Abang Viva mohon doakan majlis resepsi kecil-kecilan berjalan lancar. ‘Bab minta sponsor tu, saya hanya “bergurau’ bukannya serius. Pihaknya memohon maaf jika ramai yang salah anggap.

Abang Viva mula mendapat perhatian ketika menjalankan khidmat sukarelawannya membantu mangsa banjir di Selangor, pada Disember tahun lalu.

Kisah Abang Viva mula mendapat perhatian rakyat Malaysia berikutan sanggup bergerak dari Melaka bagi membantu mangsa banjir di Selangor menggunakan Perodua Viva dan sebuah bot yang dibawa di atas bumbung keretanya dan hanya berbekalkan RM50.

Artikel Berkaitan

Berkat Doa Mak Ayah & Orang Ramai, Abang Viva Ucap Syukur Dianugerah Adiwira Prihatin Musibah

Abang Viva Mohon Doakan

14 Oktober lalu telah berlangsungnya majlis pernikahan Abang Viva dan beberapa hari lagi akan menyusul pula majlis resepsinya bersama pasangan, Evanoza Zakaria.

Terdahulu, Abang Viva atau nama sebenarnya Azwan Omar ada membuat pengumuman tentang majlis resepsinya di akaun Facebooknya.

Niatnya hanyalah sekadar berkongsi tarikh majlis resepsi bersama pengikutnya di samping berseloroh meminta sponsor. Kongsinya,

Saya Azwan Omar (abang viva) akan membuat majlis resepsi perkahwinan pada 31 disember 2022, bertempat di Taman Pengkalan Indah (rumah mak ayah)..tetapi buat secara kecil-kecilan sahaja (budget tak ada

Saya mohon doa daripada semua untuk majlis kami nanti (kalau ada nak sponsor boleh DM, dialu alukan sangat. Sekian, terima kasih.Abang Viva Mohon Doakan Majlis Resepsi Kecil-Kecilan Berjalan Lancar. ‘Bab Minta Sponsor Tu, Saya Hanya “Bergurau’Abang Viva Mohon Doakan Majlis Resepsi Kecil-Kecilan Berjalan Lancar. ‘Bab Minta Sponsor Tu, Saya Hanya “Bergurau’

Majlis Resepsi Kecil-Kecilan

Rata-ratanya netizen mengucapkan tahniah dan mendoakan majlis Abang Viva berjalan lancar. Malahan menurut mereka tidak kiralah majlis kecil atau besar, yang penting tidak membazir dan membebankan.

Rinah S
Selamat pengantin baru majlis ikut kemampuan jangan paksa diri apa yang alhamdulillah bersyukur apa yang kita mahu berkekalan ke akhir hayat keadaan Utama budget untuk masa depan kita cahaya mata dan keluarga.

Sallehudin Musa
Insyallah semoga majlis akan berlangsung dengan jayanya dan dipermudahkan segala urusan. Selamat Pengantin Baru Wan Dan Nova Abang Viva Mohon Doakan Majlis Resepsi Kecil-Kecilan Berjalan Lancar. ‘Bab Minta Sponsor Tu, Saya Hanya “Bergurau’

IKLAN

Aida Qhu
Sepertimana ‘abang viva’ telah banyak membantu orang lain kesusahan masa banjir dan permudahkan urusan mereka moga Allah taala permudahkan segala urusan-urusan mu ya. Amin.

Berjalan Lancar

Namun gurauan tersebut disalah ertikan beberapa pihak termasuklah media hingga membuatkan Abang Viva membuat permohonan maaf dan meminta semua orang tidak mengambil kesempatan di atas kenyataannya sebelum ini.

Sesungguhnya dia tidak berniat pun meminta tajaan untuk majlisnya. Sedari awal, dia dan pasangannya hanya merancang untuk membuat majlis kecil-kecilan. Luahnya,

Bab Minta Sponsor Tu

Pertamanya, saya ingin minta maaf pasal post saya yang lepas berkenaan isu sponsor. kalau tengok betul-betul, perkara tersebut saya buat bahan gurauan…

Minta semua jangan besarkan isu itu. Niat saya hanyalah untuk memberitahu kepada semua tentang majlis yang akan diadakan. Tak disangka banyak admin di page-pa ge membesarkan isu sponsor sahaja…

Itu yang dihighlightkan, kalau diikutkan tinggal berapa hari saja lagi majlis akan berlangsung. Jika betul saya hendak orang spnsor, saya sudah update seblan lepas. Maaf sekali lagi di atas salah faham yang berlaku…

Saya Hanya “Bergurau’

Warganet turut bersetuju dengan kenyataan Abang Viva dan meminta dia mengabaikan perkara-perkara negatif dan fokus saja pada majlis yang bakal diadakan kelak.

Johari Abu Bakar
Bertabah lah Azwan Omar.. bila sudah ada nama dorang akan cari kesilapan saja dari kebaikan. Itulah lumrah kehidupan.

IKLAN

Che Ain
Bila dah terkenal, apa-apa dibuat pun akan jadi isu besar. Kentut tak bunyi pun akan jadi isu. Pendek kata semua tak kena. Sebelum ini abang viva buat apa orang tak kisah pun…. Semoga dipermudahkan urusan dan dikuatkan semangat…

Iman Emma
Abaikan negatif manusia. Biasa lah orang kita. Suka cari silap kita untuk dikecam. Moga majlis berjalan lancar. Rezeki itu luas, insyallah dipermudahkn semuanya.

Hukum Anjurkan Walimah

Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan,
Hukum asal bagi mengadakan walimah adalah sunat muakkad. Ia disunatkan kepada pengantin lelaki iaitu suami untuk melakukannya.

Meskipun begitu, sekiranya pihak pengantin perempuan atau pengantin perempuan sendiri menjalankan majlis walimah, maka telah terlaksanalah hukum sunat bagi pihak pengantin lelaki.

Berkenaan budaya dalam kalangan masyarakat di negara kita untuk melakukan majlis perkahwinan sebanyak dua kali iaitu sekali di rumah pengantin perempuan dan juga majlis di rumah pengantin lelaki. Maka kami menyatakan bahawa secara asalnya hukumnya adalah harus selama tidak berlaku israf dan pembaziran. Hal ini kembali kepada apa yang disebutkan oleh sebuah kaedah yang masyhur:
العادة محكَّمة
Maksudnya: Adat itu menjadi penentu hukum.

Baca Di Sini

IKLAN

Sunat Anjurkan Majlis Kahwin, Tapi Atur Elok-Elok. ‘Viral Pengantin Bertudung, Menari Beramai-ramai Macam Disko.’

Pengantin Perempuan ‘Sporting’ Bertaranum Di Majlis Kahwin, Rupanya Pernah Masuk Pertandingan Peringkat Negeri

Ini bermakna, adat itu boleh menjadi penentu atau pemutus hukum dalam permasalahan-permasalahan yang berlaku. Yang mana permasalahan tersebut tidak terdapat padanya dalil-dalil yang jelas dalam menjelaskan hukumnya.

Oleh itu, hendaklah majlis perkahwinan itu dilakukan secara sederhana mengikut kemampuan dirinya sendiri (pengantin lelaki) tanpa perlu israf dan juga membazir. Inilah hikmah dari arahan Nabi S.A.W kepada Abd al-Rahman bin ‘Auf di atas bahawa biarlah diadakan walimah, sekalipun dengan seekor kambing.

Begitu juga kami nasihatkan kepada ibu bapa kepada bakal-bakal pengantin supaya sentiasalah mempermudahkan urusan anak-anak dalam mengadakan majlis perkahwinan supaya mereka dapat melayari bahtera perkahwinan dengan sebaiknya.

Kashoorga : Alhamdulillah dan tahniah Abang Viva dan pasangannya. Semoga majlis berjalan lancar.

Sumber : Facebook Azwan Omar, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI