Sesiapa yang berkahwin pastinya mengharapkan kehadiran anak sebagai penyeri keluarga. Namun kita hanya merancang, tetapi Tuhan juga yang menentukan rezeki seseorang itu.

Malah ada yang menunggu bertahun-tahun lamanya sebelum dikurniakan anak. Tetapi itu bukan alasan untuk mencari kesalahan satu sama lain.

Seperti juga pasangan popular di Indonesia, penyanyi Pencinta Wanita, Irwansyah dan juga pelakon Zaskia Sungkar. Walaupun sudah hampir sembilan tahun keduanya berkahwin, masih kekal bersama biarpun tanpa kehadiran zuriat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zaskia Sungkar (@zaskiasungkar15) on

Dalam satu postingnya tahun lalu Zaskia ada meluahkan perasaannya di laman instagram berkenaan soal itu. Menurutnya walaupun sudah lapan tahun berkahwin dan hanya berdua, tidak ada rasa bosan tetapi bersyukur kerana mereka lebih mengenali Allah.

Hampir 8 tahun foto keluarga berdua terus  .. gak bosen?? Gak sama sekali alhamdulillah, makin mengenal Allah makin bersyukur dan ikhlas apapun yang Allah takdirkan, kebahagiaan bukan berarti selalu memiliki apa yang kita inginkan 

Malah menurutnya seseorang itu akan merasa kekurangan ketika tidak memiliki rasa syukur, sebaliknya akan terus kekal bahagia dan berhati lapang serta ikhlas dengan apa yang Allah takdirkan.

IKLAN

kita akan terus merasa kurang ketika kita tidak memiliki rasa syukur  dan sebaliknya.. kita akan terus Bahagia ketika hati kita lapang , tenang dan ikhlas dengan apapun yang Allah takdirkan …

Dia bersyukur kerana suaminya juga turut memahami situasi yang berlaku. Menangis berdua bukan kerana tidak dikurniakan anak, tetapi memikirkan kenapa Allah begitu bersifat baik selama ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zaskia Sungkar (@zaskiasungkar15) on

Alhamdulillah kita punya pemikiran yang sejalan “kenapa hanya karena satu keinginan yg belum dikabulkan kita melupakan berjuta nikmat yang Allah berikan , bahkan beberapa kali kita nangis berdua karna bingung bukan karna nangis minta anak .. tapi nangis kenapa Allah baik banget sama kita ??

IKLAN

Walaupun diri penuh dengan dosa, namun Allah masih tetap lembutkan hati untuk terus mendapat hidayahnya. Malah Zaskia turut mengingatkan hidup jadi lebih indah sekiranya bersyukur dengan nikmat yangn Allah berikan.

Dosa kita banyak .. tapi kenapa dari sekian banyak orang baik dan kita yang pendosa .. Allah lembutkan hati kita dengan hidayah NYA , nikmat yang sesungguhnya adalah ketika bisa bersama bersujud , berdoa dan menangis meminta agar Allah tetapkan nikmat Iman dan tidak pergi .. “ hidup akan terasa sangat indah dan ringan ketika kita mensyukuri setiap nikmat yang Allah beri.. #Allahuakbar

Sebelum ini penampilan isteri kesayangan Irwansyah ini memang mencuri tumpuan. Sejak berhijab, Zaskia lebih gemar menggayakan persalinan labuh dan longgar serta lengkap dengan stoking kaki.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zaskia Sungkar (@zaskiasungkar15) on

Malah dia selesa begitu kerana mudahkan urusannya untuk solat. Zaskia mula berhijrah sejak 2012 selepas balik dari mengerjakan umrah dengan suami tercinta. Dan sejak itu dia lebih banyak menghadiri kelas agama bagi memantapkan lagi pengetahuan dalam agama Islam.

Tidak hanya berserah pada Tuhan, pasangan ini juga turut berusaha untuk mendapatkan anak. Malah akhir tahun lalu, Zaskia dan Irwansyah juga dikatakan datang ke Malaysia untuk menjalani program kehamilan.

Namun sayangnya, program tersebut gagal lantaran Zaskia mengalami pendarahan ketika menunggu pesawat yang delay selama 5 jam sewaktu dalam perjalanan pulang ke Indonesia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zaskia Sungkar (@zaskiasungkar15) on

KREDIT FOTO: INSTAGRAM ZASKIA SUNGKAR

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI