Walaupun telah pergi mengadap ilahi, bakti Hafiz kepada keluarga hingga ke akhir hayat. Rezekinya juga walaupun telah tiada, dia meninggalkan bakti yang tidak ternilai harganya buat orang tuanya.

Biarpun sedih dengan ketetapan takdir yang berlaku, namun hidup perlu diteruskan dan ibu bapa kini pasrah dengan ketiadaan anak sulung mereka yang disayangi.

Artikel Berkaitan:

‘Guna Kain Kapan & Kapas Lebihan Pengurusan Jenazah Arwah Isteri.’ 2 Minggu Isteri Meninggal, Suami Pula Menyusul

Walaupun Telah Pergi

Allahyarham Muhamad Hafiz Muhamad Saleh terus menabur bakti kepada keluarganya walaupun telah pergi mengadap Ilahi dalam nahas pesawat terhempas di Elmina, Shah Alam pada 17 Ogos lepas.

Menurut bapanya, Muhamad Saleh Othman, 57, anak sulung daripada lima beradik itu sememangnya seorang yang bertanggungjawab dan mengutamakan keluarga.

Jelasnya, arwah anaknya kini terus menunaikan tanggungjawab kepada mereka apabila dia dan isteri menerima faedah bulanan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Mengadap Ilahi

“Arwah memang macam itu dan sebab itu sampai umur 32 tahun tidak kahwin sebab dia bertanggungjawab. Dia utamakan keluarga. Itu sifat dia.

“Apa yang dia buat adalah contoh pada adik-adik,” katanya pada Majlis Penyampaian Faedah PERKESO bagi kes ‘Rider terkorban nahas pesawat terhempas di Elmina’ di Taman Sidam, Sungai Petani, Kedah.

IKLAN

Kata Muhamad Saleh, mereka reda dengan ketentuan Ilahi meskipun hati masih agak berat untuk melepaskan pemergian Muhamad Hafiz.

“Memang terasa sangat (pemergian anak). Jarak seminggu ini kurang sikitlah tapi mungkin makan masa untuk melupakan arwah,” katanya.

Bakti Hafiz Kepada Keluarga

Menurutnya, kehilangan arwah anaknya itu digantikan dengan dua cucu yang bakal dilahirkan adik Muhamad Hafiz dan adik iparnya pada Oktober dan November nanti.

“(ALLAH SWT) ganti dua (cucu) yang akan jadi pengubat rindu kepada arwah anak,” katanya.

Muhamad Saleh bercadang menggunakan wang faedah diterima untuk mengadakan majlis tahlil untuk arwah Muhamad Hafiz, selain melunaskan hutang yang tertunggak sekiranya ada.

“Terima kasih kepada semua pihak terlibat termasuk PERKESO yang membantu kami selepas pemergian anak,” katanya.

IKLAN

Adik Allahyarham Muhamad Hafiz, Norhikmah, 26, memberitahu, abang sulungnya merupakan seorang yang tegas, namun amat rapat dengan ahli keluarga termasuk dirinya.

“Disebabkan itu, kami sentiasa menghormati, mendengar kata dan menjadikan abang sulung sebagai tempat rujukan untuk sebarang tujuan sekalipun,” katanya.

Hingga Akhir Hayat

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PERKESO, Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, waris Muhamad Hafiz akan menerima bayaran pencen PERKESO sebanyak RM1,894.75 dan Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.

Dr Mohammed Azman memaklumkan, bayaran bermula dari tarikh kematian Muhamad Hafiz menerusi dua peruntukan akta perlindungan sosial.

Walaupun Telah Pergi Mengadap Ilahi, Bakti Hafiz Kepada Keluarga Hingga Akhir Hayat
Kata beliau, Muhamad Hafiz memiliki rekod caruman menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerja ketika berkhidmat di syarikat logistik di bawah Akta 4 dengan kali terakhir Jun 2021, manakala rekod kedua melalui Akta 789 sejak 10 Mei 2021 di bawah inisiatif kerajaan.

“Mangsa meninggal dunia ketika mencarum di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri melayakkan mangsa menerima faedah RM1,116.

IKLAN

“Selain itu, semakan PERKESO mendapati Muhamad Hafiz turut memiliki kelayakan Pencen Penakat RM778.75 dengan rekod caruman terakhir pada Jun 2021 semasa berkhidmat di syarikat logistik,” katanya.

Sebelum itu, Dr Mohammed Azman bersama Skuad PERKESO Prihatin menziarahi waris bagi menyerahkan Faedah Pengurusan Mayat (FPM) sebanyak RM2,000.

Baca Di Sini:

Syahidnya Seorang Isteri & Lepas Anak Meninggal, Wanita Ini Pula Bertemu PenciptaNya Akibat Sesak Nafas

Kashoorga: Rezeki keluarga selepas tragedi, biarpun perit dengan kehilangan anak tersayang.

Sumber: Sinar Harian

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI