Siapa sangka dalam masa 15 jam sahaja, pelakon, penyanyi dan pengacara popular, Alif Satar berjaya menamatkan Kejohanan Ironman 2019 yang disertainya di Langkawi semalam. 

Dia berjaya menamatkan perlumbaan yang keseluruhannya sejauh 3.8 kilometer (km) berenang, 180 km berbasikal dan 42 km berlari.

Dalam postingnya di Instagram, Alif Satar memberitahu perasaan yang dialami sangat menakjubkan. Berterima kasih kepada yang datang beri sokongan, namun turut mohon maaf jika sorakan mereka tidak dibalas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on


Ramai mengucapkan tahniah atas kejayaan peribadi Alif Satar. Dalam pada itu juga ada kalangan netizen turut bertanyakan perihal solat memandangkan pertandingan tu mengambil masa yang lama dan panjang.

Netizen bertanya jika sudah mengharungi detik selama 15 jam, bagaimana dengan solat. Adakah ada berhenti di mana-mana untuk tunaikan suruhan yang wajib ini.

delisya.stokis maaf tanya.. kalau dah lenjan 15 hours camtu, solat semua kat mana ye? dorg ada stop solat ke? maaf bertanya

IKLAN

Namun Alif Satar tidak melatah, sebaliknya menjawab pertanyaan netizen berkenaan. Menurut pelakon berusia 29 tahun ini ada disediakan ruang solat di persinggahan kedua antara untuk acara berbasikal dengan berlari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on


Malah menurut Alif lagi, ada sukarelawan yang akan tolong ambilkan wuduk dan pengangkan botol untuk kesenangan peserta sendiri. Malah penganjur turut menyediakan ruang khas untuk atlit yang beragama Islam.

@delisya.stokis ada ruang solat di transition 2 (bike to run). bila amik wudhu ada volunteer tolong pegangkan botol.. organiser ironman sediakan ruang khas utk muslim athletes.

IKLAN

Ternyata sikap yang ditunjukkan oleh Alif ini sangat bagus dan berinsprasi, walaupun sibuk beraktiviti namun tidak melupakan kewajipan untuk tunaikan solat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alif Satar™️ (@alifsatar) on


Rata-rata warganet memuji sikap Alif yang tidak lupakan kewajipan yang satu ini dan menganggap dirinya adalah Ironman sebenar.

sindora82 @alifsatar congratulations bro, Islam should make you be more free to do whatever you want in a proper way. Inspired bro,

IKLAN

nekbayan_kb94 @alifsatar terbaik , alhamdulillah tak jadi juara pun takpa , yg wajib tak tinggal yg turnment pun awak pulun, awak dah menang alif dlm erti kata sebenarnya

nur_fateema31 @alifsatar nunggu Jawaban ni.. Dari kemaren mau nanya.. Tapi ga jadi Karena udah miikir sendiri, gak mungkin ga fasilitas sholatnya ya kan.. Terbaik Lah

KASHOORGA: Islam itu sebenarnya cukup indah, mudah dan tidak menyusahkan. Kewajipan solat itu boleh dilakukan di mana-mana sahaja tanpa sebaran alasan kerana ia adalah suruhan yang wajib.

azimhaziq_ @alifsatar this is the real iron man

KREDIT FOTO: INSTAGRAM ALIF SATAR

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI