‘Apa nak buat jika datang haid di Mekah?’ Cari pintu 79, khas untuk wanita uzur bermunajat. Jangan kecewa pasti ada hikmahnya. Mengerjakan ibadah umrah atau haji memang dituntut dalam Islam bagi mereka yang berkemampuan.

Sudah semestinya, apabila sudah tiba dan saatnya mendapat panggilan, mereka akan berpeluang membuat amal ibadah tersebut di Kota Mekah.

Namun begitu, adakala perancangan yang dibuat tidak mampu ditunaikan ketika berada di Tanah Suci. Terutamanya buat kaum wanita yang secara azalinya memiliki kitaran haid.

Artikel Berkaitan:

Betulkah Buat Umrah Tujuh Kali Bersamaan Pahala Sekali Haji

Apa Nak Buat Jika Datang Haid Di Mekah?

Nak buat ibadah kepada Allah jadi terbatas sehingga timbul rasa kecewa. Sebenarnya pasti ada hikmah atas apa yang berlaku, ikuti perkongsian Bebelan Cik Min tentang apa yang dapat kita lakukan apabila situasi ini terjadi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Min Shamsuddin (@bebelancikmin)

IKLAN

Tip untuk mereka yang datang haid ketika berada di tanah suci, Mekah. Kadang-kadang apa yang kita rancang tak semestinya berjalan dengan lancar.

Malah, ada di kalangan jemaah umrah atau haji sudah ambil ubat untuk cegah haid tetapi darah tetap keluar! Jangan bimbang, datang haid tidak bermakna kita tidak dapat melihat kaabah dan tidak boleh beribadah.

Cari Pintu 79

Memang benar kita dilarang untuk bersolat dan membaca Al-Quran tetapi kita masih boleh membasahkan lidah kita dengan zikrullah, bermunajat dan berdoa serta memohon kemapunan dari Allah.

Malah, jika tiba-tiba datang haid ketika umrah jangan sedih! Boleh terus pergi ke pintu no 79 (setiap pintu ada tertera nombor). Kalau tak nampak nombor, pastikan ada tertulis King Fahd Gate atau Bab Al-Malik Fahd dalam Bahasa Arab.

IKLAN

Khas Untuk Wanita Uzur Bermunajat

Pintu ini dikhaskan buat wanita-wanita yang dalam keuzuran tapi ingin bermunajat dan berdoa di hadapan Kaabah. Masuk jer terus akan Nampak Kaabah di depan mata.

Jadi ambillah kesempatan selama berada di Tanah Suci ini untuk beribadah kepada Allah walaupun ketika dalam haid.

Jangan bazirkan masa anda di Tanah Suci ketika haid dengan duduk di hotel atau bershopping. Manfaatkan masa ini dengan ibadah kepada Allah ketika haid.

IKLAN

Baca Di Sini:

‘Dapat Panggilan Tapi Saya Reject.’ Tolak Tawaran Haji Kedua, Hendak Beri Peluang Kepada Orang Lain

Kashoorga: Jangan terlampau tumpukan pada satu jenis ibadah saja sedangkan ada banyak lagi ibadah lain kita boleh buat ketika dalam keadaan haid.

Sumber: Bebelancikmin

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI