‘Syukur berjaya kumpul RM20K dalam masa 2 jam.’ Akhirnya pesara dapat tunai haji enam beranak. Tiada kata yang dapat diungkap melainkan Alhamdulillah setelah impian mereka untuk tunaikan haji bersama tercapai.
Biarpun agak kelam-kabut kerana diberitahu saat akhir, tetapi momen dapat tunaikan haji sekeluarga pasti bakal diingati sampai bila-bila.
Syukur Berjaya Kumpul
Malah, dalam masa yang sama pesara enam beranak ini bagaikan tidak percaya apabila mereka berjaya mengumpul baki wang sebanyak RM20,000 dalam tempoh dua jam sebelum membolehkan mereka berangkat ke Tanah Suci bersama-sama, tahun ini.
Menurut Abdul Halim Mohamed Dalib, 60, sebagai ketua keluarga sudah tentu dia jadi kelam kabut apabila menerima khidmat pesanan ringkas daripada Tabung Haji (TH) mengatakan dia, isteri, Masrinah Mat Johar, 53, dan empat anaknya dipilih untuk menunaikan haji.
Mereka ialah Nur Haziqah, 25, Nur Afiqah, 23, Nur Thaqifah, 19, dan Nur Balighah, 18.
Katanya, dia dikehendaki melengkapkan pelbagai perkara dalam tempoh empat hari seperti pembayaran, bio visa dan beberapa dokumen yang diperlukan selepas pergi ke TH Cawangan Bangi, Selangor untuk mendapatkan keterangan lanjut.
“Kebetulan saya belum tukar lagi Mykid anak bongsu saya berusia 18 tahun. Jadi saya kena pergi Jabatan Pendaftaran Negara untuk tukar kepada Mykad.
Ads
Akhirnya Pesara Dapat Tunai Haji Enam Beranak
“Dalam masa semakin suntuk, duit pula tidak cukup lagi RM20,000. Saya ikhtiar macam-macam dan akhirnya dalam tempoh dua jam dapat juga lengkapkan bakinya,” katanya lagi.
Menurutnya, walaupun berdepan pelbagai dugaan dan ujian, ia dapat diselesaikan dengan mudah dan penuh dengan hikmah.
“Haji memerlukan pemahaman dan ilmu. Walaupun saya sudah tiga kali pergi kursus, tetapi masih merasakan ia tidak cukup dan ingin belajar lagi,” katanya yang bersyukur menjadi tetamu Allahbersama keluarganya.
Ads
Kashoorga: Semoga mereka mendapatkan haji yang mabrur.
‘Banyakkan berdoa pada Allah agar diberi kemudahan.’ Mina tempat menguji kesabaran, keimanan dan ketakwaan jemaah haji. Dikatakan sepanjang di Mina, kita janganlah terlalu banyak merungut, sebaliknya doa pada Allah agar dipermudahkan urusan.
Ternyata apa yang jemaah haji lalui di Mina pasti akan menjadi ingatan dan kenangan yang tidak dapat dilupakan sampai bila-bila. Ikuti perkongsian Azli Loko tentang pengalamannya bermalam di Mina sempena musim haji kali ini.
Mina, tempat di mana semua ‘Ismail-Ismail’ aku dilucutkan.
Alhamdulillah, banyak cerita-cerita perjalanan haji yang dikongsikan sehari dua ini.
Ini pula, cerita aku…
Ramai yang sifatkan Mina sebagai tempat ujian yang berat, yang menguji tahap kesabaran dan juga yang akhirnya menimbulkan rasa syukur dalam diri. Sesungguhnya memang betul pun…
Aku… Bila isteri bergenang air mata tanya ‘Abang, kita tak boleh ke naffar awal?
Huhu… Adoi, luluh hati aku. Khemah dia panas, isteri dan anak hanya survive makan maggie, tak lalu hendak telan apa pun. Ajak minum-minum tak hendak, sebab tak sanggup kerap-kerap beratur lama dekat toilet.
Lepas jumpa anak, isteri… Aku ke sana, ke sini tanya macam mana cara hendak balik ke Makkah. Jumpa jalannya, aku WhatsApp bagitahu dia kita boleh balik Makkah…
Dia reply, tak apa abang. Kita reda, apa yang Allah bagi. Kita reda, kata dia, ilmu kita tak sebanyak mana sehingga hendak decide buat kerja haji ikut cara sendiri.
Takut tersalah nanti menyesal sampai bila-bila. Allahuakbar, Allah masukkan lapang dalam hati dia, tapi Allah ajar aku ikhtiar cari yang paling baik untuk mereka.
Bila reda dan berniat untuk buat yang terbaik. Lillahitaala, Allah Ya Rahman, Ya Rahim, kirimkan nikmat satu persatu. Dihantar maggie tak putus-putus cakap saja apa flavour yang teringin.
Sebelum tidur aiskrim datang dekat khemah, mereka siap boleh pilih hendak strawberi atau vanilla. Buah pula, tak payah cakaplah melimpah ruah, anak hendak apple juice sampai satu catton dapat.
Maknya suka pineapple juice ambillah sampai tak lalu hendak minum, kemudian ada orang datang masukkan kipas-kipas dalam khemah. Allahuakbar…
Menjelang pagi, bila jemaah naffar awal sudah beransur balik, mereka pindah masuk khemah kosong. Tunjuk gambar tilam berlapis-lapis, siap kena pakai selimut sebab sejuk sangat pula.
Mandi pun boleh berkali-kali sehari. Hendak pergi toilet pun pilih saja yang mana. Senyum-senyum bergurau dengan geng mereka sambil minum hot chocolate al-maklum sebab sejuk katanya.
Malam datang nasi Arab, sampai kena tolak sebab kenyang sangat. Alhamdulillah tabarakallah.
Pergi melontar pun boleh bergurau senda, tidak ada yang tak bahagia. Bergenang lagi air mata dia, tapi isteri cuma cakap, Alhamdullillah.
Aku fikir selama ini bila anak, isteri hendak itu dan ini, akulah yang adakan semua untuk mereka. Malah, akulah yang bagi itu, akulah yang providekan ini, akulah yang buat dia bahagia akulah yang buat dia senyum. Dan akulah, semua aku.
Tapi dekat sini Allah ajar aku, bukan kau yang bagi, tapi aku. Bukan kau yang buat anak isteri bahagia tapi aku, bukan kau yang ada semua kuasa tapi aku.
Kau tidak akan mampu kalau aku tak bagi kau jalannya. Sungguh kerana hanya 4 hari aku di Mina, membuat aku memohon keampunan, sungguh aku serahkan kembali semua ‘Ismail-Ismail’ yang Allah pinjamkan.
Sungguh aku mengaku aku tidak ada daya dan upaya dalam hidup dan hanya kepada-Nya aku memohon dan berlindung. Dan sungguh, Mina meninggalkan kesan paling dahsyat dalam jiwa aku sebagai hamba, melucutkan segala KEAKUAN dan aku balik dengan kesyukuran atas sekecil-kecil nikmat Allah bagi…
Semoga segala yang aku rasa di Mina akan kekal dalam diri aku selamanya… Semoga Allah ampunkan kami, redakan dan terima segala ibadah dan izinkan kami pulang dengan haji yang mabrur.
Isteri aku kata, semoga Allah limpahi kita dengan segala Ismail yang ada tetapi hati kita tidak akan terikat dengan semua ismail2 yang dipinjamkan. Amin. Insyallah.
‘Kematian dalam keadaan husnul khatimah.’ Sungguh bertuah, wanita ini meninggal selepas khatam Al-Quran. Bila kita sentiasa berbuat baik, insyallah kita pergi juga dalam keadaan yang baik.
Wanita ini pergi buat selamanya setelah usai khatam Al-Quran. Tidak semua bertuah sepertinya. Sudah tentu kematiannya sangat dicemburui.
Dalam erti kata lain, kematian yang dicemburui ialah kematian dalam melakukan ibadah dan amal soleh termasuk membaca al-Quran seperti yang dialami seorang wanita di Bandung, Indonesia ini.
Baru-baru ini tular video wanita berkenaan yang berada sebuah masjid meninggal dunia selepas khatam al-Quran.
Menerusi video yang dikongsikan tersebut, wanita yang bertanggungjawab memimpin majlis khatam berkenaan terdahulu kelihatan sedang membaca ayat-ayat suci manakala jemaah lain sedang mengamati bacaannya.
Tidak lama kemudian, dirinya yang memakai tudung dan jubah putih kelihatan tertunduk seolah-olah sesak nafas.
Selang beberapa saat kemudian, wanita berkenaan mengangkat kepalanya sebelum jatuh terlentang. Detik-detik akhir hayatnya terakam di dalam video.
Wanita lain yang turut serta dalam majlis berkenaan panik dan kemudian memberikan bantuan.
Sungguh bertuah wanita ini, meninggal dunia dalam keadaan melakukan amal soleh. Dia dikenal pasti sebagai jemaah Majlis Taklim Nurannisa.
Warganet rata-rata mencemburui pemergian wanita ini dan mendoakan agar beliau dikurniakan kematian yang mulia husnul khatimah.
– “Masyallah akhir hidup yang sangat indah, insyallah syurga buat almarhumah.”
– “Innalillahi wa innaillaihi rojiun, akhir hidup yang banyak diidamkan ramai, moga husnul khotimah buatnya.”
– “Ya ALLAH, kematian yg dicemburui dengan akhir lantunan ayat suci Al-Khaliq. Semoga husnul khatimah.”
Setiap Muslim pasti bercita-cita mendapat pengakhiran yang baik seperti yang diperolehi wanita ini.
Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, husnul khatimah mempunyai beberapa syarat penting iaitu menganut agama Islam, beriman kepada ALLAH SWT dan melafazkan syahadah sebelum meninggal dunia.
Terdapat 10 keadaan yang menjadi tanda-tanda seseorang beroleh husnul khatimah seperti berikut;
1.Mati pada hari atau malam Jumaat.
2.Mengucap dua kalimah syahadah sebelum menghembuskan nafas yang terakhir.
3.Meninggal dunia dalam keadaan berpeluh di dahinya.
4.Dia diberikan taufik dan hidayah oleh ALLAH SWT dan beramal soleh sebelum dia meninggal dunia.
5.Dia berasa gembira dan senang hati untuk bertemu dengan ALLAH SWT.
6.Meninggal dunia disebabkan oleh penyakit yang berkaitan dengan perut.
7.Meninggal dunia dalam keadaan mati lemas, jatuh bangunan dan syahid di jalan ALLAH SWT.
8.Meninggal dunia dalam keadaan melahirkan anak.
9.Meninggal dunia kerana mempertahanakan harta dan maruah dirinya.
10.Meninggal dunia dalam keadaan melaksanakan amalan soleh.
Marilah sama-sama kita berdoa kepada ALLAH SWT agar dimatikan dalam keadaan husnul khatimah dan ditempatkan di sisi Rasulullah SAW serta dalam kalangan orang yang soleh.
‘Tengah tidur, solat sekalipun malaikat tetap catat dosa.’ Inilah dosa jariyah yang wanita tak sedar, dosanya tetap mengalir walaupun sedang berbuat kebaikan.
Bayangkan biarpun beribu amalan baik wanita lakukan, dosa jariyah yang dia lakukan suatu ketika dahulu tetap berjalan.
Allahuakbar, minta dijauhkan daripada kita semua. Kongsi pengguna Tiktok, Zarul Hafiz, apakah dosa wanita ketika tidur atau apa yang dimaksudkan dengan dosa jariyah?
Menerusi video ini, Zarul Hafiz jelaskan bahawa sama ada dia sedang tidur, bahkan ketika dia sedang solat sekalipun, malaikat tetap mencatat dosa untuk dirinya.
Malahan ketika dia sedang makan atau belajar, malaikat tetap mencatat dosa untuknya.
Walaupun dia mendiamkan diri, tetapi malaikat masih mencatat dosa untuk dirinya.
Apa sebenarnya salah wanita?
Ternyata banyak lelaki yang melihat gambar dirinya yang mendedahkan aurat atau berpakaian tetapi telanjang di media sosial.
Sesungguhnya setiap lelaki yang melihat gambar dirinya, malaikat pun mencatat dosa untuknya dan inilah yang dinamakan dosa jariyah.
Edayuothman
Terima kasih… memberi peringatan pada saya dan kaum hawa yang lain…
TheTeaCoffee
Allhamdulillah, setakat ini belum pernah lagi hantar atau upload gambar muka dekat media social.
Kakyat@2728
Saya dah delete picture yang tak bertudung dulu. Semoga kita semua mencari keredhaan Allah SWT.
khuza19
Semoga terus istiqomah buat ku dan para wanita semua. Terima kasih ustaz.
Kashoorga : Dalam keseronokan kita upload gambar atau video di media sosial, jangan kita lupa tentang aurat kita dan juga orang lain. Renung-renungkan.
Hong Leong Islamic Bank memperkenalkan halatuju baharu berasaskan prinsip Syariah, memfokuskan pengurusan kekayaan holistik dan nilai berteraskan amanah. Ketahui lima tonggak utama dan inisiatif terkini HLISB.