‘Dia bukan pergi, dia cuma berehat.’ Ramai sebak, pemuda ini baca talkin tanpa teks buat arwah nenek.

Biarpun kedengaran suaranya sebak, tetapi dia tetap menghabiskan talkin sebagai peringatan kepada semua yang hadir ketika pengebumian neneknya yang tercinta.

 

‘Dia Bukan Pergi, Dia Cuma Berehat.’ Ramai Sebak, Pemuda Ini Baca Talkin Tanpa Teks Buat Arwah Nenek
Dalam masa yang sama dia menegaskan nenek atau dia gelarkan “tok’ ini bukanlah “pergi” sebaliknya perpisahan yang terjadi ini adalah untuk neneknya berehat dari dunia yang sementara.

Artikel Berkaitan:

Anak Bacakan Talkin Penuh Perasaan Sayu, Hadiah Terakhir Buat Ibu Kandung Yang Melahir & Membesarkannya

Dia Bukan Pergi

Ternyata video yang telah dimuatnaik di platform TikTok ini telah tular dan mendapat perhatian warganet. Ramai yang kagum dan ada juga yang tersentuh hati dengan talkin yang tulus dibaca oleh seorang cucu buat neneknya.

IKLAN

Menerusi video tersebut, jelas kelihatan seorang pemuda membacakan talkin tanpa teks semasa pengebumian allahyarhamah neneknya.

Rata-rata warganet memuji kebolehan lelaki itu. Malah memuji didikan ibu dan neneknya dalam membesarkan pemuda yang baik budinya ini.

@bewengmarukut77 Replying to @Wan Kechik siap tuan 🫶🏻🌙🤍#fypmalaysia #fypmalaysia #fypシ #fyp ♬ original sound – Detective Wan

Dia Cuma Berehat

Dalam video tersebut, lelaki itu kelihatan tabah walaupun nada suaranya bergetar membacakan talkin di sisi ahli keluarga serta saudara terdekat sambil menahan daripada menitiskan air mata.

Ramai Sebak

“Tuan-tuan yang dirahmati Allah, sesungguhnya talkin pada hari ini bukanlah talkin kepada si mati, jenazah, sedangkan talkin pada hari ini, talkin kepada kita semua.

IKLAN

“Mengingatkan kita kepada mati, mengingatkan kita kepada alam akhirat. Berapa ramai orang yang tak sangka dia akan mati esok.

“Anak-anak muda mahu pun orang tua yang sedang bersuka ria yang sedang gelak ketawa di kedai kopi, sedangkan mereka tidak tahu bahawasanya kain kapan mereka sudah pun dipotong.

“Berapa ramai adik-beradik, yang bertelagah, berapa ramai adik beradik berpecah belah, sedangkan mereka tidak tahu esok mereka juga akan menghadap kepada Allah SWT. Seperti mana juga nenek kami, dan juga ibu kami, dia juga tidak tahu bahawasanya dia bakal pergi pada hari ini,” kata lelaki itu.

Baca Di Sini:

IKLAN

Ahli Keluarga Bergaduh Ketika Pengebumian. Bacaan Talkin Sunnah Atau Bidaah?

Pemuda Ini Baca Talkin

Video tular itu mendapat jumlah tontonan 4.2 juta selain mendapat komen yang positif serta pujian kerana menunjukkan contoh yang baik untuk anak muda.

khalifahkhalijah5:
Masyallah… Hebatnya kamu anak muda. Talkin itu sebenarnya mengingatkan kita yang hidup……

Ummu Abdul Rahman:
Masyallah.Bagus sungguh didikan orang tua mu dik. Anak atau cucu yang baik insyallah akan berkumpul semula di syurga Allah yang tak akan ada lagi perpisahan selepas itu.

abdulrahim8245:
Alhamdulillah… Itulah talkin dibacakan untuk kita yang bernyawa.. respect anak muda. Jangan pernah pandang serong, kita pun pernah muda..

Tanpa Teks Buat Arwah Nenek

mamillah5:
Masyallah, subhanallah. Cucu yang hebat, semoga Allah permudahkn segalanya buat arwah…

user4211425581460:
Allahhuakbar, rezeki kamu adik. Sebiji-biji keluar dari mulut kamu saat baca talkin tanpa perlu lihat buku. Hebatnya anugerah Allah bagi untuk kamu. Amin.

Kashoorga: Salam takziah, semoga Allah tenpat arwah di kalangan orang beriman.

Sumber: TikTok bewengmarukut77, Al-Hijrah Online

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI