Enggan rujuk semula kerana ‘tiada hati’. ‘Lapan tahun pasangan ini bercerai,tapi masih tinggal bersama’. Ya Allah, apalah yang berada di fikiran pasangan ini sehingga sanggup mengenepikan agama dan hidup bergelumang dosa.

Memetik laporan Harian Metro, pasangan ini enggan rujuk semula bagi menyelamatkan perkahwinan kerana sudah ‘tiada hati’ antara satu sama lain, tapi sanggup tinggal sebumbung seperti suami isteri.

Artikel Berkaitan:

Ajar Anak Perempuan Berkata TIDAK Pada Orang Mengganggunya! Pelihara Maruah Dapat Pahala

Enggan Rujuk Semula

Itu pengakuan mengejutkan dibuat seorang kontraktor dan bekas isterinya, masing-masing berusia 48 dan 52 tahun yang dicekup bersekediaman sejak lapan tahun lalu tanpa rujuk.

Pengarah Jabatan Agama Islam (JAIM) Melaka, Datuk Che Sukri Che Mat berkata, alasan itu diberikan pasangan terbabit dalam kenyataan ketika disoal penguat kuasa JAIM.

Kerana ‘Tiada Hati’

“Bila ditanya mengapa tinggal bersama jika sudah tidak suka antara satu sama lain, mereka hanya diam saja.

“Hasil semakan mereka sudah mendaftar perceraian di pejabat agama, namun mengaku tidak pernah rujuk semula dalam tempoh edah dan sehingga kini.

IKLAN

“Hakikatnya, lelaki itu dan bekas isterinya yang juga peniaga makanan bukan bercerai talak tiga dan mereka boleh rujuk semula sebagaimana disyariatkan dalam ajaran Islam,” katanya dihubungi di sini.

Lapan Tahun Pasangan Ini Bercerai

Menurutnya, pasangan itu juga memberi alasan masih tinggal sebumbung kerana kasihan dan demi kepentingan dua anak mereka, iaitu lelaki dan perempuan berusia 14 dan 17 tahun.

Jelas Che Sukri, perceraian pasangan ini diketahui oleh ahli keluarga serta rakan terdekat dan mereka sudah menasihati supaya pasangan itu bernikah semula, namun tidak diendahkan kerana dikatakan selesa dengan keadaan itu.

“Hukum bersekediaman dengan bekas isteri adalah haram dan JAIM menasihatkan supaya pasangan itu segera mendaftarkan perceraian mereka di pejabat agama.

IKLAN

“Jika mahu rujuk semula, wajib bagi kedua-duanya mengadakan pernikahan baru,” katanya.

Tapi Masih Tinggal Bersama

Portal MyMetro sebelum ini melaporkan tindakan pasangan yang bercerai sejak 2015 tetapi masih tinggal sebumbung mengundang padah apabila ditahan penguat kuasa JAIM di Limbongan jam 1 pagi, Jumaat lalu.

Mereka ditahan hasil pemeriksaan dilakukan selepas menerima aduan awam daripada Ahli Rakan Setiaku JAIM (RASEIM) dan kes disiasat mengikut Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 kerana bersekediaman.

Jika disabitkan kesalahan boleh didenda maksimum RM3,000 atau 24 bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

IKLAN

Baca Di Sini:

‘Dah Rujuk Pejabat Agama, Tak Jalan.’ Isteri Garang Lepas Hamil Anak Kedua, Suami Trauma Sampai Nak Mohon Cerai

Kashoorga: Semoga Allah ampunkan dosa-dosa mereka.

Sumber : myMetro

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI