Sudah banyak kali pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengarahkan mereka yang menjalani saringan agar bercakap benar tentang fakta sejarah sebenar mereka.

Ini adalah penting bagi mengelakkan lebih banyak lagi penularan wabak virus koronavirus memandangkan ia senang menjangkiti diri orang lain.

IKLAN

Berkongsi pengalaman melalui laman Instagram bagaimana salah seorang yang menjalani saringan tidak bercakap benar tentang sejarah pergerakan mereka hingga menyebabkan orang lain turut terkena jangkitan.

Ingatlah tiada agama yang menggalakkan kita berbohong. Bercakap benarlah kerana boleh menyelamatkan bukan saja nyawa anda tetapi orang lain juga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SINAR (@sinar_my) on


“Saya tengok hasil Xray dada encik teruk. Betul ke encik tak ada kontak rapat dengan jemaah tabligh atau pesakit positif covid-19?” Entah dah kali ke berapa agaknya dia ditanya soalan yang sama. “Betul doktor, berapa kali saya nak jawab. Ta ya alif dal alif. Tiada. Susah sangat ke doktor nak faham jawapan saya?” Aik? Kita pula yang dipersoal. “Beginilah encik, saya perlu bincang dengan pakar saya”

Kali ini pakar pula yang tanya,
”Saya mahu encik jujur, betul encik tak ada kontak rapat?” Rasanya dah lebih 3 kali pakar kecemasan tanya soalan sama. Jawapannya tetap sama.

IKLAN

TIADA.

Akhirnya pakar akur. Beliau dimasukkan di wad biasa untuk jangkitan pneumonia (jangkitan paru-paru). “Ini Doktor S ke?” “Ya saya.” “Doktor kena buat covid test dengan segera. Pesakit yang doktor admit 2 hari lepas, positif covid 19.” Terduduk. Tercengang. Kelu.

Akhirnya barulah beliau mengaku pernah ada kontak rapat dengan jemaah tabligh di satu majlis perkahwinan.

Yang lagi menyedihkan, ketika dalam wad biasa beliau telah menyebabkan pesakit disebelah dijangkiti. Lebih teruk bila pesakit yang dijangkiti itu perlu diintubasi dan masuk ke ICU.

Lebih 10 orang doktor, misi dan staff kesihatan lain turut terdedah dan perlu menjalani test.

Dah terlambat.

Ini kisah yang diceritakan oleh salah seorang sahabat yang dikuarantin beberapa hari lepas.

Adakah kebohongan itu dapat menjanjikan nyaman pada perasaan? Kejujuran pesakit sangat berharga bagi kami. Andai dijual, kami sanggup membeli.

Kami barisan frontliner berjanji sepenuh hati yang kami akan terus bekerja dan merawat pesakit lain. Tidak ada agama yang menggalakkan berbohong dan masalah lebih cepat diselesaikan jika kita jujur dalam tindakan.

Dr Ahmad Samhan
-berterus terang itu satu kejujuran-
#TerimaKasihHero

Kredit Foto: Twitter KKM

Posting ini turut mendapat respon daripada warganet. masing-masing marah dengan situasi yang berlaku hingga menyebabkan

Susah ke untuk berlaku jujur

schayahya86 Susah ke untuk berlaku jujur. Bukan untuk di hukum tapi utk menyelamatkan nyawa. Bukan satu tapi ramai yang akan terkorban. Tolonglah fahami tolonglah jujur.
#KitaJagaKita

Cakap benar pun susah

norsuzimimohdnoor Ckp benar pun susah…. bukannya doctor tu nak rotan ke apa…. tengoklah akibatnya…. Rasa2 klau dibolehkan saman… saman jer w/pun hidup @ matinya blum pasti…

Dah tahu dari awal kenapa tak nak mengaku 

rozainahad Kalau dia dah tahu dr awal, tp tak nak mengaku mmg tak baik la.. Tp ada juga kemungkinan dia mmg tak tahu, dan hanya dpt tahu slps diberitahu kemudian.. Maybe in between tu br dia dpt tahu ada saudara mara dia yg ada contact ke..

Otak letak di lutut

ita_sifah Allahhu… kenapa mesti menipu…
Xda faedahnya…
Org mcm ni rasanya otak letak di lutut… hu hu…
Saya doakan agar kesemua dear barisan hadapan dilindungiNYA…
KREDIT: INSTAGRAM SINAR