Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud;

“Islam didirikan atas 5 perkara : Mengucap dua kalimah syahadah, mendirikan solat 5 waktu, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan dan mengerjakan haji (jika berkemampuan).” HR Bukhari Dan Muslim

Bahkan solat itu adalah perkara wajib kerana ia amalan pertama ditanya di alam akhirat.

“Sesungguhnya amal seseorang yang mula-mula dihisab pada hari kiamat adalah solatnya, jika solatnya baik (diterima) maka beruntung dan berbahagialah dia. Jika solatnya rosak (tidak diterima) maka kecewa dan rugilah dia.” Hadis Riwayat Tirmizi

Solat juga tanda seorang hamba ingat kepada penciptaNya.

IKLAN

Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud:

“Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan dirikanlah solat untuk mengingatiKu.” Surah Taha : 14.

Namun bukan semua menitik beratkan ibadah ini dalam kehidupan mereka. Ramai memandang enteng ibadah solat ini walau pun ia tanda bersyukur kita atas semua nikmat yang Allah berikan kepada hambaNya.

IKLAN

Bagi mereka, setiap rezeki diperoleh adalah usaha mereka sendiri. Bahkan kekayaan dimiliki juga dianggap kerana usaha keras mereka hingga kita lupa mensyukuri semua nikmatNya. Banyak ibu ayah yang tidak mendidik anak-anak tentang ibadah solat. Jadi anak-anak membesar tanpa menitik beratkan ibadah ini seumur hidup mereka.

Namun satu kisah yang viral di media sosial ini wajar dijadikan pengajaran buat kita semua. Ini kerana Allah menjadikan sesuatu peristiwa “bersebab”, dijadikan pengajaran buat kita semua yang masih hidup.

Di Pakistan (ada mengatakan kisah ini berlaku di Mesir, wallahualam), seorang lelaki (ada menulis wanita) yang berusia 37 tahun disahkan meninggal dunia. Saat jenazah ingin dibawa masuk ke masjid untuk disembahyangkan ( rumahnya berhampiran masjid) namun malangnya keranda mengusungnya dilihat berpusing berkali-kali, seolah enggan masuk ke dalam masjid tersebut.

IKLAN

Dari video dilampirkan kelihatan keranda berpusing-pusing seolah-olah enggan masuk masjid dan disolatkan (kerandanya bagai ditarik-tarik). Ada mengaitkan kejadian aneh ini kerana semasa hayatnya arwah tidak pernah sembahyang dan tidak pernah ke masjid walau rumahnya berdekatan tempat ibadah ini. Waallahualam.

Disebabkan keengganan “jenazah” memasuki masjid, orang ramai yang mengusungnya bertindak meletakkan keranda ini di luar masjid saja sebelum solatkannya dari luar saja.
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui segala apa yang terjadi dan jadikan hal ini sebagai pengajaran buat kita. Solat itu wajib dan sematkan dalam hati untuk tidak tinggalkannya seumur hidup kita.

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI