Wujud bapa musang berbulu ayam. Meratah anak sendiri tanpa mengenal dosa dan pahala. Satu perkongsian dari aktivis Ngo, Puan Natipah Abu tentang kes anak dicabul bapa sendiri semalam, rupanya terus mendapat perhatian ramai. Agak mengejutkan, kes sedemikian turut sama terjadi kepada individu lain. Menyedihkan suaminya berbini 4 dan sudah cukup untuk memuaskan nafsunya namun masih memilih anak-anak sebagai mangsa.
Ikuti perkongsian dari fb Natipah Abu.
“Assalamualaikum…
Allahuakbar …
Status Kak Pah mengenai anak yang dicabul, ibarat membuka kembali sejarah kami. Benar, if suami buat gitu- gini kat isteri , still boleh bersabar walau sampai tahap dipijak maruah diri. Tapi apabila anak kandung diusik, maaf! Memang tiada langsung kemaafan untuk suami.
Bertahun saya bersabar dengan segala karenah bekas suami. 14 tahun kami hidup bersama, bukan satu jangka masa yang sekejap. Kisah saya, dua orang anak dicabul ayah kandung sendiri termasuk seorang OKU. Mira anak autism saya, ketika kejadian baru berumur 12 tahun.
Pagi sewaktu hendak ke sekolah, anak mengadu “faraj pain”. Nangis dia waktu nak mandi. Saya cek bibir faraj, melecet kemerahan. Saya bawa situasi ni ke dalam gorup autism dan discuss di sana. Ada pendapat mengatakan ianya mungkin berpunca dari keputihan. Tapi setahu saya .. Mira tak ada keputihan coz sejak umur dia baru 10 tahun, saya dah start ajar dia pakai pantiliner. Memang saya selalu pantau keadaan Mira. Tak mungkin keputihan. Kes Mira burn gitu saja coz Mira tak dapaat nak explain apa yang belaku.
Tapi bila berlaku perkara yang sama berlaku kat adiknya Maisarah yang ketika tu berumur 7 tahun dan anak normal, dia silap banyak. Dulu dia buat kat kakak, dia terlepas. Kali ni, dia silap bila dia buat pula kat adik yang petah berkata-kata.
Saya ralat kerana tinggalkan anak petang tu untuk hantar ayah ke klinik. Saya minta izin dengan X nak hantar ayah. Sebelum tu, saya tanya X, dia dah kat mana? Dia cakap dia dah otw balik rumah dan dia izinkan saya hantar ayah ke klinik tanpa membawa anak-anak coz anak tak nak ikut. Maisara yang berumur 7 tahun juga sedang tidur.
Ads
Dalam pukul 7, saya call umah tanya anak..
“Papa dah balik ke belum “ Anak jawab, “ Belum ! “ “ Ok tak apa, kejap lg ibu sampai .. “
Sampai di rumah, saya nampak X tengah duduk kat sofa. Nampak dia seolah tak selesa. Macam ada sesuatu yang tak kena. Benda kau buat salah, instinct seorang isteri. Lagi-lagi bila dah lama nikah, lari sikit saja perangai, memang mudah detect. Tapi dia still diam saja. Sempat lagi saya tanya …
“Abg ada nak apa-apa tak sebelum orang pergi mandi ? “
Dia request nak air panas so saya buatkan air kopi. Kemudian, saya pun pergi mandi. Settle mandi, saya masuk bilik. Maisarah tiba-tiba ikut masuk bilik dan kemudian tutup pintu. Time tu Maisarah ngadu …
Ads
“Tadi kan ibu, papa buka panties Mai. Papa gosok-gosok faraj Mai. Papa masukkan baby finger kat dalam faraj Mai. Mai sakit … pedih !”
Memang time tu saya rasa tergamam sungguh. Antara percaya dengan tidak, apa yang saya dengar.Anak saya 4 orang perempuan. 2 orang darinya OKU, Mira autism dan Maya ADHD. Saya memang ajar bab secret part yang boleh sentuh dan tak boleh sentuh. Siapa yang boleh sentuh dan siapa yang tak boleh sentuh juga.
If sesapa sentuh, bagitau ibu. So itulah yang Maisarah buat. Saya time tu memang controlkan sangat hati, control sangat emosi. Jangan melatah awal coz kami semua perempuan yang ada dalam rumah. Saya cuba berlakon dan berlagak seolah tak ada apa yg berlaku. Masih boleh diam dan lipat kain dalam bilik. Apa yang pasti, setitis airmata pun tak mengalir keluar. Blur dengan keadaan.
Anak kot, anak kandung kau sendiri kot ! Bukan anak orang lain. Wife kau ada 4, dah cukup kouta dah! Part stok luar lagi .. tu tak campur dengan stok gundik. Apa lagi yang kurang sampai anak kandung pun kau sesah. Allahuakbar… Jam 3.30 pagi, X keluar dari rumah. Anak-anak terjaga untuk shake hand papa. Cuma Maisarah saja, saya suruh duduk dalam bilik, jangan keluar. Sebaik dia bergerak saja dari umah, saya terus mandi dan bersiap pergi ke balai polis buat report.
Sampai kat IPD buat report kat IO. Saya tanya IO ..
Ads
“Boleh amik kes ni ke? Coz pelaku bukan dari kalangan org biasa …. “ IO teruja pada awalnya tapi bila saya mention, jangan pulak nanti ada yang tabur duit bawah meja dan mata hati jadi kelabu, dia mula serba-salah. Siasatan diteruskan, pukul 9 pagi … saya ke hospital untuk cheackup Maisarah. Tengahari … naik ke hospital sekali lagi pula untuk cheack up dengan pakar.
Dalam pada itu, polis pengiring bagitau, X sudah kena tahanan reman, dia serah diri. Madu-madu call saya bertalu, tapi saya tak jawab. Mai ditahan di wad dan hari ke-3, JKM datang amik report dari kami.
Time tu kawan, jiran, mak. Semua call saya. Saya buka load speaker, bagi pegawai JKM dengar sekali skali apa yang dia orang cakap. Mereka pecah masuk rumah saya dan cari kami merata kat umah mak dan adik beradik. Alasan madu- madu mencari saya kononnya, nak ajak kami makan sesama. Pada hal sebelum ni, kami jenis buat hal sendiri dan tak kacau hal memasing. Tetiba pula memasing jadi baik sangat nak makan sekali. Memang sesuatu yang sangatlah luar biasa.
SU VIP wasap bagitau VIP nak jumpa saya. Saya bagi alasan, tak ada kat umah. Hari yang kami dah keluar dr ward, bff X datang rumah parent saya. Konon alasan nak ziarah ayah yang uzur ketika tu. Tapi dari cara dia masuk, duduk dalam rumah parent, bukan nk ziarah ayah pun. Tapi tujuan dia nak borak dengan saya. dan memang kami sembang panjang. Short story, dia suruh saya tarik report. Alasan, tak baik buka aib suami. Itu saja alasan dia. Aib apa yang kami kena cover?
Itu kesalahan dan bukan aib yang perlu saya selindung. Untuk pengetahuan, X seorang yang berpengaruh, ada pangkat besar dalam politik. Link yang sangat hebat dengan politik. Tapi itu bukan alasan untuk saya terus hidup dengan orang macam tu. Saya memfailkan penceraian. Kes anak saya senyap lama. Kes naik semula bila IO yang baru take over file yang dah lama terperap.
Polis call saya pukul 5 ptg. Suruh saya datang mahkamah untuk kes bicara esok harinya. Preparation memang out, coz sangka kes memang dah burn. 2 orang saksi datang pagi di hari bicara, balik awal tanpa kebenaran mahkamah. Dalam court, X request dengan lawyer, mintak kes dibuang coz kes dah lama. Hakim tak setuju, coz kes belum dengar bicara apa-apa. Kes ditangguhkan sehingga diberitahu kemudian.
13 Julai 2020 terpahat memory hitam kami. Dan saya masih berjuang untuk membela anak saya walaupun saya tak pasti apakah perjuangan saya akan berhasil. Pesan saya kepada ibu-ibu di luar sana, ajarlah anak-anak tentang private part lebih awal agar mereka tahu apa yang boleh dan tak walau dengan orang yang mereka sayang kerana nafsu yang rakus tak mengenal batasan dan sempadan. “
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
‘Suami panas baran, isteri tak perlu mandrem.’ Cuba amalkan Zikir Ya Latif sekerap mungkin. Tidak dinafikan hidup berumahtangga jadi tak keruan bila bersuamikan lelaki pemarah dan panas baran.
Setiap isteri idamkan lelaki yang sentiasa berlembut dan bertolak ansur, tetapi tak semua yang kita impikan menjadi kenyataan.
Sesetengah isteri mungkin akan ambil jalan pintas dengan ‘mandrem’ atau bomohkan suami, tapi ketahuilah cara ini amat dilarang dalam Islam.
Sebaiknya lakukan perkara yang dibenarkan agama dan disukai Allah SWT seperti berdoa dan mengamalkan zikir-zikir tertentu bagi melembutkan hati suami yang “panas’.
Sebenarnya, bercakap mengenai konteks menambat hati suami, sebenarnya ia memerlukan usaha yang berterusan. Kadangkala isteri berasa diri mereka sudah cukup sempurna dalam menjaga keperluan suami dan mereka wajar dihargai atas pengorbanan itu.
Namun sebaliknya, lelaki pula melihat ia sebagai satu tanggungjawab isteri yang tidak perlu dibayar dalam bentuk balasan mahupun menjaga hati isteri.
Sekiranya anda mempunyai suami yang kurang sikap empati atau tidak pandai menghargai isteri, maka anda perlu meningkatkan usaha untuk ‘mengikat’ suami agar terus menyayangi dan setia kepada anda.
Isteri Tak Perlu Mandrem
Sebenarnya, ada cara mudah untuk menawan suami iaitu hanya dengan mengamalkan doa yang tercatit dalam al-Quran mahupun hadis. Untuk mengecapi kebahagian adalah penting untuk kita menjaga hubungan dengan Allah SWT, supaya hubungan dengan suami sentiasa dalam rahmat dan keberkatanNya.
Cuba amalkan Zikir Ya Latif ini agar semakin hari semakin suami bertambah ‘cool’ terhadap kita.
Cuba Amalkan
Zikir Ya Latif
Latif bermaksud lembut. Apabila anda mengamalkan zikir Ya Latif, maksudnya anda mendoakan agar suami menjadi lembut hatinya dan menyayangi anda tanpa berbelah bahagi, tidak mudah marah dan mengurangkan perselisihan dalam rumah tangga.
Anda boleh amalkan membaca zikir Ya Latif sekerap yang mungkin setiap hari. Panduan istimewa untuk anda, baca zikir ini ketika membasuh beras yang dimasak untuk ahli keluarga tersayang.
Sebut Ya Latif sambil berniat dalam hati mohon Allah lembutkan hati suami. Sekiranya anak-anak anda selalu bergaduh atau tidak mendengar cakap, boleh juga niat sekali untuk anak.
Rumi: Ya Latiffu Ya Kahfi Ya hafizu Ya Syafi Allah Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi Allah Ya Latifu Ya Wafi Ya Karimu Anta Allah
Zikir Ya Latif Sekerap Mungkin
Maksudnya:
Wahai Yang Maha Lemah Lembut
Wahai Yang Maha Mencukupi
Tiada Tuhan melainkan ALLAH
Yang wujud, tiada Tuhan melainkan ALLAH
Yang disembah, tiada Tuhan melainkan ALLAH
Yang ditujui, tiada Tuhan melainkan ALLAH
Yang maha besar, tiada Tuhan melainkan ALLAH
Allah maha mengetahui segala-galanya. Setiap apa yang berlaku menjadi pengajaran buat kita yang masih hidup.
Perkongsian dari skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) mengenai urusan jenazah sepasang suami isteri di fb Mr Wan Chai Official cukup memberikan satu keinsafan buat kita semua. Ini bukanlah sesuatu yang harus kita takutkan tapi perlu dikagumi dan diteladani keperibadian arwah.
Bacalah perkongsian yang boleh menjadi teladan buat kita semua.
21 tahun bersama, suami isteri dijemput lllahi selang 72 jam, Allah SWT memuliakan jenazah ini dari dunia lag.
24 Februari 2021-Bilik Gerakan Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) menerima panggilan untuk membantu menguruskan satu jenazah lelaki berumur 65 tahun warga Indonesia.
Oleh kerana arwah pemegang kad permastautin tetap (MyPR), jadinya jenazah tidak boleh dituntut sehingga selesai urusan dokumentasi dengan pihak berwajib kemudian barulah segala urusan berkaitan pengebumian jenazah dapat dilakukan.
KASIH HINGGA HUJUNG NYAWA
Kasih isteri terhadap suaminya dibawa sampai hujung nyawa apabila dia meninggal dunia 72 jam selepas suami yang dikasihi itu pergi buat selama lamanya akibat tekanan darah rendah.
Si suami meninggal dunia pada 22 Februari 2021 di sebuah hospital di Selangor. Manakala si isteri menghembuskan nafas terakhir 2 hari kemudian di kediamannya di Dengkil akibat kanser otak.
PENGURUSAN JENAZAH
Bagaikan telah berjanji dan begitu indahnya pengaturan dari Allah S.W.T. Dialah yang maha kuasa menyatukan pasangan ini dengan pernikahan dan Dia jualah yang mematikan pasangan ini dan Dia jugalah yang menentukan disemadikan bersebelahan . Seperti tidak boleh berpisah pasangan ini umpama sedang menikmati perjalanan yang indah bersama. hebatnya perancanganMu, Ya Allah.
Jenazah si isteri diuruskan di Dengkil dan selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam di Pekan Dengkil selepas Zohor semalam (25 Februari 2021) manakala suaminya pula dikebumikan bersebelahan isterinya sebelum maghrib hari yang sama.
TANDA PERGINYA ORANG BERIMAN
Alhamdulillah,kami ditugaskan untuk menguruskan jenazah si suami di hospital .Saat melihat keadaan jenazah yang sudah berhari-hari disimpan dalam peti sejuk mayat itu kami terkejut kerana keadaan jenazah seperti baru meninggal dan dahinya masih berpeluh.
Mayatnya tidak keras dan tidak pula membeku, wajahnya sungguh tenang seperti sedang tidur. Kelu lidah kami sebentar melihat kebesaran yang Allah S.W.T tunjukkan.
Lalu jenazah pun dimandi dengan segera sepertimana biasa. Tetapi, semasa proses kafan. Masya Allah! Sekali lagi perkara pelik berlaku. Dahi jenazah ini mengeluarkan air dan kami lap air tersebut. Semasa hendak dipakaikan wangian pada jenazah, sekali lagi kami melihat dahi jenazah berpeluh. Kami tutup muka arwah dan selesailah proses mandi dan kafan. Seterusnya kami menuju ke masjid berdekatan rumah arwah untuk solat jenazah. Selesai tugas kami di sini dan seterusnya van masjid pula akan bawa jenazah ke tanah perkuburan untuk dikebumikan.
Semua proses ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Semuanya berjalan amat mudah. Allah S.W.T telah pun memuliakan jenazah ini di atas jasa-jasanya yang Allah S.W.T sahaja yang Maha Mengetahui.
Mengikut cerita dari anak saudara arwah, bapa saudaranya selalu bangun di tengah malam dan bersolat tahajjud. Ditambah pula amalan-amalan lain yang tidak dapat dilihat oleh orang sekeliling semasa arwah masih hidup, yang mana hanya Allah S.W.T sahaja yang Maha Mengetahui
Sungguh istimewa jenazah ini
Mayat kebiasannya akan mengeras dan membeku.Tetapi jenazah ini empat hari di dalam peti sejuk mayat. Melihat dari keadaan dagingnya masih merah dan masih berpeluh.Wajahnya tenang seperti sedang tidur. MasyaAllah, kembalilah jiwa itu dengan redha lagi diredhai dengan wajah yang senyum dan tenang.
Rasulullah SAW bersabda: "Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah tiga perkara: i. Bila dahinya berkeringat. ii.Air matanya berlinang. iii.Hidungnya keluar hingus.
Maka hal tersebut penanda rahmat Allah S.W.T untuk si mayat
Rasulullah S.A.W bersabda :
إِذَا أَرَادَ اللهُ بِعَبْدِهِ خَيْرًا اسْتَعْمَلَهُ، قاَلُوُا: كَيْفَ يَسْتَعْمِلُهُ؟ قَالَ: يُوَفِّقُهُ لِعَمَلٍ صَالِحٍ قَبْلَ مَوْتِهِ. رَواه الإمام أحمـد والترمذي وصحح الحاكم في المستدرك.
“Apabila Allah menghendaki kebaikan pada hambanya, maka Allah memanfaatkannya”. Para sahabat bertanya,”Bagaimana Allah akan memanfaatkannya?” Rasulullah menjawab,”Allah akan memberinya taufiq untuk beramal soleh sebelum dia meninggal.” [HR Imam Ahmad, Tirmidzi]
Jom sama sama kita aminkan doa ini.
“Kami bersyukur ya Allah kerana dipilih olehmu untuk diberikan petunjuk dan hidayah. Terimalah amal kebajikan kami dan ampunkan dosa dosa kami Ya Allah. Semoga dengan petunjukmu dapat jadikan kami yang hina ini insan yang berguna dan dirahmati olehMu dan tempatkanlah pasangan suami isteri ini di dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh”. Aamiin Ya Rabbal Alamin
Alhamdulillah, Syabas Skuad!
SPJM KE ARAH PENGURUSAN JENAZAH PATUH SYARIAH PROFFESIONAL ANTARABANGSA
Kredit :Saiful Nizam SKUAD TINDAKAN KHAS KHAS SPJM
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Assalamualaikum. Saya mempunyai soalan. Apakah hukum kita mengambil wudhu’ dalam keadaan tidak berpakaian?
Gambar sekadar hiasan.
Jawapan:
Waalaikumussalam wbt,
Alhamdulillah, segala puji dan syukur diucapkan kepada Allah SWT, selawat dan salam kami panjatkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, kepada ahli keluarga Baginda, para sahabat, serta golongan yang mengikuti jejak langkah Baginda Rasulullah SAW sehingga hari kiamat.
Dari segi bahasa, wudhu’ ialah nama bagi sesuatu perbuatan menggunakan air pada anggota-anggota tertentu. Manakala dari segi syara‘ pula, wudhu’ bermaksud membersihkan sesuatu yang tertentu dengan beberapa perbuatan yang tertentu yang dimulakan dengan niat, iaitu membasuh muka, membasuh kedua-dua belah tangan, menyapu kepala dan akhirnya membasuh kedua belah kaki dengan syarat-syarat dan rukun-rukun yang tertentu (rujuk al-Budur al-Tali`ah Syarh Risalah al-Jami`ah, m/s 123).
Merujuk kepada soalan di atas, suruhan untuk menutup aurat ketika mengambil wudhu’ tidak ada dinyatakan sebagai satu perkara wajib atau sunat untuk dilakukan. Akan tetapi, di dalam bab mandi ada dinyatakan bahawa menutup aurat adalah satu daripada perkara sunat. (rujuk kitab al-Taqrirat al-Sadidah fi al-Masail al-Mufidah, m/s 120).
Namun begitu, ia berlainan pada keadaan mengambil wudhu’ atau mandi tanpa berpakaian di tempat awam, maka hukumnya jelas wajib untuk menutup aurat. Ini berdasarkan kepada Hadis Nabi SAW:
Maksudnya: Saya bertanya: “Wahai Nabi Allah, aurat kita manakah yang harus kita tutup dan manakah yang boleh kita nampakkan?” Nabi menjawab: “Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau hamba wanitamu.” Saya bertanya: “Jika lelaki bersama lelaki?” Nabi menjawab: “Jika engkau mampu agar auratmu tidak dilihat oleh sesiapa maka (usahakan) jangan sampai ada orang yang boleh melihatnya.” Saya bertanya: “Wahai Nabi Allah, jika berada dalam keadaan sendirian?” Nabi menjawab: “Allah lebih berhak baginya untuk malu terhadapNya daripada (malu) terhadap manusia”.
Hadis riwayat al-Tirmidzi (no. 2769)
Menurut mazhab Syafie, wajib kepada seseorang muslim yang berada di dalam keadaan bersendirian dan ditempat yang tertutup untuk menutup aurat. Pandangan ini juga disokong oleh ulama’ dari kalangan Hanafi dan Hanbali. Adapun begitu, dari kalangan Ulama’ mazhab Maliki mereka menyatakan sunat untuk menutup aurat ketika berada dalam keadaan bersendirian dan ditempat yang tertutup (rujuk kitab Mausuah Fiqhiyah Quwaitiyah, 24/176)
Namun begitu, dibenarkan seseorang itu untuk tidak menutup aurat ketika bersendirian dengan syarat ia perlu disertakan dengan hajat seperti mandi atau untuk menyejukkan badan (rujuk kitab Mughni Muhtaj, m/s 185).
Gambar sekadar hiasan.
Justeru, dalam keadaan tidak memakai pakaian ketika wudhu’ adalah sah tetapi tidaklah dilakukan di tempat terbuka atau dilihat oleh orang lain. Begitu juga sepatutnya seseorang Muslim hendaklah menjaga maruahnya dan tidak mendedahkan aib diri sendiri di hadapan orang lain.
Walaupun sah wudhu’nya tetapi dia berdosa kerana mendedahkan aurat kepada orang yang haram melihatnya.
Bahkan Rasulullah SAW bersabda:
الحَيَاءُ مِن الإِيمَان
Maksudnya: “Malu itu sebahagian daripada Iman.”
Hadis Riwayat Bukhari (no. 24)
فَاللَّهُ أَحَقُّ أَنْ يُسْتَحْيَا مِنْهُ
Maksudnya: “Allah lebih berhak baginya untuk malu terhadapNya daripada (malu) terhadap manusia”
Hadis riwayat al-Tirmidzi (no. 2769)
Walaupun tidak dinyatakan sebagai perkara sunat atau wajib menutup aurat ketika mengambil wudhu’, tetapi adalah lebih baik dan utama untuk menutup aurat sepertimana yang disunatkan ketika mandi.
Masuk masjid nampak soket plug terus kita cas telefon bimbit yang kebetulan hampir kehabisan bateri.Mungkin ramai yang biasa melakukan perkara ini tanpa memikirkan bahawa...