‘Bayi kerap menangis tapi tak keluar air mata.’ Elak anak terkena gangguan, amal surah dan doa ini, bila anak kalian ada tanda-tanda mengalami gangguan.

Apabila anak kecil kerap menangis pada waktu malam terutamanya waktu senja atau tengah malam, sudah tentu setiap ibu bapa pasti mempunyai perasaan bimbang dan risau.

Ia berkemungkinan si kecil itu lapar, sakit atau terkena gangguan makhluk halus. Menangis bagi bayi atau anak kecil merupakan perkara biasa, bukan semestinya kerana ada masalah atau kerana kecuaian ibu.

Artikel Berkaitan:

10 Tanda Bayi Menangis Sedang Diganggu Syaitan & Surah Perlu Dibacakan

Bayi Kerap Menangis

Malah menangis merupakan suatu pernyataan bayi atau kanak-kanak sebagai ganti kepada pertuturan yang tidak dapat diluahkan terhadap sesuatu yang berlaku.

Ada bayi yang masih dalam tempoh berpantang, tidur nyenyak di siang hari, tetapi mula menangis pada masa-masa tertentu sama ada pada tengah malam, petang ataupun bila-bila masa tanpa sebab yang jelas.

Tapi Tak Keluar Air Mata

Terdapat juga bayi yang mula menangis apabila tidurnya terganggu, biarpun oleh suara yang perlahan seperti bunyi benda jatuh, bunyi tapak kaki, bunyi pintu tertutup dan sebagainya.

IKLAN

Pada kebiasaannya tangisan akibat gangguan tersebut berlaku dalam tempoh yang singkat. Terkadang ada juga anak kecil menangis malam tanpa henti. Bukan sebab lapar atau sakit. Tapi sebab gangguan lain.

Elak Anak Terkena Gangguan

Menangis bayi tak berairmata. Susah hati ibu bapa bila anak-anak macam tu. Puas pujuk tetap menangis juga.

Insyallah, cuba amalkan bacaan ini untuk anak-anak kalian yang menangis.

• Membaca Surah al-Fatihah dan mengulang-ulanginya.
• Kemudian, membaca Ayat al-Kursi.
• Membaca Surah al-Ikhlas, Surah al-Falaq dan Surah al-Nas.
• Dan membaca doa seperti di bawah sebanyak 3 kali:

IKLAN

بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ، مِنْ كُلِّ شَيْءٍ يُؤْذِيكَ، مِنْ شَرِّ كُلِّ نَفْسٍ أَوْ عَيْنٍ، أَوْ حَاسِدٍ اللَّهُ يَشْفِيكَ، بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ

Amal Surah & Doa Ini

Doa dan ayat al-Qur’an di atas boleh dibacakan pada air dan dipercikkan kepada mereka yang sakit. Ia berdasarkan perbuatan Nabi SAW kepada Thabit bin Qais.

[Menurut hadis Riwayat Abu Daud, no. 3885]

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat buat semua ya.

IKLAN

Baca Di Sini:

4 Anak Diuji Sakit Serentak, Semuanya Alami Simptom Sama. Yatt Hamzah Mohon Doa Dari Sahabat Di Bumi Baroqah Untuk Kesembuhan

Kashoorga: Ibu bapa yang mengalami situasi yang anaknya kerap menangis seperti ini, jangan ambil mudah terhadap apa yang berlaku dan usahakan sesuatu.

Sumber: Ustaz Farid Rashidi

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI