Setiap pasangan yang melangkah ke alam perkahwinan, terutama suami perlu memastikan tanggungjawab dilaksanakan sebaiknya dengan menyediakan segala keperluan buat isteri tercinta.

Namun permulaan kepada sebuah hubungan berumah tangga itu pastinya sukar. Dengan komitmen yang pelbagai pastinya sedikit sebanyak setiap pasangan akan menghadapi masalah kewangan.

Seperti perkongsian seorang pengguna akaun di laman sosial Facebook, Mohd Fadhli Salleh yang menceritakan pengorbanan dilakukan mereka suami isteri di awal perkahwinan.

Menurut Mohd Fadhli, gajinya 10 tahun dulu sangat kecil berbanding isterinya yang memiliki segulung ijazah.

“10 Tahun Dulu Kalau Terdesak Rela Hutang Duit Kawan Dari Isteri. Sejenis Ego Seorang Suami” – Mohd Fadhli

Namun itu bukanlah alasan untuknya melupakan tanggungjawab dengan memberikan duit nafkah kepada isterinya. Bukan itu sahaja, isteri tersayang juga turut meminta izin darinya sebelum membeli apa-apa barangan yang dihajatinya.

Baca perkongsiannya yang cukup menyentuh hati ini dan memberi pengajaran bahawa hidup berumahtangga itu memang saling memerlukan satu sama lain.

Sebaik lafaz nikah disahkan 10 tahun dulu, sematkan dalam hati punya tanggungjawab besar

Sebaik lafaz akad nikah disahkan 10 tahun lalu, terus aku semat dalam hati bahawa aku kini punya amanah dan tanggungjawab besar.

Masa tu gaji kecil sahaja. Gaji diploma. Puan isteri pula gaji lebih besar. Dia degree. 

Namun itu tak bermakna tanggungjawab nafkah itu aku boleh abaikan. Nafkah ini dihukumkan wajib oleh Tuhan. Bukan Perdana Menteri yang tetapkan, bukan juga hakim majistret.

Maka sejak bulan pertama perkahwinan, semuanya aku tanggung. Baik dari segi sewa rumah, belanja dapur (sebahagian), belanja hospital, pakaian, bil-bil, bahkan bil telefon peribadi dia pun aku yang bayarkan.

Kalau isteri berkenan apa-apa, isteri akan minta izin untuk beli. Bagi duit time raya dan bonus untuk isteri beli pakaiannya.

Jika puan isteri aku berkenan nak beli apa-apa, dia akan minta izin aku untuk beli. Biasanya dia beli sendirilah. Aku cuma bagi untuk raya. Bonus raya biasanya memang aku tak sempat rasa. Semuanya aku bagi kat dia untuk pakaiannya.

IKLAN

Aku punya cukuplah mana yang ada. Namun biasanya puan isteri akan hadiahkan aku baju juga untuk beraya. Kalau tak, padan baju Melayu je lah. Hihi.

“10 Tahun Dulu Kalau Terdesak Rela Hutang Duit Kawan Dari Isteri. Sejenis Ego Seorang Suami” – Mohd Fadhli

Dalam tempoh 10 tahun, isteri tidak pernah bayar apa-apa bil. Malah beri duit barang dapur pertama sebanyak RM50…

Tempoh 10 tahun ini, tidak pernah sekali puan isteri aku bayar apa jua bil. Duit barang dapur pertama kali aku beri padanya cuma RM50 sahaja.

“Ini sahaja abang mampu beri untuk barang dapur. Selebihnya awak topup la ya. Nanti ada rezeki lebih, abang tambah lagi.”

“Tak apa la bang. Barang dapur tu biar saya yang urus semua,” balas puan isteri 10 tahun lepas.

“Tak boleh. Ini kewajipan abang. Wajib pada seorang suami memberi nafkah ni. Walau sedikit, sekurangnya ada. Lepas dah depan Tuhan abang nak menjawab kelak,” ujarku padanya.

Isteri terima seadanya. Gaji juga sekadar mampu sahaja ketika itu. Tetapi cuba menyediakan segala keperluan untuk isteri dan anak-anak setakat yang mampu

Puan isteri hanya mengangguk sahaja. Waktu tu, setiap kali gaji, lepas bayar segala benda baki gaji sekitar RM600 sahaja.

Dengan baki itulah aku nak survive makan minum, minyak kereta, anak-anak nak aiskrim ke, mainan ke, keluar jalan-jalan hujung minggu ke. Memang sesak yakmat.

IKLAN

Kadang anak minta nak beli itu ini pun aku terpaksa menolak. Dalam dada punya la rasa loser tak mampu tunaikan kehendak anak-anak ni.

Tapi terdesak macam mana sekalipun tak pernah minta duit isteri, rela berhutang dengan kawan-kawan dari minta duit dia

Namun perangai aku, walau terdesak, walau kesempitan, aku tak pernah minta duit dengan isteri.

Aku rela berhutang dengan kawan-kawan dari minta duit isteri. Rela makan berhutang kat kantin dari minta duit isteri. Sejenis ego seorang suami. 

Dulu-dulu, lepas tengah bulan biasanya puan isteri akan intai-intai dompet aku waktu aku tidur. Dia tengok tinggal RM2-RM3 dalam tu, dia letak senyap-senyap RM10-RM20.

Dia tahu dah, harapkan aku minta memang takkan sesekali. Jadi gitu la cara dia bantu aku. Masukkan dalam dompet waktu aku tidur.

Tapi isteri pula jenis yang senyap-senyap letak duit dalam wallet. Malam sebelum ada RM3, esok pagi tengok-tengok ada RM20…

Esoknya pergi kerja, tengok-tengok dalam wallet ada lebih 20 ringgit. Padahal sebelum tidur ada 3 ringgit je. Terharu betul masa tu.

La ni, bila aku agak lega, bila boleh bernafas dengan agak teratur, sesekali aku akan bawa kereta puan isteri keluar. Bukan nak bawa sangat sebenarnya, aku lebih selesa naik motor ke mana-mana.

Cuma aku nak tengok minyak kereta. Kalau minyak bawah setengah, memang aku bawa ke stesen minyak dan isi penuh. Topup Touch n Go kereta pula tak pernah bakinya bawah RM50.

IKLAN

Biar puan isteri aku tak perlu fikir apa dah kalau pegang stereng kereta. Bawalah ke mana, minyak ada, Smart Tag dengan Touch n Go pun tersedia.

Tetapi sekarang, situasi berubah. Isikan minyak dia kereta penuh-penuh, topup berganda Touch n Go dan sebelum tidur letak duit atas meja

Setiap tahun ada kenaikan gaji, maka duit dapur puan isteri turut sama bertambah. Dari RM50, kini dah jadi 10x ganda.

Dan sesekali, sebelum aku tidur aku letak duit atas meja untuk kegunaan dia. Duit bulanan tak pernah miss, namun ini sebagai hadiah.

Dia bersiap nak keluar kerja, tengok ada nota ringkas dan duit belanja pula. Siapa tak seronok dapat hadiah ye tak?

“10 Tahun Dulu Kalau Terdesak Rela Hutang Duit Kawan Dari Isteri. Sejenis Ego Seorang Suami” – Mohd Fadhli

Itulah realiti hidup sekarang. Ada masa sesak dan ada masa kita lega. Rezeki lebih bukan bermaksud kalut nak cari lain. Sebaliknya Tuhan kirim rezeki lebih supaya…

Gitulah hidup ini. Ada masa kita sesak, ada masa kita lega. Masa sesak tu, orang terdekat juga yang bantu. Maka bila lega, kita pula bantu dan gembirakan mereka.

Bila ada rezeki lebih, bukan bermaksud kita kalut nak cari yang lain. Sebaliknya Tuhan kirim rezeki lebih pada kita supaya kita layan orang yang setia bersama kita saat sukar dan susah dengan lebih baik.

Gembirakan ibu bapa, isteri dan barulah boleh bantu orang lain

Bila ada rezeki lebih, gembirakan ibubapa dan isteri dahulu, baru kita bantu orang lain. Itu yang sebaiknya.

Kerana tiada orang lebih ikhlas dengan kita melebihi ibubapa dan keluarga kita sendiri.

Itulah dia.

#MFS
– Family man –

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI