untuk melayani dan memberikan kegembiraan bagi isterinya.

11. Pendengar setia

Ketika mendengar keluhan hati isterinya, Rasulullah mendengarnya dengan sabar dan memberi tanggapan dengan baik.

Baginda melakukan begitu untuk memberikan hak kepada isterinya bahawa salah satu tugas seorang suami ialah menjadi pemimpin dan pemberi keputusan ketika isterinya dilanda kebingungan.

Dari Aisyah r.a “Rasulullah adalah orang paling lembut dan banyak menemani isterinya yang sedang mengadu atau sakit”. (HR Bukhari)

So Sweet! Enggan Ganggu Lena Isteri, Rasulullah Sanggup Tidur Depan Pintu Rumah

12. Diajak berpergian

Aisyah r.a berkata : “Rasulullah jika hendak melakukan perjalanan, beliau melakukan undian di antara para isteri, barang siapa yang keluar namanya, maka dialah yang ikut pergi bersama beliau”.(HR Bukhari)

IKLAN

13. Dibantu dalam pekerjaan rumah tangga

Hal ini pernah diutarakan oleh Aisyah ketika ada yang bertanya padanya mengenai apakah urusan rumahtangga yang biasa dilakukan oleh Rasulullah ketika baginda di rumah.

Aisyah menjawab: “Rasulullah membantu melaksanakan pekerjaan keluarga”. (HR Bukhari)

Ketika ditanya oleh Aisyah, “Ya Rasulullah bukankah engkau telah dijamin syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?

Baginda menjawab “Ya Humaira, apakah aku tak boleh menjadi hamba Nya yang bersyukur?”. (HR Bukhari)

Hadis menjelaskan bahawa Rasulullah SAW bersedia membantu urusan rumah tangga walaupun penat atau berat untuk dilakukan sebagai rasa bersyukur kepada Allah telah diberikan seorang isteri. Baginda menzahirkan rasa syukur itu dengan melayan isterinya dengan baik sekali.

14. Dibelai

Rasulullah memberi kasih sayang pada isterinya dengan rutin membelai dan memenuhi nafkah batin yang merupakan hak isterinya.

Setiap hari Rasulullah membelai semua isterinya seorang demi seorang. Beliau menghampiri dan membelai tanpa menggauli isteri kecuali Baginda singgah ke rumah isteri yang beliau gilirkan waktunya lalu beliau bermalam di tempatnya”. (HR Ahmad)

So Sweet! Enggan Ganggu Lena Isteri, Rasulullah Sanggup Tidur Depan Pintu Rumah

15. Tidak Dibebani

Dalam sebuah kisah diriwayatkan bahawa Aisyah menunggu Rasulullah sehingga tengah malam hingga tertidur berhampiran pintu rumah. Ketika Rasulullah sampai rumah dan menyedari hari sudah larut malam, baginda tidak jadi mengetuk pinu rumah kerana bimbang ketukan itu akan mengejutkan isterinya dari lena.

Baginda lalu meletakkan serban di depan pintu dan tidur di atasnya. Walaupun dalam keadaan letih, baginda tidak mahu membebani isterinya dan malam tertidurlah mereka tanpa saling mengetahui mereka tertidur di depan pintu.

Pagi hari ketika Aisyah membuka pintu dia terkejut melihat Rasulullah tidur di luar dan Rasulullah berkata “Aku pulang larut malam. Bimbang r mengganggu tidurmu, aku tak sanggup mengetuk pintu. Itulah sebabnya aku tidur di depan pintu”. (HR Muslim)

Betapa tingginya rasa kasih sayang Rasulullah SAW terhadap isterinya.

Kashoorga: Apa yang dilakukan oleh baginda ini adalah satu ibadah kerana Allah SWT. Sebagai umatnya, kita cuba lah sedaya upaya meniru sehabis baik agar timbul kasih sayang menebal dan menjadikan kehidupan berumahtangga itu teramat indah.

 

Sumber artikel: Layan Isteri

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI