‘Walaupun tutup aurat sempurna, elak post gambar di media sosial.’ Tak salah, tapi banyak datangkan fitnah bila ramai mata-mata lelaki yang bukan mahram memandang.
Kebiasaannya di dunia nyata, memang seorang gadis atau wanita tak selesa bila ada lelaki memandang, tetapi di media sosial sengaja pula berkongsi gambar posing-posing yang menarik perhatian lelaki.
Lagi satu saya nak tanyalah kepada perempuan perempuan sekalian. Kalau korang tengah berjalan, tiba tiba ada laki pandang korang lama-lama.
Apa korang rasa? Seram tahu tak… Tak selesa betul tak?
Ads
Elak Post Gambar Di Media Sosial
Orang yang ada iman,
Perempuan yang ada iman,
Dia tak akan suka bila lelaki pandang-pandang dia. Lagi-lagi strangers.
Tapi kenapa korang tak boleh terapkan perasaan tersebut, sama seperti mana bila kalian post gambar di media sosial.
Lepas itu banyak lelaki yang like, malah banyak juga lelaki-lelaki yang komen, kalian tak rasa pelik ke?
Tak rasa malu ke? Atau kalian rasa selesa dengan benda tu?
Padahal bila anda upload gambar dekat media sosial, lagilah lelaki berpeluang nak pandang kalian lama-lama.
Jodoh itu datangnya tak cepat dan tak lambat. Ia datang ‘ngam-ngam’ saat paling sesuai buat kita. Namun, usaha mencari bakal pasangan hidup tetap perlu dilakukan.
Ia tidak akan datang bergolek sama lah halnya dengan rezeki. Dari luh mahfuz lagi Allah telah tetapkan siapa gerangannya yang bakal menjadi pasangan hidup kita. Siapa tahu, mungkin sekarang jodoh kita telah pun berada di depan mata. Mungkin juga, kita rasa yakin si dia adalah jodoh kita, tapi tak yakin.
Cuba lihat sebahagian daripada gambaran ciri-ciri ini. Mungkin ia dapat memberi hint bahawa jodoh sebenarnya dah dekat. Perancangan Allah adalah yang terbaik.
Semoga sahaja jika ada ciri-ciri ini pada si dia, maka kebarangkalian besar itu lah jodoh kita. Bagaimanapun, ini bukan telekan. Ia hanyalah sebagai garis panduan buat kita untuk mengagak.
Perasaan yang timbul ini terasa berlainan berbanding jika kita bersama orang lain. Jodoh bermula dari perasaan yang timbul dalam hati, sehingga kita benar-benar boleh tahu siapa yang faham diri kita. Apabila ia adalah jodohmu, maka tidak akan ada penghalang perasaan yang timbul dalam hati kamu sebab untuk hati yang saling mencintai, maka kita dapat merasakannya baik dari gerak geri dan perasaan yang terbit.
Jika dia adalah jodoh kita, maka dia akan selalu memiliki alasan untuk boleh memaafkan kita sebab perasaan yang hadir itu sangat tulus. Namun itu tidak bermakna kita boleh sewenangnya ambil kesempatan untuk melakukan kesilapan demi kesilapan. Kalau begitu, tiada siapa pun boleh tahan dan bersabar.
Hidup ini umama roda. Ada masa di atas dan ada masa di bawah. Pada saat inilah, kita sangat memerlukan seseorang yang sanggup bersama dan memberi semangat. Bukan semua mahu bersusah payah bersama, kecuali dia memang ada hati dengan kita.
Kehadirannya terasa seperti malaikat yang menyelamatkan kita dan memiliki cara tersendiri untuk memberikan motivasi kerana dia inginkan segala yang baik untuk bersama.
Ke mana sahaja pergi, kita selalu bersama dengan si dia. Tiada rasa bosan saat bersama. Semakin kerap bersama, kita rasa selesa dan gembira. Jika tetiba berjauhan, maka akan terasa sedikit tertekan serta rindu ingin
Tiada kepalsuan dari penampilannya. Jika dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka mungkin saja ini menjadi petanda jika jodohmu sudah dekat. Segala yang ditunjukkan adalah dirinya sebenar.
Jika kita memiliki ketetapan hati pada si dia, maka ini menjadi tanda bahawa dia merupakan jodoh untuk kita. Bagaimanapun ketetapan hati ini harus dimulakan dengan memohon petunjuk dari Allah.
Hubungan yang tak serasi biasanya selalu berakhir dengan pertengkaran. Apabila pertengkaran ini tidak ada penghujungnya dan membuat kita tidak tenang serta gelisah, maka singkirkan harapanmu pada orang tersebut meskipun dilihat dari segi material, fizikal dan inteleknya adalah baik.
Sebaliknya, jika orang tersebut memberikan ketenangan jiwa yang selalu membuat kamu serasa damai seperti pada Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala,
” Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. [QS.A-Ruum : 21]
Nampaknya jodoh menghampiri apabila kita dapat lihat semua tutur kata dan juga akhlaknya selalu positif dan si dia kerap membuatkan kita dekat kepada Allah SWT. Orang tersebut akan mengubah semua perasaan galau, sedih yang kamu rasakan menjadi sumber kebahagiaan. Mustahil untuk si dia berlakon untuk kekal menjaga akhlak dan baik tutur kata sepanjang bersama.
Kalau bertemu orang yang memiliki iman serta kebaikan yang tidak terlalu jauh berbeza, maka inilah dia jodoh yang dicari. Sudah tertulis pada ayat Al-Quran jika wanita-wanita baik untuk laki-laki baik dan begitu pun sebaliknya. Dari sini, kita dah boleh lihat dan mengukur jodoh kita yang baik.
Jika kita sudah ada rasa yakin si dia pandai menjaga rahsia dan kita pun rasa selamat dan selesa bercerita dengan dia, maka ini boleh jadi satu tanda si dia mungkin jodoh kita. Boleh jadi juga kita sampai tahap tidak mampu untuk merahsiakan apa-apa lagi daripadanya. Jika yang terjadi sebaliknya, maka tolak orang tersebut dengan cara yang baik.
Orang yang tidak peduli dengan masa silam kita, terima keluarga kita seadanya dan juga tidak peduli dengan siapa kita bercinta masa lalu, ini boleh menjadi salah satu tanda jika Allah sudah mendekatkan orang tersebut sebagai jodoh kita.
Andai orang tersebut membuat kita berhenti mencari pasangan lain, walaupun dia tidak sempurna mana, namun kita merasa hidup tidak lengkap tanpa kehadiran orang tersebut sekaligus menjadi yakin jika dialah orang tepat yang diberikan Allah pada kita, maka ini mungkin bermaksud jodoh kita dah dekat.
Jika keperibadian si dia menepati ekspektasi keluarga kita; disenangi dan mereka juga dapat merasakan adanya chemistry, mungkin ini petanda si dia adalah jodoh kita.
Tatkala bersama dengan si dia, kita dapat rasa, segalanya berjalan lancar, dan urusan dipermudahkan. Tiada berbahasan atau pertikaian timbul yang akan merosakkan hubungan. InsyaAllah, mungkin itu tanda jodoh dah dekat. Pucuk pangkalnya, segala sesuatu urusan semakin dipermudah oleh Allah SWT.
Apabila diminta untuk melakukan sesuatu bersama dan dia memberikan kerjasama baik maka ini juga petanda jodoh kita sudah dekat.
Segala ketentuan daripada Allah SWT. Kita sebagai manusia hanya merancang. Allah akan memberikan kita beberapa petunjuk iaitu dengan cara Istikharah dan tawakal untuk meminta petunjuk dariNya, sehingga jodoh yang kita dapatkan akan selalu baik menurut Allah SWT.
WEBINAR JODOH 💖: SUAMI KIRIMAN ILAHI
✨Jom Sis semua yang masih single terutamanya sejenis yang pemalu! Kita belajar ilmu menjemput jodoh💘
Dengan ilmu menjemput jodoh, Sis akan..
✅ Tak tertanya-tanya lagi “Dimana atau ada ke bakal imamku❓❓” 🤷🏽♀
✅ Jelas ✨ dan yakin 💪🏻 dengan langkah-langkah mudah ikhtiar mencari jodoh 💘 (Tip: Islam itu Mudah dan Indah)
✅ Akan dijauhi heartbreak 💔 dan lelaki yang tak serius 👻
Yang sudah berstatus ‘Dimiliki’, ambillah manfaat ilmu ini untuk memudahkan dan percepatkan lagi jodoh Sis 💞
Cinta agung di dunia ini selain mencintai Allah SWT adalah mencintai Rasulullah SAW, kekasih Allah. Mencintai Rasulullah bukan sekadar menyebut “Aku Sayangkan Rasulullah” Ia perlu dizahirkan bersungguh-sungguh.
Mencintai dan dicintai adalah fitrah manusia. Siapa tak suka mencintai dan dicintai? Jika pasangan suami isteri, perasaan mencintai ini memberi kesan emosi positif tinggi yang mana Allah akan memberkati kehidupan pasangan ini.
Mencintai Rasulullah bukan bermaksud meluahkan kata-kata cinta kepada Baginda, tetapi ia dizahirkan menerusi akhlak, tingkah laku dan tindak balas kita.
Sekarang cuba audit diri, adakah kita benar-benar mencintai Rasulullah SAW atau hanya cinta palsu yang ditunjukkan?
Tanda kita sangat mencintai Rasulullah ialah apabila kita membaca dan mengamalkan segala isi kandungannya dalam urusan harian kita.
Jika kita sayang kan Rasulullah, secara automatiknya kita akan menerapkan segala peraturan Allah yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.
Bukti penting bahawasanya kita mencintai Rasulullah ialah kita menjalankan sunnah Nabi tanpa ragu. Semakin kita mencintai Sunnah, semakin kita akan mencuba untuk menerapkannya dalam kehidupan.
Jika ada sesuatu yang dicontohkan Nabi maka kerjakanlah, namun jika ada sesuatu yang bertentangan dengan sunnah Nabi maka tinggalkanlah.
Dari bangku sekolah lagi kita didedahkan dengan sirah atau sejarah kehidupan Rasulullah SAW.
Apabila kita mempelajari sirah nabi maka kita akan mengetahui bagaimana kasih sayang, cinta, dedikasi, ketulusan, kecantikan, karakter mulia, perhatian terhadap umat, dan apa pun yang Nabi SAW lakukan untuk menyampaikan Islam ke seluruh dunia.
Lagi banyak yang kita tahu tentang kisah nabi SAW, lagi menebal rasa cinta kita padanya.
Kita biasa mendoakan ibu, ayah, suami, isteri dan anak-anak kita, sebagai tanda sayangnya kita kepada mereka. Begitu jugalah harus kita lakukan pada Nabi SAW.
Jika kita mengaku mencinta Nabi SAW, maka janganlah lupa mendoakan Nabi Muhammad kepada Allah SWT. Sebenarnya jika kita memahami makna bacaan solat, kita sering mendoakan Nabi SAW melalui bacaan “Allahumma Sholi ‘ala Muhammad”
Semakin kita sering mengirimkan doa kepada Nabi SAW, maka kita akan semakin dekat kepada beliau kelak di hari kiamat dan Nabi SAW akan memberikan syafaat kepada umat yang mencintainya ketika kita di akhirat nanti.
Jika kita mengaku mencintai Nabi SAW, maka kita harus menyukai hal-hal yang nabi Muhammad cintai. Sebagai contoh sering melakukan ibadah puasa sunnah Isnin dan khamis, menggunakan siwak, menyayangi haiwan, melayan semua orang sama rata tanpa prejudis dan sunah-sunah lainnya yang Rasulullah cintai.
Dalam masa sama, kita juga harus mencintai orang-orang yang dicintai Nabi SAW, seperti Abu Bakar, Umar bin Khattab, Usman bin Affan, Ali bin Abi Thalib dan seluruh keluarga Nabi SAW serta para sahabat pada umumnya.
Ketika kita mencintai seseorang, maka kita sering memikirkan nya hingga kita berharap bertemu dengan sekerap mungkin. Begitu juga apabila semakin kita mencintai Rasulullah maka kita sering mengingatnya dengan membaca sirah nabawiyah, memperbanyakkan doa dan membaca selawat untuk beliau, hingga kita berharap kepada Allah SWT agar dipertemukan dengan Nabi SAW di akhirat kelak.
Kashoorga: Jika kita ada merasai tanda-tanda ini, maka teruskanlah istikomah dengan setiap amalan baik kita. Berselawatlah kepadanya, kerana itu sebahagian daripada tanda betapa kita kasihkan Baginda.
Ramai mendambakan syurga apabila di hari akhirat nanti. Tapi bagaiamana untuk memperoleh syurga yang diinginkan ini?
Untuk ke syurga Allah, ia antara sebahagian 10 faktor membawa kita masuk ke syurga.
Allah berfirman:
إِنَّ الَّذينَ آمَنوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ كانَت لَهُم جَنّاتُ الفِردَوسِ نُزُلًا* خالِدينَ فيها لا يَبغونَ عَنها حِوَلً
“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal saleh, bagi mereka adalah surga Firdaus menjadi tempat tinggal, mereka kekal di dalamnya, mereka tidak ingin berpindah dari padanya.” (QS Al-Kahfi 107-108).
Ia termasuklah tidak melanggar apa yang Allah perintahkan serta ada rasa takut kepada Allah. Orang yang selalu menjaga perintah Allah dan tidak melampaui apa ditetapkan apa masuk ke dalam syurga Allah.
Dalam Al-Quran, Allah berfirman:
وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ غَيْرَ بَعِيدٍ* هَـذَا مَا تُوعَدُونَ لِكُلِّ أَوَّابٍ حَفِيظٍ
“Sedangkan syurga didekatkan kepada orang-orang yang bertakwa pada tempat yang tidak jauh (dari mereka). (Kepada mereka dikatakan), “Inilah nikmat yang dijanjikan kepadamu, (iaitu) kepada setiap hamba yang senantiasa bertaubat (kepada Allah) dan memelihara (semua peraturan-peraturan-Nya).” (QS Qaf ayat 31-32)
Ini adalah salah satu ketaatan terbesar di mana seorang Muslim semakin dekat dengan Allah di mana dirinya menyebarkan kedamaian dan belas kasihan pada orang miskin, yatim piatu dan orang-orang yang memerlukannya. Rasulullah SAW bersabda:
يا أيُّها النَّاسُ، أفشوا السَّلامَ، وأطعِموا الطَّعامَ، وصلُّوا باللَّيلِ والنَّاسُ نيامٌ؛ تدخلوا الجنَّةَ بسلامٍ
“Wahai sekalian manusia, sebarkanlah salam, berikan makan, sambunglah silaturahim, solatla di waktu malam ketika orang-orang tertidur, nescaya kalian akan masuk syurga dengan selamat.” (HR At Tirmidzi)
“Sesungguhnya orang-orang yang berkata, “Tuhan kami adalah Allah” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka (dengan berkata), “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) surga yang telah dijanjikan kepadamu.” (QS Fussilat ayat 30).
Dengan hanya selalu mengukir senyuman, menyapa orang lain, melakukan kebaikan, menjauhi kejahatan, menziarahi orang sakit, menghadiri orang meninggal dan banyak perbuatan baik lainnya sudah cukup membawa kita ke syurga Allah.
Apa yang membezakan sebuah perbuatan ialah hati. Bagi calon penghuni syurga akan selalu mencegah dirinya dari berbuat dosa hatta kalau diberi wang secara tidak halal, dirinya akan menolak.
Ada banyak ayat-ayat berbicara mengenai syurga dan antara sifat-sifat umum yang ditulis di dalam Al-Quran selalu mengaitkannya agar bertakwa kepada Allah dan kita akan masuk syurga. Allah berfirman:-
“Ahli syurga itu tiga golongan, iaitu orang yang memiliki kekuasaan yang adil dan disukai rakyatnya, lelaki yang lemah lembut hatinya terhadap ahli keluarga dan saudara Muslimnya dan orang miskin yang menjaga kehormatan keluarganya.” (HR Muslim).
Kedua-dua ibadah ini diperintahkan Allah kepada hamba-Nya dan menjadi salah satu hal terbesar yang akan dibawa seorang Muslim kepada Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda:
وما تَقَرَّبَ إلَيَّ عَبْدِي بشيءٍ أحَبَّ إلَيَّ ممَّا افْتَرَضْتُ عليه
“Dan tidaklah hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan suatu (amal soleh) yang lebih Aku cintai dari pada amal-amal yang Aku wajibkan kepadanya (dalam Islam).”
Sumber : MAWDOO3
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Hong Leong Islamic Bank memperkenalkan halatuju baharu berasaskan prinsip Syariah, memfokuskan pengurusan kekayaan holistik dan nilai berteraskan amanah. Ketahui lima tonggak utama dan inisiatif terkini HLISB.