Lepas ni boleh potong kuku tanpa was-was ya.

Betul ke kalau potong kuku ketika haid, kena simpan dan bawa sekali masa mandi wajib? Sesetengah orang dia rela simpan kuku ketika haid dan nifas kerana keliru boleh potong atau tidak.

Sebaiknya potong atau biarkan kuku panjang ketika haid atau nifas, ikuti perkongsian Husna Ghani bagi menjelaskan isu ini:

Artikel Berkaitan:

Salah Faham Yang Ramai Percaya, Tak Boleh Potong Kuku & Rambut Ketika Haid

Betul Ke Kalau Potong Kuku 

Potong Kuku, Rambut Ketika Haid atau Nifas

Sebenarnya kalau bahagian daripada diri kita contoh potong kuku atau rambut, sunatnya ditanam. Tapi kalau rasa susah, buanglah di tempat yang sepatutnya.

IKLAN

Risau juga orang buat benda tak baik kan. Maklumlah kuku dan rambut ini sensitif, risau dijumpai orang yang bertujuan tak baik ke atas kita.

Ketika Haid

“Betul ke kita tak boleh potong kuku, rambut ketika haid atau nifas. Kalau potong kena bawa sekali kuku dengan rambut tu masa mandi wajib?

‘Tiada dalil jelas yang melarang seseorang wanita untuk potong kuku atau rambut melainkan ketika mereka menunaikan ibadah korban. Itupun hanyalah makruh tanzih bukannya haram,’ kongsinya.

Kena Simpan

Semua daripada kita sedia maklum bahawa sunatnya bila masuk saja 1 Zulhijjah, bagi mereka yang tunaikan ibadat korban, kita tak potong kuku, rambut ataupun bulu yang ada dekat badan sampailah selesai ibadah korban.

Maksudnya:
Sesiapa yang mempunyai haiwan korban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zuljhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai melakukan korban.’

IKLAN

Bawa Sekali 

Tambah Husna Ghani, jadi boleh ke tak sebenarnya nak potong kuku ataupun rambut ketika haid atau nifas?

‘Boleh tak ada masalah pun. Hukumnya harus, buat tak dosa, tak buat tak apa. Cuma lepas potong itu, buanglah pada tempat yang sepatutnya sebab itu sebahagian daripada diri kita.

Masa Mandi Wajib?

‘Yang wajib bawa mandi sekali itu contohnya kita mandikan mayat, kuku dia tercabut… Kuku yang ini wajib mandikan dan kafankan sekali dengan mayat.

‘Adapun ketika haid ataupun nifas, tak ada masalah pun. Kita dibenarkan potong kuku macam biasa dan tak perlu bawa mandi wajib sekali.’ terangnya panjang lebar.

IKLAN

Baca Di Sini:

Haram Hukum Warnakan Rambut & Kuku. Tapi Bagaimana Nak Uruskan Jenazah Bila Meninggal Dunia, Ini Penjelasan Ustaz!

Kashoorga : Lepas ni boleh potong kuku tanpa was-was ya.

Sumber : Instagram Husna Ghani

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI