Setiap insan dilahirkan di dunia ini berbeza-beza. Ada yang sempurna sifatnya dan ada yang kurang dari segi fizkal. Namun itu semua tidak menjadi alasan untuk beribadah dan beramal kepa Allah Yang Satu.

Seperti perkongsian Ustaz Nabil Ahmad yang bertemu dengan seorang tukang urut kaki yang cacat penglihatan, tetapi masih berupaya untuk mengaji menggunakan al-Quran Braille.

Walaupun fizikalnya buta, pakcik tua yang bekerja sebagai tukang urut itu masih cekal membaca Al-Quran Braille.

Menurut posting tersebut, pakcik tua yang dikenali sebagai Majid akan membuka Al-Quran Braille dan membacanya ketika menunggu pelanggan sejak 10 tahun lepas.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nabil Fareast (@ustaznabilahmad) on

BUTA BUKAN BERERTI CACAT SEPENUHNYA.

IKLAN

Saya bukan selalu dapatkan rawatan urutan kaki, tapi setelah bertemu dengan pakcik buta ini, baru tahu ada juga manfaat dari urutan kaki. Bahkan bila berbual dengan beliau, banyak yang saya belajar walaupun dia hanya seorang tukang urut.

Namanya, Majid orang lama di Ipoh. Dia saya kenal hampir 10 tahun lalu. Kerja harian hanyalah tukang urut. Dia juga seorang OKU Penglihatan. Paling mengujakan saya ialah, setiap kali menunggu pelanggan, beliau akan buka al Quran jenis ‘Braille’ untuk disentuh dan di baca. Tersentak hati saya. Allahu, mulianya insan ini yang nampak buta pada mata tapi tidak pada hatinya.

IKLAN

Katanya kepada saya, kaki adalah ibarat organ dalam badan di mana setiap fungsi organ itu boleh dikatakan semuanya terletak di bahagian kaki kita. Kalau di badan boleh kita kenakan pakaian berharga beratus RM, takkanlah kaki yang kita guna nak dibiar sakit hanya kerana sepasang selipar buruk.

Saya asyik mendengar ulasan beliau tentang masalah kesihatan saya, dari kepala sehinggalah ke kaki. Katanya takda la apa sangat, cuma masalah silau (mata) dan juga masalah pada hati. Terkejut saya dia kata ada sikit yang tak elok, sebab dia meneka saya seorang perokok sedangkan sebatang rokok pun tak pernah hinggap di bibir saya. Allahu rabbi, rupanya kesan dari asap rokok yang ada di sekeliling kita.

Malu saya pada diri sendiri, kita yang celik tak tahu bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi, bila sakit baru nak cari ubat dan merawat. Lebih baik merawat sebelum terlambat. Ubahlah diri anda sebelum anda diubah oleh Doktor.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI